Koele lampionnenboom
700e boom van dit plantseizoen
Hoewel Sint Maarten en Halloween al lang voorbij zijn, is Vlaardingen sinds kort wel wat lampionnetjes rijker! Onze boomplantploeg plantte de 700e boom van dit plantseizoen aan: de lampionnenboom! En nee, hij geeft geen licht, maar met zijn gele bloempjes en vrolijke vruchtdozen, is hij wel het zonnetje in huis!
Vaak overtreft de werkelijkheid de fantasie, maar als we de naam Koelreuteria panicula willen verklaren, krijgen we toch eigenlijk echt een leuker verhaal als we onze fantasie de vrije loop laten, dan wanneer we naar de feiten kijken.
Geen paniek!
Wat ons betreft verwijst Koelreuteria naar een ademafwijking waarbij de adem van de patiënt twaalf graden koeler is dan zijn lichaamstemperatuur. ‘Panicula’ slaat natuurlijk terug op de stress waarmee deze aandoening gepaard gaat... Maar nee, de werkelijkheid is gewoner dan dat: de Koelreuteria is vernoemd naar de Duitse botanicus Joseph Gottlieb Koelreuter. Hij ontdekte deze boom in de 18e eeuw in China en nam zaden mee naar Duitsland. Joseph was naast botanicus ook nog professor in natuurwetenschappen en directeur van de hoftuinen in Karlsruhe. Paniculata is een naam die voor meerdere bomen en struiken gebruikt wordt en betekent ‘pluimdragend’, wat in dit geval op de knalgele bloeiwijze slaat.
Goudbes onder de bomen
De verklaring voor zijn bijzondere naam wordt gelukkig ruimschoots goedgemaakt door zijn fraaie uiterlijk. De lampionnenboom is een bijzondere verschijning in ons bomenbestand. Hij staat bekend onder vele namen; u mag hem ook Chinese vernisboom noemen, of blazenboom, gele zeepboom of koelruit. Wetenschappers spreken hem aan met Koelreuteria paniculata. Het is een uit China afkomstige middelgrote boom die een zeer uitbundige gele bloei heeft en daarna een unieke lampionachtige vruchtdoos aanmaakt. Het heeft iets weg van de goudbes; het eetbare oranje besje dat u in restaurants nog wel eens op uw bordje terugvindt. De Koelreuteriazaden schijnen trouwens ook eetbaar te zijn, maar dan moeten ze wel eerst even geroosterd worden.
Gele wolk
U vindt onze nieuwe aanwinst bij het Landje van Chardon, naast het speelplaatsje. Wie liever een volwassen exemplaar wil bewonderen, loopt eens langs bij de Dirk de Derdelaan. Zeker in augustus is hij het bezoeken waard: Zo’n gele wolk is niet te missen!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.
Bron: palmaverde.nl