Interview met Marianne Rots (D66)

Ik ben Marianne Rots en woon ruim 20 jaar in Vlaardingen. Ik ben opgeleid als fysisch chemicus en ik heb gewerkt aan nieuwe en vooral gezondere voedingsmiddelen. Voor ik naar Vlaardingen kwam, heb ik op veel verschillende plaatsen in binnen- en buitenland gewoond. Het samenwerken met mensen uit een andere cultuur en met andere gewoontes is niet altijd makkelijk maar vind ik wel heel leuk en stimulerend. Ik reis nog steeds graag, maar wil wel het vliegen wat beperken. Daarnaast ben ik al lang actief voor Amnesty International en de laatste jaren ook voor het Vlaardings Energie Collectief. 

Foto van Marianne Rots

Sinds wanneer ben je raadslid en hoelang ben je al politiek actief? 

Bij de verkiezingen in 2022 ben ik voor D66 in de raad gekozen en ik vind het heel eervol dat ik de Vlaardingers mag vertegenwoordigen. Daarvoor ben ik een aantal jaren actief geweest in het lokale D66 bestuur en in landelijke werkgroepen op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en innovatie. 

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Vlaardingen is een fijne en vriendelijke stad maar kent ook een aantal problemen. Toen ik de lokale politiek een poosje gevolgd had, raakte ik steeds meer geïnteresseerd. Het leek me wel razend ingewikkeld maar ook heel boeiend. Ik wil vanuit mijn achtergrond en ervaring graag bijdragen om de stad nog beter te maken. 

Wat wil je deze raadsperiode bereiken voor Vlaardingen?

In Vlaardingen wonen veel mensen die niet alles mee hebben, die niet als vanzelf de wind in de zeilen hebben. Kinderopvang en onderwijs kunnen voor kinderen een enorm positieve bijdrage bieden om ze de kans te geven het mooiste van hun talenten te maken. De gemeente heeft maar beperkt zeggenschap over het onderwijs, maar ze kan wel een stimulerende rol spelen. Ik wil proberen meer aandacht van de raad voor de kinderopvang en het onderwijs te krijgen. We moeten er samen voor zorgen dat de Vlaardingse kinderen gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Ook vind ik het belangrijk dat mensen weer meer vertrouwen in de politiek krijgen. Het lijkt me daarvoor belangrijk dat politici vooral goed samenwerken en problemen oplossen en daarbij ook goed naar de Vlaardingers luisteren. Daar wil ik graag aan bijdragen. Op meer polarisatie zit naar mijn idee niemand te wachten. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Het is zo verrassend dat we tussen alle industrie in deze regio toch zulke mooie natuur hebben. Daar geniet ik steeds weer van.

Wat wil je verder nog kwijt?

De samenleving is snel aan het veranderen onder invloed van de ‘4de industriële revolutie’ (kunstmatige intelligentie, robots), klimaatverandering en de noodzaak om te verduurzamen. Dat zal problemen geven maar ook veel kansen bieden. Met de ontwikkeling van Vlaardingen als mbo-stad, met aandacht voor innovatie en leven-lang-ontwikkelen opleidingen, hebben we een goede basis daar ons voordeel mee te doen. Nu hoop ik maar dat de Vlaardingse ondernemers deze kansen ook pakken en we als stad economisch sterker worden en meer aantrekkelijke werkgelegenheid krijgen.