Uitleg pilot Aardgasvrij
De gemeente heeft de Pilot Aardgasvrij in het leven geroepen om ervaringen op te doen met het verduurzamen van uw woning en deze ervaringen te delen met de rest van Vlaardingen.
Deze pilot liep vanaf 2023 en is in juni 2024 geëindigd.
Begeleiding door energiedeskundige
Gedurende het eerste deel van de pilot zijn alle deelnemers bezocht door een energiedeskundige, die een uitgebreide energiescan maakte van de woning. Mede op basis van de wensen en ambities van de bewoners stelde de energieadviseur vervolgens een plan van aanpak voor aardgasvrij wonen op voor de woning en besprak dit met de woningeigenaar. Alle deelnemers aan de pilot ontvingen dit plan in oktober 2023. In overleg met de bewoners helpt de energiedeskundige vervolgens bij het aanvragen van offertes en het selecteren van een aannemer c.q. installateur. Hierbij wijst de energieadviseur ook op alle mogelijke subsidieregelingen. Tot slot blijft de energieadviseur ook betrokken als begeleider bij de uitvoering en voert hij na oplevering een controle uit.
De gemeente neemt de kosten van de begeleiding voor haar rekening. Naast de professionele begeleiding biedt de gemeente de deelnemers een investeringssubsidie aan van 50% van hun investering met een vastgesteld maximum bedrag als zij de maatregelen om van het aardgas af te gaan daadwerkelijk uitvoeren. De deelnemers hebben hiervoor de tijd tot 1 januari 2026.
Leren van ervaringen
Wat de gemeente terugvraagt voor de investering in begeleiding en de investeringssubsidie is dat de deelnemers aan de pilot hun ervaringen op weg naar een aardgasvrije woning met de gemeente en met andere inwoners van Vlaardingen delen. Dit doen zij onder andere door na realisatie van het plan van aanpak hun woning open te stellen voor geïnteresseerde Vlaardingers in de vorm van een ‘Duurzame open huizen route’.
Alle ervaringen van de deelnemers aan de pilot helpen de gemeente uiteindelijk om te komen tot een succesvolle aanpak voor het aardgasvrij maken van Vlaardingen in 2050.