Boom van Duizend-en-één-nacht
600e boom van dit plantseizoen:
Oosterse geuren, tapijten, tulbanden en sluiers… komt u al een beetje in de juiste stemming? In de 17e eeuw was de mystieke Oriënt een ware trend in West-Europa. De boom die we deze keer aangeplant hebben, zou die trend zomaar eens terug kunnen brengen! Droomt u mee met de Perzische Slaapboom aan de Touwsteeg?
Wie de boom in bloei ziet, is meteen verkocht: wit-roze pluimen prijken als sierlijke kwastjes boven de kleine samengestelde blaadjes. Wie wel eens een kruidje-roer-me-niet gezien heeft, zal het niet ontgaan dat de slaapboom veel weg heeft van dit gevoelige typetje. En dat is niet zo gek want het is verre familie van elkaar! Beide horen bij de vlinderbloemfamilie en hebben ook wat gelijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld beweeglijke blaadjes.
Slaperig kleintje
Het kruidje-roer-me-niet komt in beweging zodra u zijn blaadjes aanraakt. De slaapboom is daar minder van onder de indruk, maar ook hij doet zijn naam eer aan. Wanneer de avond zijn intrede doet, sluit de boom zijn blaadjes en lijkt het alsof hij een dutje gaat doen! Komt de zon de volgende dag weer op dan rekt hij zich uit en kunnen zijn blaadjes weer baden in het zonlicht. Overigens valt dat ‘uitrekken’ wel mee, want de slaapboom is een middelgroot boompje dat zo’n tien meter hoog wordt, maar snoei goed verdraagt. Leuk boompje voor in de tuin, dus!
Zijdezacht geluk
Komen we op onze zoektocht naar de herkomst van Latijnse bomennamen nog al eens uit bij Griekse of Keltische bronnen, deze keer komen we terecht in Italië en – hoe kan het ook anders – het oude Perzië. De wetenschappelijke naam van deze exotische boom is ‘Albizia julibrissin’. De Albizia is vernoemd naar de Italiaanse edelman Filippo degli Albizzi. Hij introduceerde de boom halverwege de 18e eeuw in Europa. De tweede naam julibrissin is een verbastering van het Perzische gul-i abrisham, dat vertaald kan worden als ‘zijden bloem’. De dunne meeldraadjes die uit de bloem steken, doen ook wel denken aan fijn zijdewerk. Zowel in het Nederlands als het Engels wordt hij dan ook nog wel eens zijdeboom genoemd. Aan de andere kant van de oude zijderoute, in het nog verdere Oosten in China, noemen ze hem echter ‘Boom van het collectief geluk’.
Experiment
De Albizia voelt zich al lange tijd thuis in het Mediterrane gebied. Hij is nog niet heel lang in Nederland te verkrijgen. Het dromerige boompje is namelijk niet altijd even winterhard en moet dus een beetje beschut staan. Met de huidige winters vinden we het echter zeker wel de moeite waard om te experimenteren, want zeg nou zelf: is deze slaapboom niet een is een fraaie aanvulling van het Vlaardingse bomenbestand?
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.