Openbare besluiten van 18 maart 2025

Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Vaststellen Risicoprofielen Gemeenschappelijke regelingen 2025 

Het college van burgemeester en wethouders heeft: 

  1. Risicoprofielen 2025 van de gemeenschappelijke regelingen Stroomopwaarts, Rogplus, GRJR, VRR, GGD, DCMR, MRDH en RBG vastgesteld. 
  2. Raadsmemo voor de Auditcommissie over Risicoprofielen gemeenschappelijke regelingen vastgesteld.   

Bijlage:

Toelichting:

Op 6 april 2023 heeft de raad de Nota Implementatie Wijziging Wet gemeenschappelijke regelingen vastgesteld waarin het toepassen van Risicoprofielen als sturingsinstrument centraal stond. In een Risicoprofiel worden de bestuurlijke en financiële risico's die de gemeente Vlaardingen loopt inzichtelijk gemaakt. Hoe hoger de risico's, hoe nadrukkelijker de gemeenschappelijke regeling wordt gevolgd en hoe uitgebreider de informatiestroom naar de gemeenteraad is. Hierdoor kan de gemeenteraad beter sturen op de gemeenschappelijke regelingen.

Vorig jaar werd de eerste volledige uitrol toegepast bij alle acht gemeenschappelijke regelingen (GR-en). Dit jaar laten drie GR-en een verhoogd risicoprofiel zien dat toekenning van het Sturingspakket 'Versterkt' vergt. Het gaat om Rogplus, Stroomopwaarts en GRJR. Deze GR-en hebben gemeen dat ze binnen het Sociaal Domein actief zijn voor met name kwetsbare en minder kansrijke personen.

Beantwoording artikel 34-vragen over herinrichting Rivierzone

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers over herinrichting Rivierzone vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting:

Bij de participatie voor de gebiedsontwikkeling Rivierzone nemen we alle, soms tegengestelde, belangen van alle stakeholders mee en maken als gemeente een zorgvuldige afweging tussen belangen van omwonenden, bedrijven, instellingen en ketenpartners. Van de bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt. Bij de besluitvorming in de raad wordt de wijze van verwerking van de opmerkingen bijgevoegd bij voorgelegde plannen. Door de raad vastgestelde gebiedsexploitatie vormt de basis. Eventuele noodzakelijke planaanpassingen die kostenverhogend zijn zullen voorgelegd worden aan de raad ter besluitvorming. Uitgangspunten voor de duurzaamheid en leefbaarheid zijn onder andere vergroenen, water vasthouden en hittestress tegengaan, de hoogwateroplossing rondom Buitenhaven en KW-haven en oog voor sociale duurzaamheid, zoals verlichting en sociale controle. De plannen voor de gebiedsontwikkeling worden gefaseerd uitgevoerd. 

Uitbreiding van parkeernormgebied schil-centrum en aanpassing fietsparkeernorm voor bezoekers van appartementengebouwen in de Maaswijk en de KW-Haven 

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

  1. De parkeernormgebiedsindeling van de KW-haven gewijzigd.
  2. De fietsparkeernorm voor bezoekers van woningen in de KW-haven en de Maaswijkwijzigen.
  3. De 'Eerste wijzigingsbesluit Beleidsregel Parkeernormen 2019' vastgesteld. 

Toelichting: 

Het college van B&W heeft besloten om de parkeernormen te actualiseren volgens het 'Eerste wijzigingsbesluit Beleidsregel Parkeernormen 2019'. Maaswijk en het deel van de KW-Haven dat in de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone valt, worden hiermee ingedeeld als 'Schil-Centrum'. Hierdoor passen de parkeernormen bij de nieuwe functie van het gebied en komen ze overeen met de andere gebieden om het stadscentrum heen. Met het wijzigingsbesluit geldt voor beide gebieden ook een aangepaste fietsparkeernorm: voor bezoekers van appartementencomplexen met meer dan 20 woningen geldt de norm van 0,3 fietsparkeerplekken per woning. 

Deze aangepaste gebiedsindeling bevordert het gebruik van alternatieve vervoerswijzen en vermindert gemotoriseerd verkeer. Bovendien ondersteunt deze nieuwe indeling het autoluwe en groene karakter van de toekomstige ontwikkelingen in de Rivierzone. De aangepaste fietsparkeernorm draagt bij aan een groenere en leefbaardere buitenruimte in de KW-Haven en voorkomt een overmaat aan fietsparkeerplekken.

Anterieure Overeenkomst Jumbo de Loper te Vlaardingen met wensen en bedenkingen op overeenkomst grondverkoop

Het college van burgemeester en wethouders

  1. Ingestemd met het aangaan van de 'Anterieure Overeenkomst Jumbo de Loper te Vlaardingen' met A.J. Real Estate B.V.
  2. Besloten tot het voornemen de 'Koopovereenkomst Vol en Bloot-eigendom de Loper 2' met A.J. Real Estate B.V. aan te gaan.
  3. Raadsmemo wensen en bedenkingen 'Koopovereenkomst Vol en Bloot-eigendom de Loper 2' met A.J. Real Estate B.V. vastgesteld.
  4. De anterieure overeenkomst, de koopovereenkomst en het taxatierapport op grond van artikel 87 Gemeentewet jo artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet Open Overheid (WOO) tot passering van de leveringsakte onder geheimhouding aan de gemeenteraad aanbieden. 
  5. Besloten dat, indien geen wensen en bedenkingen worden geuit, het onder punt 2. bedoelde voornemen definitief is.

Toelichting:

In 2020 is een vaststellingsovereenkomst gesloten tussen de gemeente en A.J. Real Estate B.V. met als doel de ontwikkeling van een moderne, vergrote supermarkt en een appartementengebouw van maximaal 60 woningen te realiseren. Op de supermarkt zal een 2-laags parkeerdek gerealiseerd worden. De onderhandelingen zijn intensief geweest, mede gelet op de aard van het gebied, de ontsluiting en de door de gemeente te verhalen kosten op de ontwikkelaar. Het college heeft nu een anterieure overeenkomst vastgesteld, waarin vooral het kostenverhaal is geregeld. Daarnaast heeft het college een voorgenomen besluit genomen over de grondverkoopovereenkomst. Om de gemeenteraad in positie te brengen, zal het college niet eerder een definitief besluit over die overeenkomst nemen dan nadat de raad in de gelegenheid is gesteld om daarover wensen en bedenkingen te uiten. Daartoe heeft het college een raadsmemo vastgesteld. 

Raadsvoorstel over de starterslening in 2025 en 2026

Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel over de starterslening in 2025 en 2026 vastgesteld.

Bijlage:

Toelichting:

De starterslening was zo populair in Vlaardingen dat er vanaf juli 2024 geen nieuwe aanvragen behandeld konden worden. Er zijn vanaf 2017 al in totaal ongeveer 350 starters geholpen. Met een raadsvoorstel vraagt het college de gemeenteraad om extra geld vrij te maken zodat er weer aanvragen kunnen worden gedaan. Om meer starters te kunnen helpen worden de voorwaarden op één punt gewijzigd. Starters die gebruik maken van de korting vanaf 1 juli 2025 bij het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen worden uitgesloten voor het aanvragen van de starterslening. Vlaardingse starters kunnen onder voorwaarden de starterslening aanvragen. 

Beantwoording artikel 34-vragen over straatverlichting Westwijk (vervolgvragen)

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers over straatverlichting Westwijk (vervolgvragen) vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting:

In de beantwoording licht het college toe wat Stedin gedaan heeft om in januari de storingen van de openbare verlichting in de Westwijk te verhelpen. Ook geeft het college aan dat deze storingen niet veroorzaakt zijn door onvoldoende preventief onderhoud, maar door schade aan het netwerk mogelijk als gevolg van werkzaamheden. We kunnen bewoners niet informeren over hoelang het duurt voordat een storing is verholpen. Stedin kan die inschatting niet vooraf maken omdat niet te voorzien is waar de schade zit en op hoeveel plekken. Als inwoners de gemeente bellen met de vraag hoe het met een storing staat, kunnen de medewerkers van het Klantinformatiecentrum wel in het meldsysteem van Stedin zien of de melding binnengekomen is en of deze al in behandeling of afgehandeld is.

Beantwoording artikel 34-vragen over seniorenboekje

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van ONS.Vlaardingen over seniorenboekje vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting:

Er zijn vragen gesteld over het Seniorenboekje en wat de gemeente doet om ouderen op de hoogte te brengen van voorzieningen die voor hen beschikbaar zijn. De beantwoording gaat nader in op de acties die lopen vanuit de Uitvoeringsagenda Transformatie Sociaal Domein, 'samen veranderen'. In de antwoorden komt onder meer de proef (pilot) 'Informatiepakket AOW-gerechtigde leeftijd' aan de orde. Daarmee worden ouderen bereikt die digitaal minder vaardig zijn. Ook worden genoemd: de digitale Sociale Kaart Vlaardingen (met zoekfunctie 'ouderen') en ambtelijk overleg met de gemeente Medeblik over het onderwerp 'senioren bereiken'.

Jaarverantwoording LEA/vve 2024 Vlaardingen (Lokale Educatie/voor- en vroegschoolse educatie) 

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

  1. Jaarverantwoording LEA/vve 2024 vastgesteld en ingediend bij de Inspectie van het Onderwijs.
  2. Raadsmemo Jaarverantwoording LEA/vve 2024 vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting:

Jaarlijks moet de gemeente verantwoording afleggen aan de Inspectie van het Onderwijs over de uitvoering van de gemeentelijke taken rondom  Lokale Educatie/voor- en vroegschoolse educatie (LEA/vve). Dit is beschreven in deze Jaarverantwoording LEA/vve. De Onderwijsinspectie beoordeelt deze verantwoording aan de hand van het wettelijk toetsingskader. Voor 2024 heeft het college de Jaarverantwoording LEA/vve 2024 vastgesteld en biedt de verantwoording ter kennisname aan de gemeenteraad aan.

Jaarrapportage 2024/2025 Onderwijskansenbeleid

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

  1. Jaarrapportage 2024/2025 Onderwijskansenbeleid vastgesteld.
  2. Raadsmemo Jaarrapportage 2024/2025 Onderwijskansenbeleid vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting:

Deze jaarrapportage heeft als doel terug te blikken op de ontwikkelingen en resultaten van 2024 in het kader van het Onderwijskansenbeleid Vlaardingen 2023-2026. Dit beleid is de uitvoering van de gemeentelijke wettelijke taak Gemeentelijke Onderwijsachterstandenbeleid (GOAB). De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor het zorgdragen voor voldoende en kwalitatief goede voorschoolse educatie (VE) voor peuters (2,5 tot 4 jaar) die een verhoogd risico lopen op taal- en ontwikkelingsachterstanden. Wij zijn verheugd om te delen dat er concrete vorderingen in de uitvoering van het Onderwijskansenbeleid te zien zijn. Dit zijn: 1) een verhoging van het VE-bereik, 2) de start met een verkenning voor een mogelijke Kinderopvang Plus groep in Schiedam voor de regio MVS, 3) het starten van ouder-kind-groepen voor de leeftijd 0-2 jaar, en 4) de wachtlijsten in de kinderopvang zijn geslonken door de komst van nieuwe locaties in Vlaardingen.

RIGA transformatieplan 2025-2027

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

  1. Het RIGA transformatieplan 2025-2027 voor de aanvraag van de transformatiemiddelen vastgesteld. 
  2. Mandaat- en (vol)machtigingsbesluit in het kader van de uitvoering van de Regeling Specifieke Uitkering IZA 2024 - 2027, onderdeel IZA, gemeente Vlaardingen vastgesteld.  

Toelichting:

In de regio Westland, Schieland, Delfland (WSD) werken zorgpartijen, Zorgverzekeraar/Zorgkantoor DSW en gemeenten samen in het Regionaal Integraal Gezondheidsakkoord (RIGA). Ambitie van dit akkoord is een gezamenlijke transformatie van de zorg en ondersteuning te realiseren met als doel deze zorg en ondersteuning kwalitatief goed en regionaal beschikbaar te houden voor inwoners die dat nodig hebben. Om hiervoor transformatiemiddelen aan te kunnen vragen, is een transformatieplan opgesteld. Het plan laat een positief perspectief zien voor de zorg en ondersteuning in deze regio. Conform de voorwaarden van de Regeling Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen IZA is mandaat en volmacht verleend aan gemeente Westland om de aanvraag namens Vlaardingen in te dienen.

Beantwoording artikel 34-vragen over toename vapegebruik onder jongeren

Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van raadslid Boers over toename vapegebruik onder jongeren vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting:

Op basis van de meest recente monitor blijkt dat er geen significant verschil tussen het vapegebruik van jongeren in Vlaardingen en in Rotterdam-Rijnmond zit. Met het bestedingsplan Middelenmisbruik richt de gemeente zich in 2025 op voorlichting op scholen over onder andere de risico’s van vapegebruik. De handhaving van de verkoop van vapes is wettelijk belegd bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en niet bij de gemeente. De NVWA gaat wel met het gemeentelijk interventieteam mee bij horeca- en supermarktinterventies. Staatsecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport heeft onlangs een actieplan vapen gepubliceerd. Het kabinet onderzoekt op dit moment wat kan worden gedaan om vapen (onder jongeren) te ontmoedigen. Wij zullen de ontwikkelingen daarin volgen. 

Uitgangspunten Fysieke Beveiliging gemeentelijke panden

Het college van burgemeester en wethouders heeft Uitgangspunten Fysieke Beveiliging gemeentelijke panden vastgesteld. 

Toelichting:

Als gemeente hebben we de plicht om onze informatiebeveiliging op orde te hebben. Daarvoor is het ook nodig om de fysieke beveiliging van de gemeentelijke panden goed geregeld te hebben. In de beleidsnota 'Fysieke Beveiliging gemeentelijke panden' zijn kaders opgenomen waaraan de beveiliging moet voldoen en worden rollen en verantwoordelijkheden binnen de gemeentelijke organisatie geborgd. Het belangrijkste uitgangspunt van het fysieke beveiligingsbeleid is: 'Gastvrijheid onder controle vanaf de poort'. Dat wil zeggen dat de gemeente gastvrij wil zijn voor alle bewoners van Vlaardingen, maar dat er een onderscheid is tussen ruimtes waar bezoekers mogen komen en waar werknemers en informatie beschermd moeten worden. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen de werking van de beveiligingsmaatregelen in normale omstandigheden en omstandigheden tijdens calamiteiten of een crisis.

Erfpacht James Wattweg (Tradiro)

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

  1. Het voornemen uitgesproken een erfpachtovereenkomst aan te gaan met Tradiro Park B.V. in verband met de uitgifte in 15-jarige erfpacht van een perceel grond aan de James Wattweg ter grootte van circa 9.485 m², deel uitmakend van het perceel gemeentegrond kadastraal bekend gemeente Vlaardingen, sectie L nummer 478, ten behoeve van het tijdelijk accommoderen van arbeidsmigranten.
  2. Het voornemen tot uitgifte in erfpacht als bedoeld onder 1 doen publiceren in het kader van het Didam-arrest.
  3. Besloten dat, indien binnen een termijn van 20 dagen geen kort geding wordt aangespannen door een andere serieuze gegadigde naar aanleiding van de publicatie als bedoeld onder beslispunt 2, het besluit tot uitgifte in erfpacht als bedoeld onder beslispunt 1 definitief is.

Toelichting:

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen uitgesproken om een perceel grond aan de James Wattweg voor 15 jaar in erfpacht uit te geven aan Tradiro Park B.V. voor de realisatie van een tijdelijk woonpark voor arbeidsmigranten. Dit is met Tradiro afgesproken in het convenant dat de gemeente in 2021 heeft gesloten met Tradiro en een aantal andere huisvesters van arbeidsmigranten. Daartegenover staat dat Tradiro haar woningen elders in de stad beschikbaar zal laten komen voor woningzoekenden. De omgevingsvergunning voor dit project is inmiddels verleend en onherroepelijk. Het voornemen tot uitgifte in erfpacht zal worden gepubliceerd in het kader van het zgn. Didam-arrest. De erfpachtovereenkomst is door het college vastgesteld en zal na de publicatietermijn worden ondertekend.

Definitief vaststellen Actieplan Geluid 2024-2029 

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Actieplan geluid Vlaardingen 2024-2029 definitief vastgesteld. 

Bijlage:

Toelichting: 

Dit plan is belangrijk omdat een acceptabel geluidsniveau essentieel is voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van mensen. Het Actieplan bevat daarom acties voor de komende vijf jaar om de geluidskwaliteit in onze leefomgeving te verbeteren. Zo wordt er de komende vijf jaar onder andere stiller wegdek aangelegd en wordt er gewerkt aan geluidsisolatie van 910 woningen. De gemeente Vlaardingen is volgens de Europese Richtlijn omgevingslawaai verplicht om elke vijf jaar een Actieplan Geluid vast te stellen. 

Zie persbericht

Raadsvoorstel tot vaststellen grondexploitatie ‘Jumbo de Loper’

Het college van burgemeester en wethouders heeft:

  1. Het raadsvoorstel tot vaststellen van de grondexploitatie 'Jumbo de Loper' vastgesteld. 
  2. Op grond van artikel 87 Gemeentewet jo artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet open overheid geheimhouding op te leggen ten aanzien van het raadsvoorstel en de bijlage Grondexploitatie Jumbo de Loper voor de termijn van 10 jaar na de datum van het besluit van burgemeester en wethouders tot geheimhouding, dan wel tot het moment dat de grondexploitatie door de gemeenteraad wordt afgesloten.

Toelichting:

Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel tot vaststellen van de grondexploitatie 'Jumbo de Loper' vastgesteld en biedt dit aan voor besluitvorming bij de gemeenteraad. Het is gebruikelijk om een dergelijk ontwikkeling in een grondexploitatie op te nemen, waarbij de kosten en de opbrengsten binnen één complex worden ondergebracht. Met het besluit door de gemeenteraad wordt hierin voorzien.