Oekraïne informatiepagina

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al maanden met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Mensen komen onder andere naar Nederland en ook naar Vlaardingen.

Het regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen uit Oekraïne is aan de Max Euwelaan 1 in Rotterdam (telefoonnummer 088-6223818). Mensen die zich in de regio Rotterdam-Rijnmond melden voor een opvangplek worden vanuit deze locatie naar een van de opvanglocaties in de regio gebracht.

Opvang in Vlaardingen

Langdurige opvang Oekraïense vluchtelingen locatie Vergulde Hand West

De langdurige opvang voor Oekraïense vluchtelingen op locatie Vergulde Hand West gaat door. Het college heeft op donderdag 23 juni 2022 ingestemd met de businesscase. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft namens het Rijk ook ingestemd met de businesscase. Op korte termijn worden de handtekeningen gezet en wordt gestart met het bouw- en woonrijp maken van de locatie. In oktober moeten de eerste 100 flexwoningen in gebruik worden genomen.

Gemeentelijke opvanglocaties 

We hebben 2 locaties in onze stad waar we mensen opvangen. Dat is in een boerderij aan de Broekpolderweg. Ook vangen we vluchtelingen op in Casa Nova. Dat is het gebouw van de voormalige vaccinatielocatie in District U.

Naast een dak boven hun hoofd, helpen we de vluchtelingen op weg in onze stad. Zo helpen we bij het inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) en betaalt Stroomopwaarts leefgeld. Er zijn speciale spreekuren op het stadskantoor waarop mensen de aanvraag voor leefgeld in orde kunnen maken, op dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. 

De Oekraïense vluchtelingen hebben recht op zorg. Mensen met medische vragen en zorgen kunnen terecht bij een verpleegkundige en ze worden waar nodig doorverwezen naar een huisarts. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen die recht hebben op onderwijs. We organiseren dat de kinderen bij de Globe en De Internationale VOS les krijgen. 

Oekraïense vluchtelingen mogen in loondienst werken. Werkgevers hoeven hier geen tewerkstellingsvergunning voor aan te vragen. Stroomopwaarts helpt de vluchtelingen hierbij. 

Particuliere opvang

Er verblijven ook Oekraïense vluchtelingen in Vlaardingse gastgezinnen. Ook vluchtelingen in de particuliere opvang kunnen leefgeld ontvangen. Daarvoor is het wel nodig dat de vluchtelingen staan ingeschreven in de BRP bij de gemeente. U kunt zich hiervoor melden bij de spreekuren van Stroomopwaarts in Vlaardingen; dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur en donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur, bij het stadskantoor Westnieuwland 6. Meer informatie vindt u op de site van Stroomopwaarts: www.stroomopwaarts.nl.

Inwoners die thuis opvang (willen) bieden

Gemeenten werken samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Ga naar www.takecarebnb.org/gastgezin om u aan te melden. Er is een handreiking beschikbaar waarin u informatie vindt over waar u op moet letten en waar u rekening mee moet houden.

Handreiking

Er is een handreiking opgesteld door de Rijksoverheid, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB voor particulieren die opvang (willen) bieden. In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. 

Hulp nodig?

Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian.

RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland én voor iedereen die zich voor hen wil inzetten. De website biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. 
Vluchtelingen die (juridische) vragen hebben, kunnen deze stellen bij VluchtelingenWerk Vlaardingen Rotterdamseweg 176 in Vlaardingen, vlaardingen@vluchtelingenwerk.nl. Mensen kunnen op dinsdag en vrijdag tussen 09.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 15.00 uur terechtop het (juridisch) spreekuur. VluchtelingenWerk werkt op afspraak, dus graag vooraf contact opnemen op nummer 010 4346728. 

Zie ook de website van VluchtelingenWerk Nederland. Veelgestelde vragen

Hulp aanbieden?

Wilt u helpen en aan de slag als vrijwilliger? Meldt u zich dan via het digitale formulier aan bij KLiK Vrijwilligers. We houden u op de hoogte van klussen en vacatures.
Ook op de website van Vluchtelingenwerk vindt u informatie over wat u kunt doen om te helpen: Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl)