Stadsprogramma Groen Vlaardingen
Groen brengt de stad leven
Vlaardingen is al jaren een stad met een groen hart. Groene gebieden als de Broekpolder, de Heemtuin, het Hof en Oranjepark, het Krabbepark en Park Holy zijn door Vlaardingers in hun hart gesloten. En dat is niet voor niets. Groen in stedelijk gebied is namelijk van groot belang voor de kwaliteit van leven in een stad. Een groene omgeving nodigt uit om te bewegen, om ergens lekker te gaan zitten en elkaar te ontmoeten én is gezonder om in te leven. Daarnaast zorgt groen voor de koeling van de omgeving, een betere luchtkwaliteit en het opvangen van hemelwater. Groen is daardoor onmisbaar in het kader van klimaatadaptatie. Door Vlaardingen ecologisch te vergroenen, zorgen we voor een betere, schonere en gezondere leefomgeving voor mens en dier.
In het stadsprogramma Groen staan 5 punten waar we deze collegeperiode op focussen:
- Beleid
Een groene stad voor nu en straks, vraagt niet alleen om ‘handen uit de mouwen’, maar ook om een visie en ambities. Reden voor het college om de gemeenteraad een vernieuwde groenvisie voor te leggen voor de komende 10 jaar. Deze groenvisie is op 11 juli 2024. vastgesteld door de gemeenteraad. De groenvisie is het nieuwe kader voor alle beheerplannen en een – groen – uitgangspunt voor ontwikkelingen in de stad. - Groen en identiteit
We versterken en verbeteren het bestaande groen, leggen nieuw groen aan en verbinden deze gebieden met elkaar zodat je in een groene omgeving van het ene gebied naar het andere kunt gaan. We breiden ons groen uit door verspreid over de stad zeven groenprojecten uit te voeren die we in samenspraak met de gemeenteraad, stad en groene organisaties kiezen en vormgeven. We voegen kwalitatief hoogwaardig groen toe in Vlaardingen wat goed bereikbaar en toegankelijk is voor alle inwoners. Denk aan het Maaspark, een groene promenade in de Rivierzone en het vergroenen van de binnenstad. - Sociaal groen
Samen met bewoners gaan we op zoek naar passende mogelijkheden om hun wijk te vergroenen, bijvoorbeeld door het aanplanten van een minibos. Tegelijkertijd maken we het groen toegankelijk, zodat we fijne plekken creëren om elkaar te ontmoeten, te recreëren of de natuur te beleven. Zo nodigt de openbare ruimte meer uit om eens de schoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. - Vergroenen privaat eigendom
We stimuleren het vergroenen van tuinen, het aanleggen van geveltuinen en klimaatadaptieve maatregelen. Groen speelt een cruciale rol bij het anticiperen op het veranderende klimaat. Alleen maatregelen in de openbare ruimte zijn niet voldoende. Klimaatadaptieve maatregelen door inwoners, ondernemers en organisaties zijn nodig om problemen door hevige neerslag en droogte te beperken. - Groen doen
Om een fijn thuis te bieden aan verschillende dieren en planten, gaan we ons groen ecologisch beheren met biodiversiteit als leidende factor. Dit maakt ons minder kwetsbaar voor ziekten en plagen. Natuurlijk zorgen we ervoor dat dit ecologisch groen er verzorgd uitziet. We voegen groen toe als de openbare ruimte op de schop gaat. Gaat er een boom weg in de openbare ruimte? Dan zorgen we ervoor dat er ook bomen terug worden geplant in de openbare ruimte.
We zijn volop aan de slag met activiteiten en projecten die voortkomen uit het stadsprogramma Groen. Voorbeelden zijn:
- Ook in 2024 doen we mee aan het NK Tegelwippen. In 2023 wonnen we de Gouden schep. Dat smaakte naar meer. In heel Vlaardingen worden tegels gewipt in de openbare ruimte en vervangen door groen. Met een campagne stimuleren we inwoners ook tegels te wippen en hun tuin te vergroenen.
- Het aanleggen van een geveltuin is eenvoudiger geworden. In veel gevallen, mag je wat van de stoep afsnoepen om je straat te vergroenen. Door minder tegels kan het regenwater beter de grond inzakken. Daarnaast fleurt een geveltuin de straat op en zorgt voor verkoeling in de zomer.
- Dankzij het stadsprogramma hebben we een stadsecoloog in dienst. Volg de belevenissen van onze stadsecoloog op Wild van Vlaardingen.
- We investeren in de Broekpolder, zodat het een groen natuur- en recreatiegebied blijft waar woningbouw is uitgesloten. Naast de saneringsopgave die er ligt, werken we samen met de Federatie Broekpolder aan een nieuw beheerplan.