Nieuwsbrief gemeenteraad - week 25 2025

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de activiteiten van de gemeenteraad. We blikken terug op de gehouden vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraad en u leest regelmatig een interview met een Vlaardings (steun)raadslid.

Terugblik op de raadsvergadering van 12 juni 

Op donderdag 12 juni 2025 vond de raadsvergadering plaats. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde:

Besluitstukken na behandeling raadscommissie

Als besluitstukken zonder de behandeling in een raadscommissie stonden op de agenda: zienswijze op de 2e begrotingswijziging 2025 en de conceptbegroting 2026 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, zienswijze op de ontwerpbegroting Regionale Belastinggroep 2026, zienswijze op de concept- begroting DCMR Milieudienst Rijnmond 2026, zienswijze op de ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 van de gemeenschappelijke regeling Jeugdhulp Rijnmond, set van indicatoren transformatie sociaal domein en de Verordening Woonruimtebemiddeling. Alle voorstellen werden aangenomen. 

Besluitstukken zonder behandeling raadscommissie

Als besluitstukken zonder de behandeling in een raadscommissie stonden op de agenda: opheffen geheimhouding documenten 2025, Zienswijzen op de wijziging van de gemeenschappelijke regeling RBG en de Verordening parkeerbelastingen Vlaardingen 2025-2. Alle voorstellen werden aangenomen.

Bespreekstuk zonder behandeling raadscommissie

Als eerste bespreekstuk op de agenda stond een raadsmemo over opvanglocaties van een AZC. Het college heeft het voornemen om een AZC opvanglocatie vestigen aan de Zuidbuurtseweg. De heer Boers (Heel de stad) en de heer Van der Bie (Stadsbelangen Vlaardingen) dienden twee moties in. In de eerste motie verzochten zij het college onder andere om geen medewerking te verlenen aan nieuwe AZC-initiatieven op Vlaardings grondgebied onder de huidige omstandigheden én actief en publiekelijk te pleiten voor een evenwichtige spreiding van opvangvoorzieningen in de regio, gebaseerd op objectieve draagkracht van voorzieningen, woningmarkt en veiligheidsdiensten. Deze motie werd verworpen. In de tweede motie verzochten zij onder andere om het voornemen tot vestiging van een AZC in of direct grenzend aan de Westwijk per direct in te trekken én een juridische toets te laten uitvoeren op de evenredigheid en verdedigbaarheid van welke mogelijk toekomstige locatie dan ook, met expliciete terugkoppeling aan de gemeenteraad. Deze motie werd ook verworpen.  

De heer Hoogendijk (ONS.Vlaardingen), de heer Kloosterman (AOV) en mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) dienden een motie in met het verzoek om het voornemen tot vestiging van een AZC in of nabij de Westwijk in te trekken, en deze wijk in het vervolg te ontzien. De motie werd verworpen. 

De heer Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) en mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) dienden een motie in met het verzoek aan het college om een pas op de plaats te maken in het asieldossier in afwachting van toekomstig landelijk beleid en geen onomkeerbare stappen te zetten. De motie werd verworpen. 

De heer Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) en mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) dienden ook een motie in met het verzoek aan het college om zich te houden aan de eerder gemaakte afspraak dat de opvang in het Campanile Hotel uiterlijk eindigt in november 2025. Deze motie werd aangenomen. 

De heer Hoekstra (SP), de heer Veugelers (CDA), de heer Voorburg (GroenLinks), de heer Van Rij (PvdA) en de heer De Reus (CU-SGP) verzochten het college via een motie om in samenwerking met het welzijnswerk, woningcorporaties en het programmabureau 'Wij de Westwijk' te komen tot een voorstel voor vervangende nieuwbouw van wijkcentrum West (‘De Telder’), en dit vóór het einde van 2025 aan de raad voor te leggen. Deze investeringen zijn wat hen betreft een voorwaarde voor de realisatie van een AZC aan de Zuidbuurtseweg. De motie werd aangenomen.

De heer Van de Zande (VVD) en de heer Hess (VVD) en mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) dienden een motie in met het verzoek om te onderzoeken welke wettelijke of andere mogelijkheden de gemeente heeft om het ter beschikking stellen van woonruimtes en locaties door partijen (zowel commercieel als anderszins) voor de opvang van asielzoekers en statushouders zonder vooraf de heer Voorburg (GroenLinks), de heer Ho gaande instemming van de Raad tegen te gaan. De motie werd aangenomen. 

De heer Hoekstra (SP), de heer Van Rij (PvdA) en de heer Veugelers (CDA) dienden een motie in met het verzoek aan het college om zich in te spannen om de tijdelijke opvanglocatie aan de Zuidbuurtseweg 1 qua kwaliteit en voorzieningen op een hoog niveau te brengen, vergelijkbaar met Mrija; 2 én de locatie daarmee na afloop van de opvangperiode snel geschikt te maken is voor bewoning door met name jongeren en starters. Deze motie werd aangenomen.

Bespreekstuk na behandeling raadscommissie

Mevrouw Solleveld (ONS.Vlaardingen) verdedigde haar voorstel Geen school op Broekweg & Locatiebesluit nieuwbouw school Broekweg. Verder werd er gesproken over het raadsmemo van het college uitgangspunten integrale gebiedsontwikkeling Marktbuurt. Het voorstel werd verworpen. 

Mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) en de heer De Reus (CU-SGP) verzochten via een motie om bij de integrale gebiedsontwikkeling ten behoeve van de nieuwe school aan de Broekweg, alle functies mee te nemen, zodat er een complete integrale afweging gemaakt kan worden voor de toekomst. De motie werd aangenomen. 

De heer De Reus (CU-SGP) en de heer Stevens (CDA) dienden nog een motie in met het verzoek om bij ieder nieuwbouwplan structureel te borgen dat er voldoende onderwijsplekken, inclusief voor- en naschoolse opvang, worden gerealiseerd. Deze motie werd aangenomen. 

Mevrouw Jonkers-de Jong (AOV), mevrouw Van Huizen (VVD), de heer Elvers (VV2000/Leefbaar Vlaardingen), de heer Van Haren (ONS.Vlaardingen), mevrouw Rots (D66), mevrouw Van Wieringen (GroenLinks), de heer Stevens (CDA) en de heer Boers (Heel de stad) dienden het amendement Leeftijdsdiscriminatie expliciet opnemen in. Met dit amendement stelden zij voor om leeftijd als expliciete grond op te nemen waarop niet gediscrimineerd mag worden. 

Mevrouw Rots (D66), mevrouw Van Wieringen (GroenLinks) en de heer Van Rij (PvdA) dienden een motie in met het verzoek om bij de meerjarenbegroting 2026-2029 een voorstel te doen voor de financiering van een parttime Regenboogcoördinator Ontmoetingen als integraal onderdeel van het werk voor de Regenboogagenda. Het amendement, het voorstel en de motie werden aangenomen.

De heer Vleeschhouwer (D66), de heer Voorburg (GroenLinks), de heer Kloosterman (AOV) en mevrouw Molenaar (VV2000/Leefbaar Vlaardingen) dienden het amendement Gezondheid in de omgevingsvisie in. Met dit amendement stelden zij voor om in de omgevingsvisie onder andere op te nemen dat de omgevingsvisie erkent dat goede gezondheid essentieel is voor het welzijn van alle inwoners. Gezondheid wordt beïnvloed door erfelijke aanleg, gedrag en omgevingsfactoren. Het amendement werd aangenomen. Het voorstel werd aangenomen.

Mevrouw Van Huizen (VVD), mevrouw Rots (D66), mevrouw Van Wieringen (GroenLinks) en de heer Van Rij (PvdA) dienden wij de zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 GGD Rotterdam Rijnmond een voorstel in om de minimaal benodigde invulling van de bezetting bij het team van infectiebestrijding toch in te vullen en de beoogde bezuiniging ergens anders te realiseren. Het amendement en het voorstel werden aangenomen. 

Bij de zienswijze op de ontwerpbegroting 2026 Metropoolregio Rotterdam Den Haag werd er door mevrouw Claessen (VVD) en de heer Van Rij (PvdA) voorgesteld om ook het belang van mbo op te nemen ter versterking van het economisch vestigingsklimaat en de financiële bijdragen van gemeenten aan de MRDH niet te veel te veranderen en in te zetten op de beoogde efficiëntieslag binnen personele organisatie van de MRDH. Het amendement en het voorstel werden aangenomen.

Bij de zienswijze op de eerste ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Rogplus stelden Mevrouw Van Huizen (VVD), mevrouw Rots (D66), mevrouw Van Wieringen (GroenLinks), de heer Van Rij (PvdA) en de heer Van Haren (ONS. Vlaardingen) via een amendement voor dat de bezuinigingen die het bestuur vanuit Rogplus wil doorvoeren, direct te verwerken in de ontwerpbegroting van 2026 en de kadernota 2027. Het amendement en het voorstel werden aangenomen. 

Bij de zienswijze op de 1e ontwerpbegrotingswijziging 2025 en de ontwerpbegroting 2026 Stroomopwaarts dienden de heer De Reus (CU-SGP), mevrouw Van Huizen (VVD), mevrouw Bouchrit (GroenLinks), de heer Van Rij (PvdA), de heer Van Haren (ONS.Vlaardingen) en mevrouw Rots (D66) een voorstel in om in de zienswijze op te nemen dat het van belang is om inzicht te krijgen in hoe vaak er meldingen van bijstandsfraude worden gedaan, in hoeverre de meldingen gegrond blijken te zijn en wat de resultaten daarvan zijn op het gebied van terugvordering. Het amendement en het voorstel werden aangenomen.

Raadsmemo na behandeling raadscommissie

Het raadsmemo convenant Wonen, Werken en Leefomgeving Rivierzone stond op de agenda nadat het raadsmemo eerder was besproken tijdens een vergadering van de Raadscommissie. Er werden geen wensen of bedenkingen geuit over deze raadsmemo. 

De vergaderingis in het geheel na te kijken en te luisteren via vlaardingen.raadsinformatie.nl. Ook alle vergaderstukken en stemmingsuitslagen zijn hier te vinden. 

De eerstvolgende reguliere raadsvergadering staat gepland op donderdag 10 juli. Op 3 juli vindt er een extra raadsvergadering plaats om een profielschets vast te stellen voor de nieuwe burgemeester van Vlaardingen.

Agenda

Op donderdag 19 juni vinden om 20.00 uur commissievergaderingen plaats in de Raadszaal en de Burgerzaal van het stadhuis. U bent van harte welkom om deze vergaderingen bij te wonen. De volgende onderwerpen staan op de agenda: 

  • Wegsleepverordening 2025;
  • Vuurwerkvrij Vlaardingen;
  • Partiële handhaving Mrija;
  • Kaderstellende startnotitie Omgevingsprogramma Nieuwe Binnenstad;
  • Afwijzen onttrekking aan de openbaarheid van een parkeerplaats aan de Graaf Walramlaan;
  • Startnotitie Warmteprogramma;
  • Aanvulling en autorisatie krediet uitbreiding en renovatie basisschool ’t Palet Holy (schoolbestuur SIKO) en voorfinanciering m2 kinderopvang bij ’t Palet Holy in kader IKC.

Wilt u de vergadering online volgen? Klik op ‘Live’ op vlaardingen.raadsinformatie.nl en u kunt de vergadering volgen met geluid. Hier vindt u ook de agenda en de bijbehorende stukken. 

Sprekersplein

Wilt u de gemeenteraadsleden uw standpunt over een onderwerp vertellen, dan is er de mogelijkheid tot inspreken. Inspreken kan op het sprekersplein voorafgaand aan de vergaderingen van de raadscommissie van 19.30 tot 20.00 uur. De eerstvolgende mogelijkheid tot inspreken is op 19 juni. Wilt u inspreken? Dan kunt u zich aanmelden bij de griffie voor 12.00 uur op de dag van de vergadering via griffie@vlaardingen.nl.

Gast van de raad

Omdat de gemeenteraad het belangrijk vindt dat inwoners weten waarover vergaderd wordt en hoe de gemeenteraad werkt, nodigt de gemeenteraad u uit om als gast van de raad aanwezig te zijn.

Wilt u een keer als gast van de raad ontvangen worden? Meld u dan aan bij de griffie via griffie@vlaardingen.nl of via (010) 248 4000. De eerstvolgende mogelijkheid is 10 juli.U kunt alleen uzelf aanmelden. 

Meld u zich aan voor gast van de raad dan ziet het programma er zo uit:

  • Om 18.15 uur ontvangen raadsleden u met een eenvoudige avondmaaltijd. De raadsleden vertellen over het gemeentebestuur en het raadswerk. Vervolgens wordt ingegaan op de onderwerpen die geagendeerd staan voor de vergadering; 
  • Om 19.45 uur krijgt u een zitplaats op de publieke tribune om de raadsvergadering live te volgen;
  •  Na afloop van de vergadering kunt u met raadsleden en, indien mogelijk, met de burgemeester napraten over de vergadering.