Oekraïne informatiepagina
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt al meer dan 2 jaar met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Mensen komen onder andere naar Nederland en ook naar Vlaardingen.
Het regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen uit Oekraïne is gevestigd aan de Marten Meesweg 141B, 3068 AV in Rotterdam. Mensen die zich in de regio Rotterdam-Rijnmond melden voor een opvangplek worden vanuit deze locatie naar een van de opvanglocaties in de regio gebracht.
Opvang in Vlaardingen
Als gemeente hebben we samen met allerlei partners gebouwd aan een tijdelijke wijk waar ruim 1.000 Oekraïense ontheemden in bijna 400 flexwoningen worden opgevangen tot uiterlijk medio 2026. De wijk is gebouwd op een stuk grond dat niet in gebruik was, naast bedrijventerrein Vergulde Hand West. We krijgen als gemeente het geld van het Rijk om de tijdelijke opvang mogelijk te maken.
Daarnaast is er ook een basisschool met een gymzaal en zijn er twee gemeenschappelijke gebouwen, waar onder andere het locatiemanagement is gevestigd.
De wijk heeft de naam Mrija. Mrija betekent ‘droom’ en staat daarmee symbool voor het dromen van een Oekraïne waar geen oorlog heerst, dat zelfstandig is en blijft en waar kansen, mogelijkheden en een positieve toekomst bestaan voor de Oekraïense bevolking.
Gemeente Vlaardingen start vanaf 1 februari 2025 met het uitbetalen van leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Voorheen werd dit gedaan door Stroomopwaarts. Leefgeld is een bedrag dat u mogelijk maandelijks kunt krijgen om uw noodzakelijke kosten mee te betalen, zoals eten en kleding.
Heeft een ontheemde uit Oekraïne een inkomen en verblijft deze persoon in een gemeentelijke opvang (GOO)? Dan betaalt hij of zij een eigen bijdrage. Met dit geld kunnen gemeenten een deel van de kosten voor de opvang betalen.
Verandert er iets in uw inkomen of gezin? Vul dan het wijzigingsformulier in en geef dit aan ons door. Wijzigingen die u onder andere door moet geven zijn:
- nieuwe rekeningnummer;
- starten met werken;
- stoppen met werken;
- gezinssituatie verandert;
- uw inkomen uit binnen- en/of buitenland verandert (incl. uit uitkering, toeslagen of pensioen).
Let op! U heeft een informatieplicht. U moet veranderingen op tijd doorgeven. Zo voorkomt u dat u leefgeld moet terugbetalen.
In Mrija is er een school voor de kinderen van 4 tot 13 jaar die in de wijk wonen. Het schoolgebouw heeft tien lokalen waar groepen van ongeveer vijftien kinderen les krijgen. Het onderwijs is zoveel mogelijk maatwerk zodat het aansluit op de behoeften en mogelijkheden van kinderen. Nederlands vormt de hoofdtaal. De school is gestart in het schooljaar 2023/2024. Kijk voor meer informatie op schooldevriendschap.nl.
Regionale functie
De woningen zijn bedoeld voor Oekraïense ontheemden uit Vlaardingen en de andere gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond. De woningen zijn via het regionaal coördinatiepunt voor vluchtelingen uit Oekraïne toegewezen, in afstemming met de gemeente Vlaardingen. Dit coördinatiepunt is gevestigd aan de Marten Meesweg 141B, 3068 AV in Rotterdam. Oekraïense mensen kunnen zich dus niet zelf aanmelden voor een woning in Mrija. Als mensen hier vragen over hebben of informatie willen, dan kunnen ze contact opnemen met de opvanglocatie of (voor mensen in gastgezinnen) de contactpersoon in hun eigen gemeente. Kijk op mrija.nl voor meer informatie.
Wilt u helpen als vrijwilliger? Meldt u zich dan bij Stichting Inclusia, de organisatie die de opvang coördineert en ook het locatiemanagement uitvoert in Mrija via mrija@inclusia.nl.
We hebben voorheen in 2022 twee locaties in Vlaardingen opgezet waar we Oekraïense vluchtelingen opvingen. Dat was in een boerderij aan de Broekpolderweg, wat nu dient als regionale zorglocatie en in Casa Nova. Dat is een voormalig gebouw van Unilever in District U. Daarnaast hebben meerdere Vlaardingse huishoudens sinds het uitbreken van de oorlog hun woning beschikbaar gesteld voor de opvang van ruim 50 Oekraïense vluchtelingen. De gemeente is deze inwoners zeer dankbaar voor hun gastvrijheid.
Naast een dak boven hun hoofd, helpen we de vluchtelingen op weg in onze stad. Er is een speciaal spreekuur op het stadskantoor waarop mensen de aanvraag voor leefgeld in orde kunnen maken, op donderdag van 10.00 tot 11.00 uur.
De Oekraïense vluchtelingen hebben recht op zorg. Mensen met medische vragen en zorgen kunnen terecht bij een huisarts in Vlaardingen. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen die recht hebben op onderwijs. We organiseren dat de kinderen bij de Globe en De Internationale VOS les krijgen.
Oekraïense vluchtelingen mogen in loondienst werken. Werkgevers hoeven geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Stroomopwaarts helpt de vluchtelingen bij het vinden van een baan.
Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian. You can also visit the website RefugeeHelp.nl
RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland én voor iedereen die zich voor hen wil inzetten. De website biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren.
Vluchtelingen die (juridische) vragen hebben, kunnen deze stellen bij VluchtelingenWerk Vlaardingen Rotterdamseweg 176 in Vlaardingen, vlaardingen@vluchtelingenwerk.nl. Mensen kunnen op dinsdag en vrijdag tussen 09.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 15.00 uur terecht op het (juridisch) spreekuur. VluchtelingenWerk werkt op afspraak, dus graag vooraf contact opnemen op nummer (010) 434 6728.