Stadsprogramma Nieuwe Westwijk
Wij de Westwijk
Met veel inwoners van de Westwijk in Vlaardingen gaat het goed. Ze wonen met plezier in de wijk, volgen een opleiding of hebben betaald werk. Toch kunnen we de ogen niet sluiten voor een groeiende groep kwetsbare inwoners. Deze groep heeft het lastig, bijvoorbeeld door stress, omdat ze moeilijk rondkomen, schulden hebben of zich onveilig voelen. Dit zorgt er ook voor dat jongeren de druk van de straat voelenen de trekkracht van de criminaliteit. De samenwerking tussen de gemeente Vlaardingen, lokale organisaties en bewoners moet hier verandering in brengen. Deze samenwerking noemen we ‘Wij de Westwijk’.
“Onze ambitie: binnen twintig jaar hebben de inwoners die nu opgroeien in de Westwijk dezelfde kansen als alle inwoners in Vlaardingen.”
Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
Vlaardingen Westwijk is onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Dat betekent dat er extra inzet is voor de opgaven in onze Westwijk. Met dit programma werken we aan een stabiele thuissituatie voor kinderen in de Westwijk en zorgen we dat inwoners fijn en veilig samenleven in de wijk. Onze ambitie: binnen twintig jaar hebben de inwoners die nu opgroeien in de Westwijk dezelfde kansen als alle inwoners in Vlaardingen. Het uitgangspunt is dat inwoners met hulp van professionals samen de (sociale) problemen in de wijk oplossen. We willen inwoners niet wegjagen. Integendeel, in de Westwijk lossen we de problemen met elkaar op. Want samen maken Wij de Westwijk.
Afbakening van het gebied
Het programma is gericht op het gebied dat wordt begrensd door de A20 in het noorden, de Marathonweg in het oosten, de Hoekse Lijn in het Zuiden en de Krabbeplas in het westen. In dit programma worden ook twee aansluitende gebieden betrokken in het programma:
- Recreatiegebied de Krabbeplas, vanwege de belangrijke recreatieve functie voor de inwoners van de Westwijk (en Vlaardingen);
- Bedrijventerrein de Vergulde Hand West, vanwege de kansen voor werk en opleiding (arbeidsmarkt) en het risico van ondermijning op bedrijventerreinen.
Alle partners in de Westwijk lopen samen met inwoners een marathon: ze willen kinderen die nu opgroeien over twintig jaar dezelfde toekomst bieden als kinderen die elders zijn opgegroeid in Vlaardingen. En tijdens die duurloop trekken deze partijen zo nu en dan een sprint; ze willen morgen al het verschil maken voor gezinnen die het zwaar hebben.
Dit doen we onder andere met een dagprogramma voor kinderen en voor ouders. Iedereen moet de kans krijgen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Ook moet duidelijk zijn waar mensen naartoe kunnen met problemen. Daarnaast zetten we in op een schone wijk, waar het prettig is om te wonen. Ons doel? De inwoners van de Westwijk dezelfde kansen bieden als inwoners van andere delen van Vlaardingen.
Bewonerskracht verbindt alle programmalijnen in dit uitvoeringsprogramma en gaat vooral over de manier waarop we met elkaar in de Westwijk willen samenwerken. Samen ontwikkelen we een wijkagenda en bouwen we een hecht netwerk uit met inwoners die
willen meedenken over de toekomst van hun wijk. Alle activiteiten die worden ingezet om bewonerskracht te bevorderen, zijn erop gericht om de sociale cohesie in de Westwijk te bevorderen en inwoners een belangrijke stem te geven in de toekomst van hun wijk.
Op het moment lopen er drie grote projecten onder de samenwerking van Wij de Westwijk: de verlengde schooldag, Preventie met Gezag en programma’s in het kader van Kansrijke Wijk.
- Verlengde schooldag
Op het IKC Prins Willem Alexander, IKC de Schakel en IKC de Wereldwijzer wordt aanvullend onderwijs aangeboden, dat volledig in het teken staat van zelfontplooiing en talentontwikkeling. Dit is een uitbreiding van het normale curriculum, waarmee kinderen in de Westwijk de kans krijgen hun talenten te ontdekken en zichzelf positief te ontwikkelen. Ook wordt een schoolontbijt en schoollunch aangeboden op alle drie de scholen om ervoor te zorgen dat geen enkel kind met honger in de klas hoeft te zitten.
- Preventie met gezag
De Westwijk ontvangt 1 miljoen euro per jaar voor het voorkomen van jeugdcriminaliteit en het bieden van toekomstperspectief voor jongeren. In de eerste helft van dit jaar hebben meer dan vijftig professionals samengewerkt aan een plan voor jongeren in de wijk. Het geld is toegekend door het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Met 1 miljoen euro per jaar, tot in ieder geval 2025, gaat de gemeente Vlaardingen met partners in de wijk de aanpak van jeugdproblematiek verder uitbouwen om jongeren die opgroeien in de Westwijk dezelfde kansen te geven als in de rest van Nederland. Er zullen nieuwe projecten en activiteiten worden ontwikkeld om jongeren te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling, het voorkomen van een criminele carrière en het ondersteunen van persoonlijke ontwikkeling. En dat is nodig: een op de tien jongeren die opgroeit in de Westwijk heeft een verhoogd risico in de (drugs)criminaliteit te belanden.
In het plan Preventie met gezag staat beschreven dat er twee jeugdboa’s komen in de wijk, meer jongerenwerkers en jongerencoaches met jongeren aan de slag zullen gaan en er zal gewerkt worden aan de sociale weerbaarheid van kinderen en jongeren op het basis-, middelbaar onderwijs en beroepsonderwijs. Er start een Preventie Interventie Team die kwetsbare gezinnen ondersteunt met de opvoeding, (mentale) gezondheid en financiële problemen. Daarnaast zal er geïnvesteerd worden in samenwerking met lokale organisaties, scholen en jeugdprofessionals om een integrale aanpak te realiseren.
- Kansrijke Wijk
Na een spannende periode van voorbereiding en afwachting, zijn we ontzettend trots om aan te kondigen dat het Nationaal Programma Vlaardingen West de volledige subsidie (SPUK) Kansrijke Wijk voor de komende jaren heeft ontvangen. Dit is een enorme stap vooruit om de kansengelijkheid te versterken! Dat betekent dat er de komende drie jaar €1,5 miljoen per jaar beschikbaar is gesteld door het Rijk voor de plannen gemaakt met partners en bewoners in de wijk.
Hiermee kunnen we de projecten en initiatieven lanceren die gericht zijn op het vergroten van de kansengelijkheid in de Westwijk. Dit betekent onder andere:
- Inzet op talentontwikkeling en zelfontplooiing voor kinderen en jongeren met bijvoorbeeld het talent- en stagehuis Level Up.
- Een Maatschappelijk werker+ op elke basisschool en Buurtgezinnen voor opvoed- en ondersteuningsvragen.
- Programma’s zoals LifeGoals+ en de Vrouwenkamer 2.0 om drempels naar werk weg te nemen.
Deze toekenning is een kans om echte, positieve veranderingen in de Westwijk te bewerkstelligen. Samen maken Wij de Westwijk!
Meer informatie
Kijk voor de actuele agenda op www.wijdewestwijk.nl/agenda
Contactgegevens: info@wijdewestwijk.nl of via het contactformulier op www.wijdewestwijk.nl/contact