Vlaardings water: toen, nu en later

Water loopt als een blauwe draad door de Vlaardingse geschiedenis. Via de zee bracht het onze stad handel, haringvangst en voorspoed, maar ook overstromingen en nu is er de dreiging van de stijgende zeespiegel. Dit jaar is het op 14 november precies 250 jaar geleden dat een grote stormvloed Vlaardingen trof. Ten zuiden van de Zomerstraat reikte het water tot meer dan manshoog. De historische mijlpaal is voor de gemeente aanleiding om in 2025 extra aandacht te schenken aan water. Water biedt immers ook nieuwe kansen!

Vlaardingen ligt al duizenden jaren strategisch op een kruispunt van waterwegen. Het was hierdoor goed wonen in Vlaardingen. Niet voor niets ontwikkelde Vlaardingen zich in de 11e eeuw tot belangrijkste zeehaven en handelsplaats van het toenmalige graafschap Holland. In de loop van de 16e eeuw verlegden de Vlaardingers hun bakens van handel naar visserij. Ook dat verliep gunstig. De Vlaardingse haringvloot groeide in de 17e en 18e eeuw tot de grootste ter wereld.

Het water bracht echter niet alleen voorspoed. Tijdens een enorme overstroming op 21 december 1163 sloeg over enkele kilometers lengte de dijk bij Vlaardingen weg. Tot ver in het achterland overstroomde Vlaardingen. Een dik pakket klei, ook in Vlaardinger-Ambacht, herinnert hier nog aan.

Toen, nu en later

Dit jaar de zal de buitenexpositie WATER in de stad neerstrijken, waarop je in vogelvlucht de betekenis van water voor Vlaardingen kunt zien. Ook kun je duiken in het nieuwe tijdschrift van de Historische Vereniging met water als thema.

De band van Vlaardingen met het water is onverminderd actueel. De stad zoekt met het bouwen in de Rivierzone weer meer contact met het water. Aangezien dat gebied regelmatig onder water loopt, is het een uitdaging om de nieuwe bewoners droge voeten te laten houden.

Om aandacht te schenken aan de relatie van Vlaardingen met het water zijn er tal van activiteiten, rondom 5 thema’s.

‘Het water komt’ gaat over extreme weersomstandigheden en de stijgende zeespiegel die vragen om aanpassingen in onze stad. Hoe maken we Vlaardingen klimaatbestendig? ‘Aan het water’ zoomt vooral in op de Rivierzone, die zich ontwikkelt tot een nieuwe woonomgeving. Wat betekent dit voor de inwoners die buitendijks gaan wonen en voor de waterkering? ‘Op en in het water  belicht de Vlaardingse wateren, die volop mogelijkheden bieden voor recreatie en sport. Hoe benutten we deze kansen optimaal?

Bij ‘Vies en schoon water’ staat de waterkwaliteit centraal. Die is van levensbelang. Van rioolgemalen tot waterzuivering, hoe houden we het water in en om Vlaardingen schoon?
‘Water en kunst’ gaat over de onuitputtelijke inspiratiebron die water is. Kunstwerken in Vlaardingen vertellen verhalen over water en de stad. Dit thema werpt een blik op de kunst die ons met het water verbindt en belicht nieuwe initiatieven voor poëzie en beeldende kunst in en rondom het water.

Op deze pagina houden we u dit jaar op de hoogte.