Mantelzorg

Zorgt u voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder of goede vriend? De gemeente biedt advies en ondersteuning.

Voor veel mensen is het verzorgen van een dierbare vanzelfsprekend, maar het kan emotioneel én lichamelijk zwaar zijn. De gemeente Vlaardingen vindt het belangrijk mantelzorgers te ondersteunen en waarderen hun inzet. Voor al uw vragen, advies en ondersteuning over mantelzorg kunt u terecht bij Minters Mantelzorg.

Waar kan ik terecht met vragen over mantelzorg?

Iedereen kan met al zijn of haar vragen terecht bij Minters Mantelzorg. Of u nu zelf mantelzorger bent, iets voor uw mantelzorger wil doen, als instelling of organisatie vragen heeft of een training over dit onderwerp wilt volgen. De mantelzorgconsulenten bij het servicepunt helpen u of helpen u op weg.

  • Ik zorg voor iemand die in Vlaardingen in een buurt woont waar betaald parkeren geldt

Dan kan de persoon waarvoor u zorgt een ‘parkeervergunning mantelzorgontvanger’ aanvragen. Met die vergunning kunt u dan als mantelzorger gratis parkeren in dat vergunningengebied.

  • Ik wil een parkeervergunning aanvragen voor mijn mantelzorger

Wanneer u regelmatig bezoek krijgt van mantelzorgers (familie, vrienden, kennissen), kunt u bij de gemeente een gratis parkeervergunning aanvragen voor de mantelzorger. In combinatie met de blauwe parkeerschijf mag de mantelzorger zijn of haar auto maximaal 3 aaneengesloten uren parkeren in de parkeersector waar de mantelzorgontvanger woont.

  • Ik wil als (zorg)professionals meer weten over mantelzorg en hoe we hen kunnen ondersteunen 

Minters Mantelzorg verzorgt trainingen over mantelzorg; hoe herken je mogelijke overbelasting van mantelzorgers, hoe kun je het beste samenwerken met een mantelzorger, et cetera.

  • Respijtzorg: even op adem komen

Het zorgen voor een naaste kan zwaar en intensief zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Om voor uw naaste te kunnen blijven zorgen heeft u als mantelzorger zelf ook af en toe vrije tijd nodig. U kunt daarvoor een beroep doen op respijtzorg, ook wel vervangende zorg genoemd. Bekijk het overzicht van mogelijkheden  (pdf, 332kB) om een beeld te krijgen van de verschillende diensten.

  • Ik wil in mijn bedrijf dan wel organisatie meer doen aan mantelzorgvriendelijk werken

Om de werk-privébalans goed te houden van mantelzorgers is het belangrijk dat dit een onderwerp is dat bespreekbaar is voor alle werkgevers en mantelzorgers. Ook bedrijven en organisaties kunnen bij Minters Mantelzorg terecht voor advies en ondersteuning voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. 

  • Ik ben een jonge mantelzorger

Ongeveer een kwart (één op de vier) van de kinderen en jongeren heeft een vader, moeder, broer of zus die gehandicapt, ziek, in de war of verslaafd is. Is dat bij jou ook zo? Dan ben je mantelzorger.

  • Na mantelzorg

Het langdurig en intensief zorgen voor een dierbare kan om verschillende redenen eindigen. Ook als uw mantelzorgtaak erop zit, bent en blijft u welkom bij Minters Mantelzorg.

Mantelzorgcafé

In het Mantelzorgcafé kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Soms wordt er informatie gegeven over een specifiek thema, soms wordt er een activiteit aangeboden die creatief of ontspannend is. In Vlaardingen is er een Mantelzorgcafé elke tweede dinsdag van de maand van 10.00-12.00 uur. Locatie: Aanloophuis 'De Groene Luiken'. Adres: Oosthavenkade 8 te Vlaardingen.

Waardering

De gemeente heeft veel waardering voor onze mantelzorgers. Als bedankje voor uw inzet vieren we jaarlijks in november de Dag van de Mantelzorger. Ook er is een speciaal magazine voor Mantelzorgers dat periodiek verschijnt.