Vrijgevige krent
900e boom van het boomplantseizoen
Met boom 900 komen we op het een-na-laatste boomartikel van dit plantseizoen en daarvoor lichten we deze keer het Amerikaans krentenboompje uit.
Het Amerikaanse krentenboompje, soms ook nog wel Drents krentenboompje genoemd, is een veelgebruikte en gewaardeerde soort in zowel tuinen als gemeentegroen. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is het eigenlijk niet echt een boom, niet eens een boompje, maar een struik. En wat voor één! In het voorjaar krijgt hij witte bloemtrossen waarmee hij menig nectarzoekende bij verblijdt. In het najaar zet hij zijn blaadjes in vuur en vlam met prachtige rood-oranje-gele tinten en in de tussentijd geeft hij – zoals de naam doet vermoeden – ook nog eens krenten af. Oké, het zijn geen echte druivenkrenten maar ze lijken er wel erg op. Rond eind juli verschijnen deze besjes, die van roodachtig naar donkerpaars verkleuren en eetbaar zijn voor mensen. Maar ook vogels weten deze lekkernij goed te vinden dus heel lang zitten de besjes er niet aan!
Latijn op z’n Frans
Omdat Drents of Amerikaans nogal eens door elkaar wordt gehaald (sommige zeggen dat het de oude naam is, anderen verwijzen naar een andere soort) is het toch wel makkelijk dat de wetenschappelijke naam gewoon vaststaat: de Amelanchier lamarckii. Amelanchier zou met een beetje Frans accent afgeleid zijn van melathion, wat zwartbloeiend betekent. Dit zou dan slaan op de besjes, want de bloemen zijn tenslotte wit. De Franse natuuronderzoeker Jean-Baptiste de Lamarck is de persoon die we achter de tweede naam kunnen terugvinden. Naast plantkundige en dierkundige zou hij ook de eerste zijn geweest die het woord ‘biologie’ zou hebben gebruikt, al wordt dat nog betwist.
KrentenBOOM
We maken nog een klein zijstapje, want een krentenstruik is natuurlijk geen krentenboom. De krent is zo populair dat kwekers hebben bedacht dat ze de Amelanchier misschien wel op een hoge stam konden enten. Om zo toch een boomvariant te kunnen maken. En dat is goed gelukt! De boomversie, die u nu kunt bewonderen op onder andere begraafplaats Emaus, is dan ook eigenlijk de Amelanchier arborea ‘Robin Hill’. Boomachtig’ is de betekenis van arborea en Robin Hill was een Engelse biochemicus die zich bezighield met onderzoek naar fotosynthese.
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.