Geen kattenkwaad in het archeologisch depot maar hardwerkende vrijwilligers

In het hart van Vlaardingen bevindt zich een verborgen schatkamer: het Archeologisch & Bouwhistorisch depot. Hier worden duizenden archeologische vondsten zorgvuldig bewaard en bestudeerd. Van potscherven tot botresten, elk object vertelt een uniek verhaal over het verleden van de stad. Vrijwilliger Hilde van Wensveen, die al bijna twintig jaar met passie in het depot werkt, speelt een cruciale rol in het behoud en het toegankelijk maken van deze geschiedenis.

vrijwilliger op depot

De lijst met werkzaamheden van Hilde is lang: restauratie van archeologische vondsten, beschrijven van deze vondsten; ze helpt bij educatieprojecten; verzint educatieprojecten en staat in nauw contact met andere vrijwilligers. Ook zorgt Hilde ervoor dat de database up to date blijft met informatie van en over alle vondsten. Op de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl is al deze informatie openbaar toegankelijk

Kattensporen

Het depot heeft onlangs een bijzondere gast mogen ontvangen: botspecialist drs. Kinie Esser. Zij kwam op zoek naar sporen van prehistorische wilde katten. Esser kwam deze kant uit als onderdeel van een internationaal onderzoek naar de domesticatie van de huiskat. Vlaardingen is niet zomaar gekozen: tijdens de opgravingen bij de Arij Koplaan in de jaren '60 werden er botten gevonden van de Europese wilde kat. Esser speurt nu door de opgeslagen vondsten in het depot en zoekt naar antwoorden die in deze botten verborgen liggen.

De objecten en waardevolle vondsten in het depot worden niet alleen bewaard om ze te beschermen, maar ook om ze beschikbaar te maken voor verder onderzoek. Het geeft onderzoekers de kans om terug te kijken naar wat er al is gevonden en nieuwe ontdekkingen te doen, zoals bij het onderzoek naar de evolutie van de huiskat. Dankzij het werk van Hilde en haar collega’s blijven deze stukken verleden behouden voor de toekomst, klaar om hun geheimen te onthullen.