Nieuwsbrief gemeenteraad - week 4 2025

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de Raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid. 

Terugblik raadscommissie van 16 januari 

Op donderdag 16 januari 2025 vond de vergadering van de raadscommissie plaats. De volgende onderwerpen werden besproken: 

Sprekersplein

Er werd ingesproken over twee onderwerpen. Het eerste onderwerp stond op de agenda en betreft de Metropolitane fietsroute. De raad werd een aantal vragen meegegeven om mee te nemen naar de raadscommissie over een voetpad in de Rivierzone met betrekking tot veiligheid. De tweede inspreker sprak in namens bewoners van Christoffelkruid in Holy-Noord, waar een voornemen is om op het oude KPN-terrein een aantal appartementen te realiseren. Hij sprak zijn zorgen uit over inspraak en over de hoeveelheid voorgenomen bouwlagen.

Aanvraag Wbmgp-aanwijzing (Rotterdamwet)

In de Westwijk vielen 650 sociale huurwoningen van Waterweg Wonen onder de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, ook bekend als de Rotterdamwet. Hiermee verleende de corporatie voorrang aan woningzoekenden met een inkomen boven de huurtoeslaggrens en juiste huishoudomvang in relatie tot het aantal kamers. Deze aanwijzing liep af op 8 april 2024. De gemeenteraad moet een nieuwe aanvraag indienen bij de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor een gebiedsaanwijzing wil zij de Rotterdamwet opnieuw toepassen. Met het voorliggende raadsvoorstel stelt het college de gemeenteraad voor om de minister te verzoeken om een nieuwe aanwijzing, om de brief van de gemeenteraad aan de minister vast te stellen en om de Verordening toegang woningmarkt vast te stellen. 

Er is onder andere gesproken op basis van welke criteria er voorrang kan worden gegeven, in welke mate de toepassing van de wet doeltreffend is geweest en hoe het urgentiesysteem hierin past. Op 23 januari wordt het onderwerp oordeelsvormend behandeld. 

Woningverdeelsysteem

Dit agendapunt betrof een agendaverzoek van mevrouw Jonkers-de Jong van fractie AOV. Mevrouw Jonkers-de Jong (AOV) had voor de raadsvergadering van november 2024 een motie voorbereid. Deze motie had de strekking om het college te verzoeken om te onderzoeken of het implementeren en beheren van een eigen woningverdeelsysteem voor Vlaardingen nuttig zou kunnen zijn. De motie werd aangehouden, zodat deze in de commissie uitgebreider kon worden besproken. 

Mevrouw Jonkers-de Jong (AOV) gaf eerst een toelichting op haar motie en agendaverzoek. Vervolgens werd er een presentatie gegeven waarin ook een advies vanuit het college werd verwerkt. Het advies luidde om nog een aantal maanden te wachten en de motie dan opnieuw te beoordelen met het oog op de ontwikkelingen in de gemeente Ridderkerk, waar onlangs is besloten om uit het samenwerkingsverband te stappen en op eigen voet verder te gaan. Er werd onder andere gesproken over de Wet versterking regie volkshuisvesting, over de samenwerking met de andere gemeenten in de regio op dit moment onder de huidige regionale verordening, en over de eventuele voordelen wanneer de gemeente Vlaardingen uit het samenwerkingsverband zou stappen. Na de beraadslaging gaf mevrouw Jonkers-de Jong (AOV) aan de motie aan te houden in afwachting van meer informatie. Wethouder Somers-Gardenier heeft toegezegd om de gemeenteraad regelmatig te informeren over de situatie in de gemeente Ridderkerk en binnen het samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam. 

Metropolitane Fietsroute

De 21 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) verbeteren of vernieuwen met elkaar 250 kilometer aan fietsroutes. Met het vaststellen van dit raadsvoorstel besluit de gemeenteraad om een krediet beschikbaar te stellen van € 4,3 miljoen voor het Vlaardingse deel. Hiervoor wordt € 3,9 miljoen aan subsidie gebruikt van de MRDH. 

Wethouder Bikkers gaf een korte toelichting. Vervolgens is het onderwerp zowel beeld- als oordeelsvormend besproken. Er is onder andere gesproken over veiligheid voor voetgangers, de planning van de implementatie van de metropolitane fietsroute, en waar de middelen vandaan komen die de gemeente zelf moet aanvullen. Na de beraadslaging werd geconstateerd dat het raadsvoorstel door kan als besluitstuk naar de raadsvergadering van 30 januari. 

Stand van zaken sportverenigingen

Dit door 11 raadsfracties ondersteunde agenderingsverzoek werd besproken waarbij zorgen werden gedeeld over de vitaliteit van verenigingen. Hierbij ging het om het kunnen werven van vrijwilligers, de ledenaantallen, de kosten van accommodaties en veldenhuur en samenwerking en het delen van accommodaties en velden. Ook werd er gesproken over de ondersteuning die Vlaardingen In Beweging hierbij kan bieden aan de verenigingen. Wethouder Proos kondigde aan dat er hard gewerkt wordt aan een nieuwe sportnota die hij in het derde kwartaal verwacht, dat er dit voorjaar een voetbalcapaciteitsonderzoek wordt gedaan en dat Vlaardingen In Beweging de sportmonitor uit gaat zetten waarvan de resultaten ook in het derde kwartaal verwacht worden. Het ledental van Vlaardingse verenigingen is tussen 2018 en 2022, tegen de landelijke trend in, stabiel gebleven, maar er is ook een duidelijke trend te zien naar meer individuele sportbeoefening. Allemaal zaken om bij stil te staan als de resultaten binnen zijn.

Evenementenvisie

Bij de beeldvormende bespreking van de evenementenvisie werden vragen gesteld over wat nu precies onder de definitie van een evenement valt en wat niet: moet een evenement bijvoorbeeld altijd om recreatie gaan of moet de uitreiking van de Geuzenpenning ook worden gezien als een evenement. Er waren veel complimenten voor de evenementenvisie, maar ook zorgen of oude evenementen wel gekoesterd zouden worden of soms plaats zouden moeten maken voor nieuwe evenementen. Ook waren er vragen over evenementen in de wijken, de hoogte van het budget, de decibellen per locatieprofiel en de rol van de erfgoedcollectie. Tot slot waren er vragen over het benutten van het evenemententerrein bij de Krabbeplas. Op 23 januari wordt het onderwerp oordeelsvormend behandeld.  

Autorisatie krediet gebiedsontwikkeling Groen van Pinkstererlyceum

Dit onderwerp had weinig bespreking nodig gezien het technische karakter. Het totale krediet is bij de begrotingsbehandeling al toegekend. Het gaat nu om het daadwerkelijk gaan gebruiken van een deel van dit krediet. Er werd geconstateerd dat het raadsvoorstel door kan als besluitstuk naar de raadsvergadering van 30 januari.

Agenda

Op donderdag 23 januari vindt om 20.00 uur de vergadering van de raadscommissie plaats in het stadhuis. U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen. De volgende onderwerpen staan op de agenda: 

  • Aanvraag Wbmgp-aanwijzing (Rotterdamwet);
  • Evenementenvisie;
  • Fietsenstalling Metrostation Vlaardingen Oost.

Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken. 

Sprekersplein

Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 23 januari. Wilt u inspreken? Dan kunt u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.

Gast van de raad

Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners weten waarover vergaderd wordt en hoe de gemeenteraad werkt, nodigt de gemeenteraad u uit om als gast van de raad aanwezig te zijn.

Wilt u een keer als gast van de raad ontvangen worden? Meld u dan aan bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via (010) 248 4000. U kunt alleen uzelf aanmelden. 

Meld u zich aan voor gast van de raad dan ziet het programma er zo uit:

  • Om 18.15 uur ontvangen raadsleden u met een eenvoudige avondmaaltijd. De raadsleden vertellen over het gemeentebestuur en het raadswerk. Vervolgens wordt ingegaan op de onderwerpen die geagendeerd staan voor de vergadering; 
  • Om 19.45 uur krijgt u een zitplaats op de publieke tribune om de raadsvergadering live te volgen;
  •  Na afloop van de vergadering kunt u met raadsleden en, indien mogelijk, met de burgemeester napraten over de vergadering.