Stadsprogramma Nieuwe Energie
Heel Vlaardingen over op schone energie in 2050
Met het programma Nieuwe Energie willen we samen met jou, andere inwoners en partners in de stad werken aan een klimaatneutraal Vlaardingen in 2050. Jouw hulp is belangrijk om dit doel te bereiken.
Er zijn veel dingen die je kunt doen: zonnepanelen op je dak zetten, je huis beter isoleren en je woning aardgasvrij maken door bijvoorbeeld over te stappen op een elektrische kookplaat en een warmtepomp. We werken voor een aantal buurten ook aan warmte- of bronnetten waar u in de toekomst mogelijk op kunt aansluiten. We willen er ook voor zorgen dat de energierekening betaalbaar blijft voor iedereen. Door over te stappen op schone energie nemen we stap voor stap afscheid van fossiele brandstoffen, zoals aardgas.
Het stadsprogramma Nieuwe Energie bestaat uit verschillende initiatieven en maatregelen. Hierbij werken inwoners, lokale partners en de gemeente met elkaar samen.
-
Woningen energiezuiniger maken
We willen huizen beter isoleren en zonnepanelen plaatsen.
Ook willen we huizen over laten stappen op schone energie door bijvoorbeeld elektrische kookplaten en warmtepompen/warmtenetten te gebruiken. -
Uitvoeren van aardgasvrije wijken:
Het samen met inwoners van de geselecteerde wijken samenstellen van Wijk Uitvoeringsplannen (WUP) om woningen over te schakelen van aardgas naar duurzame energiebronnen. We starten met de Drevenbuurt en Hoofdstedenbuurt en een derde nog te selecteren wijk. -
Lokale energie opwekken:
We maken serieus werk van lokaal energie opwekken met zonne- en windenergie. Dit helpt om de doelen van het Klimaatakkoord te halen en maakt de stad duurzamer.
Lees meer over het klimaatakkoord op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/klimaatakkoord/wat-is-het-klimaatakkoord
-
Gemeentelijke gebouwen verduurzamen:
Gemeentelijke gebouwen worden stap voor stap energiezuiniger om minder CO₂ uit te stoten.Belangrijk hierbij is dat inwoners, lokale partners en de gemeente de krachten bundelen. Elk klein initiatief helpt ons om stappen vooruit te zetten en Vlaardingen klaar te maken voor de toekomst.
Inwoners van de gemeente Vlaardingen kunnen van verschillende activiteiten, subsidies en maatregelen gebruikmaken binnen het stadsprogramma Nieuwe Energie, zoals:
- Subsidies voor verduurzaming van woningen:
- Dit omvat het installeren van zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en het verbeteren van isolatie. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is hier een belangrijke regeling.
- Lees meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/12/11/subsidieregeling-voor-verduurzaming-woningen-en-gebouwen-opnieuw-open-met-verhoogd-budget
- Projecten per wijk:
- Die starten met een Wijkuitvoerings Plan (WUP) per buurt voor de Drevenbuurt, de Hoofdstedenbuurt en een derde nog aan te wijzen buurt. Dit plan wordt samen gemaakt door inwoners, lokale partners en de gemeente Vlaardingen.
- Ondersteuning via het Woon- en Energieloket:
- Inwoners kunnen bij het Woon- en Energieloket terecht voor advies over het verduurzamen van hun woningen, zoals hoe ze hun huis beter kunnen isoleren en over kunnen laten stappen op schone energie.
- Energiebank:
- Energiebank Vlaardingen helpt inwoners van Vlaardingen met het verlagen van het energieverbruik en de energierekening. Energiecoaches van de energiebank komen bij je aan huis en bieden (gratis) hulp bij het isoleren van je woning en geven uitleg over jouw energierekening en helpen met besparen. Lees meer informatie op https://energiebank.nl/vlaardingen/
- Actie Aardgasvrije straat:
- Nu de herfst nadert, overwegen steeds meer mensen om hun huis te isoleren. Met een paar eenvoudige maatregelen kunt u uw woning energiezuiniger maken en direct besparen op uw energiekosten. Wilt u ook aan de slag, maar weet u niet waar te beginnen? Doe dan samen met uw buren mee met de actie Aardgasvrije Straat!- link naar Voor meer informatie over deze actie ga naar, Actie Aardgasvrije Straat Samen met een expert uw huis verduurzamen - Gemeente Vlaardingen.
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via (010) 248 4000 of het contactformulier.