Openbare besluiten van 3 december 2024
Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.
Vaststellen Samenwerkingsovereenkomst Regio Deal Waterwegregio
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
- Besloten tot het aangaan van de Samenwerkingsovereenkomst Regio Deal Waterwegregio besloten;
- Op grond van het bepaalde in artikel 168 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.1 van de Awb mandaat en indien nodig volmacht of machtiging verstrekt aan de wethouder met o.a. Zorg, Jeugd en Onderwijs in de portefeuille om, voor zover het college bevoegd is, besluiten te nemen over de verdere verdeling van de Specifieke Uitkering op grond van Besluit specifieke uitkering Regio Deals vierde, vijfde en zesde tranche ter uitvoering van de Regio Deal Waterwegregio.
- Raadsmemo 'Samenwerkingsovereenkomst Regio Deal Waterwegregio' vastgesteld.
Bijlage:
- Rm 'Samenwerkingsovereenkomst Regio Deal Waterwegregio' (pdf, 690 kB)
Toelichting:
In de Samenwerkingsovereenkomst Regio Deal Waterwegregio leggen de gemeenten Maassluis, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen en met diverse andere partners de afspraken vast die nodig zijn in het kader van de samenwerking binnen de Regio Deal Waterwegregio.
Beantwoording artikel 34-vragen over verdrijvingsvlakken
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers over verdrijvingsvlakken vastgesteld.
Bijlage:
- Verdrijvingsvlakken (pdf, 259 kB)
Toelichting:
Bij de aanleg van de nieuwe situatie m.b.t. de fietsoversteek is een wijziging gekomen in de rijstrookverdeling en de regeling voor de verkeersregelinstallatie. Reden voor de wijziging destijds was het verbeteren van de veiligheid voor fietsers, die verbetering is gelukt. Het klopt dat de doorstroming van het autoverkeer hierdoor flink is verminderd, dat gevolg is destijds niet voldoende in beeld geweest. Een verkeerskundig onderzoek naar het verwijderen van het verdrijvingsvlak is inmiddels gestart en hoopt het college nog dit jaar afgerond te hebben.
Raadsvoorstel Aanvraag Wbmgp-aanwijzing (rotterdamwet)
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel Aanvraag Wbmgp-aanwijzing (rotterdamwet) vastgesteld.
Bijlage:
- Rv Aanvraag Wbmgp-aanwijzing (rotterdamwet) (pdf, 9.1 MB)
Toelichting:
Het college stemt in met het raadsvoorstel om een aanvraag in te dienen bij de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening voor een aanwijzing van 802 sociale huurwoningen in de Westwijk voor de Wet bestuurlijke maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp ofwel 'Rotterdamwet'). Hiermee kan corporatie Waterweg Wonen met voorrang woningen toewijzen aan mensen met een wat hoger inkomen (boven de grens voor huurtoeslag) of een maatschappelijk beroep zoals zorgmedewerkers of politieagenten. De gemeente kan mensen die via Woonnet Rijnmond hebben gereageerd op een vrijgekomen huurwoning beoordelen met gegevens van de politie. Als ze zich vroeger (tot vier jaar terug) misdragen hebben kan de gemeente de huisvestingsvergunning weigeren.
Kooprealisatieovereenkomst voor de woningbouwlocatie Zwanensingel.
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
- Tot het voornemen tot het aangaan van de kooprealisatie-overeenkomst met ABB voor de ontwikkeling van woningbouw aan de Zwanensingel besloten.
- Het raadsmemo voor wensen en bedenkingen kooprealisatieovereenkomst Zwanensingel vastgesteld.
- Besloten dat, indien er door de gemeenteraad geen motie met wensen en bedenkingen wordt vastgesteld, het besluit genoemd onder beslispunt 1 definitief is.
- De taxatie, de rapportage van Fakton en de kooprealisatieovereenkomst op grond van artikel 87 Gemeentewet jo artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet Open Overheid (WWO), onder geheimhouding aanbieden daar de genoemde bedragen een volledig inzicht geven in de financiële positie van de gemeente en de economische en financiële belangen van de gemeente worden geschaad wanneer deze bijlagen openbaar worden.
Bijlage:
Toelichting:
Het college van B&W heeft een kooprealisatieovereenkomst en raadsmemo voor wensen en bedenkingen vastgesteld voor de verkoop van de grond aan de Zwanensingel aan ontwikkelaar ABB voor de bouw van 150 woningen.
Beantwoording over Kinderopvang en Voorschoolse Educatie
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Rots over Kinderopvang en Voorschoolse Educatie vastgesteld.
Bijlage:
- Kinderopvang en Voorschoolse Educatie (pdf, 333 kB)
Toelichting:
In de vragen wordt gevraagd naar het bereik, de capaciteit en de wachtlijsten in de Kinderopvang en VE in Vlaardingen en specifiek in de Westwijk. Het college geeft aan dat het uitvoering geeft aan haar wettelijke taak Gemeentelijke Onderwijsachterstandenbeleid (GOAB, 2 tot 4-jarige doelgroeppeuters met een VVE-indicatie van het CJG) en het college schetst dat de term 'wachtlijsten' op verschillende manieren in het werkveld wordt gebruikt.
In de beantwoording gaat het college in op de wachtlijsten en het bereik van Kinderopvang en VE in Vlaardingen en specifiek voor de Westwijk. In Vlaardingen zijn er wachtlijsten voor Hele Dagopvang (0-4 jaar) en Buitenschoolse Opvang (BSO) (4-12 jaar), maar dit neemt aanzienlijk af door meerdere nieuwe kinderopvanglocaties die geopend zijn de afgelopen anderhalf jaar.
De wachtlijsten hangen samen met de voorkeurslocatie in de wijk én een bepaalde dag in de week waar ouders zelf de keuzevrijheid in hebben. In het gemeentelijke beleid wordt het maatschappelijk belang van Hele Dagopvang (0-4 jaar), BSO (4-12 jaar) én Voorschoolse Educatie (2-4 jaar) goed ingebed. De uitvoering van de GOAB-taak wordt via het Onderwijskansenbeleid 2023-2026 verder doorgezet.
Mandaatbesluit Sociaal Medische Indicatie Vlaardingen 2025
Het college van burgemeester en wethouders heeft Het 'Mandaat- en machtigingsbesluit Sociaal Medische Indicatie Vlaardingen 2025' vastgesteld.
Toelichting:
Het college heeft Stichting Minters mandaat en machtiging verleend om de aanvragen van de Sociaal Medische Indicatie (SMI) af te handelen. Dit is voor de aanvrager duidelijker en vermindert de administratieve handelingen.
Nadere regels begraafplaatsen Emaus en Holy 2025
Het college van burgemeester en wethouders heeft de 'Nadere regels begraafplaatsen Emaus en Holy 2025' ook aan te halen als 'Beheersbesluit op de Vlaardingse begraafplaatsen 2025' vastgesteld.
Toelichting:
Op 9 juli 2024 heeft de gemeenteraad de 'Verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen Holy en Emaus 2025' en de 'Wijzigingsverordening Bestuurlijke Boete Overlast in de Openbare Ruimte Vlaardingen' vastgesteld.
Na het vaststellen van de nieuwe beheersverordening voor de begraafplaatsen op hoofdlijnen zijn nadere regels nodig om alle afspraken vast te leggen, zoals o.a. openingstijden van de begraafplaatsen, de inrichting en uitgifte van graven, de afmetingen en grafbedekking op de graven.
Met het vaststellen van deze nadere regels door het college is voor medewerkers van de begraafplaatsen en het publiek vastgelegd welke regels gelden voor het beheer en gebruik van de begraafplaatsen met ingang van 1 januari 2025. Informatie over de regels staan op de website van de gemeente.
Verlenen omgevingsvergunning project Warmtetransportleiding Vondelingenplaat-Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
- Omgevingsvergunning project Warmtetransportleiding Vondelingenplaat-Vlaardingen verleend.
- Raadsmemo Omgevingsvergunning project Warmtetransportleiding Vondelingenplaat-Vlaardingen vastgesteld.
Bijlage:
Toelichting:
Voor de aanleg van de Warmtetransportleiding Vondelingenplaat-Vlaardingen moet WarmtelinQ werkzaamheden doen in de hoofdgroenstructuur. Het college heeft vastgesteld dat deze werkzaamheden van zwaarwegend maatschappelijk belang zijn: de warmteleiding is de vitale ader van het hele warmtenet dat nu in aanleg is van Rotterdam tot Leiden. Zonder deze ader is er geen voeding van het warmtetransportnet van de provincie. Dat maakt deze leiding noodzakelijk voor de warmtetransitie. Door deze uitspraak kan het project nu in aanmerking komen voor de benodigde omgevingsvergunning. WarmtelinQ herstelt de hoofdgroenstructuur na de werkzaamheden met de aanplant van nieuwe bomen en bosplantsoen.
Raadsmemo Stand van zaken en processtappen: nieuw schoolgebouw basisscholen Johannes Calvijn en Het Christal
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo Stand van zaken en processtappen: nieuw schoolgebouw basisscholen Johannes Calvijn en Het Christal vastgesteld.
Bijlage:
- Rm Stand van zaken en processtappen: nieuw schoolgebouw basisscholen Johannes Calvijn en Het Christal (pdf, 335 kB)
Toelichting:
De gemeente heeft de wettelijke plicht te zorgen voor voldoende en kwalitatief goede scholen voor alle kinderen die in Vlaardingen wonen. Het college is voornemens om de basisscholen Johannes Calvijn en Het Christal samen te huisvesten in één schoolgebouw op locatie Broekweg.
Het realiseren van de randvoorwaarden voor en de inpassing van een nieuw schoolgebouw in dit gebied vragen om een integrale benadering, ofwel als een gebiedsontwikkeling. Naar aanleiding van de eerste bewonersavond op 2 oktober 2024 hebben vertegenwoordigers van het gebied (de wijk) het initiatief genomen tot opstellen en verspreiden van een enquête en het opstellen van een petitie. De wethouder heeft de vertegenwoordigers uitgenodigd om de resultaten hiervan te komen bespreken. Het college zal deze bevindingen meewegen bij het locatiebesluit en opnemen bij randvoorwaarden voor de verdere uitwerking. Daarna besluit het college of ze deze locatie daadwerkelijk aanwijst als de locatie voor het nieuwe schoolgebouw. Als het college hiertoe besluit, dan nodigt ze de gemeenteraad uit om eventuele wensen en bedenkingen te uiten op dat besluit.