18 jaar

Ben je 18 jaar geworden? Gefeliciteerd! Vanaf nu ben je echt volwassen en… vanaf nu regel je het zelf. De belangrijkste taken moet je nu zelf regelen, maar de gemeente helpt je er graag bij.

Feest 2 

DigiD DigiD
  • Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Of dat nou bij de overheid is, het onderwijs of de zorg. Dankzij DigiD kun je overal makkelijk en veilig inloggen. Je persoonlijke gegevens blijven goed beschermd. Meer informatie en DigiD aanvragen vind je op de website van DigiD.
9 - Paspoort en Identiteitskaart Paspoort
  • Als je 18 jaar bent, kun je zelfstandig, zonder toestemming van je ouders, een paspoort aanvragen. Kijk hier om te zien hoe je dit regelt.
Stemmen vanuit buitenland Stemrecht en kiesrecht
  • Als je 18 jaar bent, heb je het recht om te stemmen en kun je je verkiesbaar stellen. Kijk hier voor meer informatie.
syringe Donor worden
  • Iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente staat in het Donorregister. Hier vul je de keuze in over donatie van je organen en weefsels na je overlijden, dit kan online of per post. Het is belangrijk dat je kiest. Zo weet je partner of familie of je donor wilt worden of niet. Meer informatie vind je op de website van Donorregister.
piggy-bank Bankrekening openen
  • Je hebt een bankrekening nodig voor je studiefinanciering, salaris of toeslagen. Sommige banken bieden speciale studenten- of jongerenrekeningen aan.
house-blank Woning
  • Als je 18 wordt, kun je je inschrijven voor een (sociale) huurwoning op www.woonnetrijnmond.nl. Zo bouw je inschrijfduur op die je hard nodig hebt om (over een paar jaar) een woning te kunnen huren. Kosten; € 10,- per jaar.
48 - Meer grip op uw geld Studiefinanciering
  • Ben je student in het mbo, hbo of universiteit? Dan heb je recht op studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.
  • Doe je voltijd vmbo, havo, vwo of vavo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen. Meer informatie lees je ook op de website van DUO.
train-subway OV
  • Studenten in het mbo, hbo of aan de universiteit kunnen gratis of met korting met het openbaar vervoer reizen. Lees hierover meer op de website van DUO.
Nieuwsbrieven Verzekeringen
  • Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Zoals de televisie die uit je handen glipt tijdens de verhuizing van een vriend. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om een er een af te sluiten. Meestal kost een aansprakelijkheidsverzekering een paar euro per maand. Er zijn meerdere websites waar aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergeleken worden.
  • Zodra je 18 jaar bent geworden, kun je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je bent dan verplicht minimaal een basisverzekering af te sluiten. Als je wilt, kun je je ook aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Er zijn heel veel zorgverzekeraars en op verschillende websites kun je deze met elkaar vergelijken.
48 - Meer grip op uw geld Zorgtoeslag
48 - Meer grip op uw geld Huurtoeslag
  • Als je 18 jaar wordt en je huurt zelf een woning, kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Om in aanmerking te komen, mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn. Meer informatie vind je via de website van de Belastingdienst.
49 - Zorg en ondersteuning Jeugdhulp
  • Krijg je nu jeugdhulp? Je moet goed voorbereid zijn op alles wat je geregeld moet hebben voor wanneer je 18 wordt. Ga samen met je hulpverlener in gesprek hoe de hulp vanaf je 18e wordt geregeld.
45 - Werk, inkomen en schuldhulpverlening Onafhankelijke cliëntondersteuning en IDO's
  • Voor vragen over zorg of ondersteuning kun je terecht bij de Wijkteams Vlaardingen. Voor vragen over inkomen en werk kun je terecht bij Stroomopwaarts. Vind je het lastig om hulp te vragen of weet je niet precies aan wie je welke vragen moet stellen? Dan is de onafhankelijke cliëntondersteuner is er voor jou. Maak een afspraak via telefoonnummer (010) 248 4048 of neem contact op via het contactformulier
  • Vanaf je 18e moet je allerlei online zaken regelen met de overheid zoals DigiD, zorgtoeslag, studiefinanciering. Heb je moeite met het regelen van deze online zaken met de overheid? Ga dan langs bij het inloopspreekuur, je wordt er gratis geholpen:

    • Bibliotheek Centrum: dinsdag van 11.00 tot 13.00 uur of donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

    • Bibliotheek Holy: vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

 61 - Alle kinderen doen mee Wijkteams
  • Heb je vragen over zorg, opvoeden, relaties of geldzaken? Loop je tegen problemen aan waar je zelf niet uitkomt? Dan kun je terecht bij de Wijkteams Vlaardingen. De medewerkers van Minters (voor volwassenen) helpen je graag verder. Door te luisteren, mee te denken, je te ondersteunen en je zo nodig te verwijzen naar specialisten. Meer informatie vind je op de website van de Wijkteams.

Heb je gevonden wat je zocht? Laat het ons weten, vul de enquête in.

Vul de enquête pagina 18 jaar in.