Stappenplan voor het verduurzamen van uw woning
Waar moet u starten om uw woning te verduurzamen? De energieadviseurs die de deelnemers aan deze pilot begeleiden, leggen dit graag stap voor stap aan u uit. Ook nemen ze u aan de hand van een video mee door de stappen die u kunt zetten op weg naar een aardgasvrije woning.
Bekijk de video over hoe u uw woning kunt verduurzamen:
Losse video’s met tips van de energieadviseurs kunt u vinden op de pagina Tips van de energieadviseurs.
Dit zijn de stappen die u kunt nemen voor het verduurzamen van uw woning:
Stap 1. Inzicht verwerven: maak een plan
Het is te adviseren om eerst meer inzicht te verwerven over de huidige status van uw woning. Waar verdwijnt warmte uit uw woning in de winter? Hoe is uw woning nu al geïsoleerd en wat voor ramen heeft u? Op basis van de huidige status van uw woning en hoe u uw woning gebruikt, kunt u een plan (laten) opstellen om uw woning te verduurzamen. Het is goed om van te voren te weten welke stappen u wilt zetten, in plaats van zomaar te beginnen. Eventueel kan een energieadviseur u hierbij helpen.
Stap 2. Kieren dichten
De winst die je kunt behalen door kieren te dichten in uw woning wordt meestal onderschat. Controleer waar kou uw woning verlaat. Dit kunt u het beste controleren in de winter op een winderige dag. Bij oudere woningen zijn vaak rondom de dakconstructie kieren te vinden en ook het kozijn en de vensterbank zijn bronnen van kieren. Ga vervolgens aan de slag met isolatietape en tochtstrips om uw woning tochtvrij te maken.
Stap 3. Isoleren en aanpassen ramen
Naast de kierenjacht kunt u overwegen om uw huis (verder) te isoleren en glas te vervangen. U kunt uw spouwmuur door een energieadviseur of isolatiebedrijf laten checken en uw dak en vloer laten beoordelen op de mate van isolatie. Gaat u isoleren? Kies dan voor ecologisch materiaal. Deze materialen hebben de eigenschap om niet alleen in de winter het huis warm te houden, maar ook in de zomer te verkoelen. Afhankelijk van de isolatiewaarde van uw ramen is het mogelijk interessant om te kiezen voor hoogrendementsglas.
Stap 4. Efficiënt en gecontroleerd ventileren
Naast het tochtvrij maken en isoleren van uw woning, is het voor een goede luchtkwaliteit in uw woning ook erg belangrijk om te ventileren. Kies bijvoorbeeld voor een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Een systeem met warmteterugwinning bespaart energie en de woning voelt comfortabeler aan. Met een CO2-meter kunt u de luchtkwaliteit in uw woning in de gaten houden.
Stap 5. Van het gas af
Overweegt u van het aardgas af te gaan? Om te controleren of uw huis er klaar voor is, kunt u in de winter ‘’warmtepomp stagelopen’’. Zet uw CV-ketel op 45 graden celsius (laat de tapwater temperatuur wel altijd op 60 graden staan), en ervaar of uw huis comfortabel blijft. Controleer ook of uw afgifte-systeem (verwarmingen) en uw meterkast geschikt zijn voor een warmtepomp. Dan kunt u bepalen hoe groot de warmtepomp (boiler, buffervat, vermogen) moet zijn en waar deze geplaatst kan worden (binnen- en buitenunit). Om dan helemaal van het aardgas af te gaan vervangt u uw gasfornuis door een inductiekookplaat.
Om uw gasaansluiting te laten verwijderen kunt u een aanvraag doen via de website van Stedin.