Oekraïne informatiepagina

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al ruim twee maanden met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Mensen komen naar Nederland en ook naar Vlaardingen.

De gemeente Vlaardingen steunt Oekraïne in de strijd tegen de Russische regering. Druppelsgewijs komen er vluchtelingen naar Vlaardingen. De meeste mensen komen via de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waar de coördinatie van de opvang van de oorlogsvluchtelingen in onze regio plaatsvindt.

Opvang in Vlaardingen

Gemeentelijke opvanglocaties 

We hebben twee locaties in onze stad waar we mensen opvangen. Dat is in een boerderij aan de Broekpolderweg. Hier wonen nu 14 mensen. Begin mei  komen hier 13 plekken bij. Ook vangen we vluchtelingen op in Casa Nova. Dat is het gebouw van de voormalige vaccinatielocatie in District U. Van de 70 beschikbare plaatsen zijn er nu 55 bezet. Regelmatig stromen er mensen binnen via ‘de HUB’ in Rotterdam, waar de regionale coördinatie plaatsvindt.

Naast een dak boven hun hoofd, helpen we de vluchtelingen op weg in onze stad. Zo helpen we bij het inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) en betaalt Stroomopwaarts het leefgeld. Er zijn speciale spreekuren op het stadskantoor waarop mensen de aanvraag voor leefgeld in orde kunnen maken op dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur. en op donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. 

De Oekraïense vluchtelingen hebben recht op zorg. Mensen met medische vragen en zorgen kunnen terecht bij een verpleegkundige en worden waar nodig doorverwezen naar een huisarts. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen die recht hebben op onderwijs. We organiseren dat de kinderen bij de Globe en De Internationale VOS les krijgen. 

Oekraïense vluchtelingen mogen vanaf 1 april in loondienst werken. Werkgevers hoeven hier geen tewerkstellingsvergunning voor aan te vragen. Stroomopwaarts helpt de vluchtelingen hierbij. 

Particuliere opvang

Ruim 60 Oekraïense vluchtelingen verblijven in Vlaardingse gastgezinnen en hebben zich ingeschreven bij de gemeente. Ook vluchtelingen in de particuliere opvang kunnen leefgeld ontvangen. Daarvoor is het wel nodig dat de vluchtelingen staan ingeschreven bij de gemeente. 
Je kan je melden bij de spreekuren van Stroomopwaarts in Vlaardingen; dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur en donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. Adres stadskantoor: West-Nieuwland 6 3131 VX. Verder informatie vindt u op de site van Stroomopwaarts: www.stroomopwaarts.nl.

Onderzoek langdurige opvang

We weten niet hoe lang de oorlog nog duurt. Net zo min weten we wanneer mensen weer terug kunnen keren naar hun land. We zijn samen met de gemeente Lansingerland en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) een onderzoek gestart naar de tijdelijke inzet van grote locaties voor de opvang van 1.000 vluchtelingen in Vlaardingen en 1.500 bij Lansingerland voor een periode van (tenminste) 1 tot 5 jaar. De opvang is bedoeld voor de gehele regio. 

Inwoners die thuis opvang (willen) bieden

Gemeenten werken samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Ga naar www.takecarebnb.org/gastgezin om u aan te melden. Er is een handreiking beschikbaar waarin u informatie vindt over waar u op moet letten en waar u rekening mee moet houden.

Handreiking

Er is een handreiking opgesteld door de Rijksoverheid, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB voor particulieren die opvang (willen) bieden. In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. 

Hulp nodig?

Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian.

RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland én voor iedereen die zich voor hen wil inzetten. De website biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. 
Vluchtelingen die (juridische) vragen hebben, kunnen deze stellen bij VluchtelingenWerk Vlaardingen Rotterdamseweg 176 in Vlaardingen, vlaardingen@vluchtelingenwerk.nl. Mensen kunnen op dinsdag en vrijdag tussen 09.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 15.00 uur terechtop het (juridisch) spreekuur. VluchtelingenWerk werkt op afspraak, dus graag vooraf contact opnemen op nummer 010 4346728. 

Zie ook de website van VluchtelingenWerk Nederland. Veelgestelde vragen

Hulp aanbieden?

Wilt u helpen en aan de slag als vrijwilliger? Meldt u zich dan via het digitale formulier aan bij KLiK Vrijwilligers. We houden u op de hoogte van klussen en vacatures.
Ook op de website van Vluchtelingenwerk vindt u informatie over wat u kunt doen om te helpen: Steun Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl)