Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

De gemeente Vlaardingen gaat in fasen het gemeentelijk vastgoed verduurzamen. Hiermee wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen beperkt en wordt bespaard op de energiekosten.

1. Verduurzamen gemeentelijk vastgoedGemeenten hebben een voorbeeldfunctie in de energietransitie. Door uitvoering van dit verduurzamingsprogramma voldoen we als gemeente aan het wettelijk vastgestelde klimaatdoel om de CO₂-uitstoot in 2030 met 55% te verminderen en in 2050 met 100%.

Het gemeentelijk vastgoed, dat bestaat uit 103 gebouwen, kent een zeer gevarieerde samenstelling. Naast het stadskantoor en de gemeentewerf gaat het onder meer om scholen, kinderdagverblijven, sporthallen, begraafplaatsen, een havenkantoor en culturele instellingen.

“Door het goede voorbeeld te geven, willen we als gemeente Vlaardingers inspireren om met hun eigen woning aan de slag te gaan. Er is namelijk een wettelijke verplichting om voor 2050 iedere woning aardgasvrij te verwarmen. Met het nieuwe woon- en energieloket, dat begin volgend jaar actief wordt, gaan we onze inwoners hierbij ondersteunen.”  

Routekaart

In de Routekaart CO₂-neutraal gemeentelijk vastgoed heeft de gemeente vastgelegd hoe het gemeentelijk vastgoed in fasen wordt verduurzaamd. Om snel een zo groot mogelijke besparing op de energiekosten te realiseren, worden eerst de gebouwen aangepakt die de meeste potentie hebben. In de praktijk betekent dit dat de gebouwen die veel energie verbruiken en waar al (grote) onderhoudswerkzaamheden gepland staan, als eerst worden verduurzaamd.

In 2024 worden onder meer het stadhuis aan de Markt en de gemeentewerf aan de Burgemeester Heusdenslaan verduurzaamd. Deze gebouwen worden onder meer voorzien van zonnepanelen en betere isolatie.

Meten van effecten

De routekaart is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgesteld. Toch is het uitstippelen van de exacte route tot en met 2050 ingewikkeld. De prijzen van energie, bouwmaterialen, duurzame technologieën en arbeid kunnen bijvoorbeeld in de loop van de tijd sterk variëren. Hierdoor kunnen ook de kosten en opbrengsten van het verduurzamingsprogramma beïnvloed worden.

Om te meten of de gemeente goed op koers ligt op weg naar CO₂-neutrale gebouwen in 2050 wordt het effect van de verduurzamingsmaatregelen periodiek gemonitord.

Stadsprogramma Nieuwe Energie

Het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed is één van de speerpunten van het stadsprogramma Nieuwe Energie.