Openbare besluiten van 15 april 2025
Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.
Raadsmemo evaluatie interventieteam 2023 / 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo evaluatie interventieteam 2023 2024 vastgesteld.
Bijlage:
- Rm Evaluatie interventieteam 2023 / 2024 (pdf, 412 kB)
Toelichting:
De raad wordt in de raadsmemo geïnformeerd over de activiteiten van het interventieteam in 2023 en 2024. Deze activiteiten waren gericht op de aanpak van ondermijning en woonoverlast. Het interventieteam voert controles uit bij bedrijven, horecagelegenheden en supermarkten, mede op basis van meldingen. Daarnaast controleert het team op adresfraude, opkoopbescherming en overbewoning om daarmee ook woonoverlast te bestrijden. De komende jaren gaat extra aandacht uit naar hennepteelt, aanpak illegaal sekswerk en nieuwe wetgeving rondom wonen en sluit het interventieteam zich aan bij de prioriteiten in de regio.
Beantwoording artikel 34-vragen) over Ambulancezorg Schiedam en Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers (HEEL DE STAD) over Ambulancezorg Schiedam en Vlaardingen vastgesteld.
Bijlage:
- Ambulancezorg Schiedam en Vlaardingen (pdf, 423 kB)
Toelichting:
De vragen van de heer Boers zijn gesteld naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws naar de responstijden van ambulances. Het college verwijst hierbij naar de reactie van Ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond (ARR), die aangeeft dat de streefnorm van 15 minuten niet op een medisch-wetenschappelijke basis is gestoeld. Bovendien worden responstijden beïnvloed door factoren als verkeersdrukte en de beschikbare personeelscapaciteit. De gemeente heeft hierop slechts indirect invloed, en wel via de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Het college blijft echter wel in gesprek met de VRR over mogelijke verbeteringen.
Beantwoording art 34 vragen over Prinstererstraat en interview wethouder Somers
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording art 34 vragen van raadslid Boers (Heel de Stad) over de School Groen van Prinstererstraat en interview wethouder Somers vastgesteld.
Bijlage:
- Prinstererstraat en interview wethouder Somers (pdf, 269 kB)
Toelichting:
Het bestaande schoolgebouw staat langdurig leeg en voor de herontwikkeling van de school is een omgevingsvergunning verleend in 2021 voor de realisatie van 8 appartementen in het schoolgebouw. De ontwikkelaar verwacht dat als de werkzaamheden volgens planning verlopen het plan in Q1 2026 kan worden opgeleverd.
Beantwoording artikel 34-vragen over het einde van de afvalpas komt eraan!
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van raadslid Van Vugt (ONS) over het einde van de afvalpas komt eraan!
Bijlage:
- Afvalpas komt eraan! (pdf, 388 kB)
Toelichting:
Het college licht in de beantwoording toe dat het aan de raad is om de kaders voor het afvalbeleid vast te stellen. De gemeenteraad besloot in 2019 tot de invoering van een afvalpas met als doel om illegale dump (bedrijfsafval en afvaltoerisme) tegen te gaan. Uit de evaluatie blijkt dat de afsluiting van de containers daar inderdaad een grote bijdrage aan geleverd heeft. Uit de pilot in Schiedam blijkt dat openstelling van de restafvalcontainers daar leidt tot minder bijplaatsingen van restafval en zwerfafval, maar het probleem van illegale dump in de containers is daarmee niet opgelost. Het opnieuw openstellen van alle restafvalcontainers zal naar verwachting dan ook een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid restafval die per inwoner jaarlijks verbrand moet worden. Daarmee zal dit de resultaten van de investeringen van de afgelopen jaren teniet doen. Het college blijft het door de raad vastgestelde afvalbeleid volgen en gaat later dit jaar met de raad in gesprek over het stellen van nieuwe ambities voor het Vlaardingse afvalbeleid.
Beantwoording artikel 34-vragen over Als dat maar goed gaat!
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van raadslid Hoogendijk (ONS) over Als dat maar goed gaat! vastgesteld.
Bijlage:
- Als dat maar goed gaat! (pdf, 394 kB)
Toelichting:
Naar aanleiding van schriftelijke vragen van ONS.Vlaardingen heeft het college de beantwoording vastgesteld over de herinrichting van de speelplek in de Holierhoek. De speelplek is aangepast, omdat deze niet meer voldeed aan de huidige veiligheidseisen. In plaats van speeltoestellen is er gekozen voor een meer divers speelaanbod op basis van natuurlijke bespeelbare elementen, zoals boomstammen en keien en reliëf. Dit zorgt voor een meer divers speelaanbod in de wijk, waar op andere plekken speeltoestellen staan. Hiermee wordt ingespeeld op de verschillende behoeften van kinderen en bijgedragen aan een groene en aantrekkelijke leefomgeving. Daarnaast worden maatregelen getroffen om de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving te verbeteren. De stadsmarinier heeft hiervoor een plan van aanpak opgesteld, met onder andere cameratoezicht en het verbeteren van zichtlijnen. Ook blijft er aandacht voor overlast door hangjongeren, waarbij politie en handhaving actief betrokken zijn.
Raadsvoorstel tot het vaststellen van de set indicatoren transformatie sociaal domein en definitieve vaststelling van het uitvoeringsprogramma Samen veranderen 2025-2026
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
- Uitvoeringsprogramma Samen Veranderen 2025-2026 vastgesteld.
- Raadsvoorstel tot het vaststellen van de set indicatoren transformatie sociaal domein vastgesteld.
Bijlage:
Toelichting:
In juni 2024 heeft de gemeenteraad een meerjarige visie op de transformatie binnen het sociaal domein vastgesteld. Nu heeft het college ook het uitvoeringsprogramma Samen veranderen 2025-2026 vastgesteld, waarin beschreven is wat de gemeente in samenwerking met maatschappelijke partners en doelgroepen/inwoners gaat doen om de visie te realiseren. Daarnaast heeft het college de gemeenteraad een set indicatoren ter vaststelling aangeboden waardoor data- en informatiegedreven werken wordt ontwikkeld binnen dit programma.
Beantwoording van Artikel 34 vragen over Holysingel terugkoppeling - de flitspaal
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording van artikel 34 vragen van de heer Boers (HEEL DES STAD) over Holysingel terugkoppeling - de flitspaal vastgesteld.
Bijlage:
- Holysingel terugkoppeling - de flitspaal (pdf, 398 kB)
Toelichting:
In de beantwoording is toegelicht dat de Flexflitser onderdeel uitmaakt van een drie jaar durend project van het Openbaar Ministerie en de pilot daarmee nog niet is afgerond. Daarnaast heeft het college aangegeven de toegezegde evaluatie na afronding van de projectperiode uit te voeren en de uitkomsten daarvan in het najaar van 2026 terug te koppelen.
Beantwoording artikel 34-vragen over Poller hindert ambulance
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers over Poller hindert ambulance vastgesteld.
Bijlage:
- Poller hindert ambulance (pdf, 264 kB)
Toelichting:
In de beantwoording geeft het college aan dat de gemeente verantwoordelijk is voor de werking van de pollers. De pollers zijn in beheer bij een onderhoudsaannemer. De hulpdiensten hebben een zender die ervoor zorgt dat de poller in het wegdek zinkt en de hulpdiensten erdoor kunnen. De bereikbaarheid voor hulpdiensten is nooit volledig te garanderen wegens storingen. Om die reden is er in de poller een extra beveiliging ingebouwd; wanneer de communicatie tussen het bedieningssysteem en de pollers langer dan twee minuten wordt onderbroken, gaan de pollers automatisch naar beneden. Daarnaast beschikken de hulpdiensten over een driehoekssleutel waarmee de uitneembare pollers kunnen worden verwijderd. De suggestie om de metalen paaltjes te vervangen door rubberen paaltjes is geen optie, omdat daarmee de veiligheidsfunctie van de pollers komt te vervallen.
Beantwoording artikel 34-vragen over Ondernemerspeiling 2025
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Claessen (VVD) over Ondernemerspeiling 2025 vastgesteld.
Bijlage:
- Ondernemerspeiling 2025 (pdf, 275 kB)
Toelichting:
Mevrouw Claessen van de VVD heeft vragen gesteld over de uitkomsten van de Ondernemerspeiling 2025. De vragen zijn gericht op de scores van zzp'ers en kleine ondernemingen, de organisatiegraad van ondernemers, de bekendheid van de accountmanagers van de gemeente en de ondersteuning die de gemeente biedt op gebied van verduurzamingsplannen. Het college heeft in de beantwoording uitgelegd dat zzp'ers de eigen gemeente doorgaans minder vaak of zelfs niet nodig hebben om te kunnen ondernemen, omdat zij vanuit hun huisadres werken voor verschillende opdrachtgevers in het land. Ook is uitgelegd op welke manier de accountmanagers vindbaar zijn en het contact met ondernemers onderhouden en hoe de ondersteuning bij verduurzamingsplannen eruitziet.
Beantwoording artikel 34-vragen over verlichting Westhal
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van raadslid Stevens (CDA) over verlichting Westhal vastgesteld.
Bijlage:
- Verlichting Westhal (pdf, 282 kB)
Toelichting:
In de beantwoording geeft het college aan dat de buitenverlichting bij de Westhal in eerste instantie niet is opgenomen in het Programma van Eisen. Daarop is er een verlichtingsplan gemaakt en opdracht verstrekt. De buitenverlichting wordt naar verwachting nog in april 2025 geplaatst. Datzelfde geldt voor de verlichting bij de parkeerplaats en de fietsenstalling. De gemeente heeft reeds in september 2024 de opdracht verstrekt aan Stedin voor het plaatsen van 8 lichtmasten op de nieuwe parkeerplaats langs de Graaf Arnulfstraat. Deze laatstgenoemde partij heeft de opdracht helaas niet adequaat opgepakt, wat heeft geleid tot vertraging. Inmiddels zijn de kabels gelegd en zijn de lichtmasten geplaatst.
Beantwoording artikel 34-vragen over het openbaar subsidieregister van de gemeente Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van raadslid Van der Bie (Stadsbelangen Vlaardingen) over het openbaar subsidieregister van de gemeente Vlaardingen vastgesteld.
Bijlage:
- Openbaar subsidieregister van de gemeente Vlaardingen (pdf, 263 kB)
Toelichting:
Het college heeft de beantwoording van art.34-vragen van raadslid Van der Bie over het openbaar subsidieregister van de gemeente Vlaardingen vastgesteld. In de beantwoording wordt duidelijk waarom de subsidie uitgaven later gepubliceerd worden.
ENSIA-Auditverklaring over 2024 met betrekking tot informatieveiligheid
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
- het raadsmemo Resultaat ENSIA-Audit informatieveiligheid 2024 vastgesteld.
- ENSIA-collegeverklaring inclusief inhoudelijke bijlagen DigiD, Suwinet en ENSIA-Assurancerapport vastgesteld.
- Uittreksels BRP en Reisdocumenten vastgesteld.
- De rapportages 1) Gemeente Vlaardingen informatieveiligheid College_2024 ENSIA, 2) conform normen ENSIA over resultaten BAG, BGT en BRO over verantwoording vastgesteld.
- Geheimhouden op de inhoudelijke bijlagen DigiD, Suwinet en ENSIA-Assurancerapport en de stukken onder beslispunten 3 en 4, op basis van artikel 87 en 88 lid 2 Gemeentewet jo artikel 5.1 lid 2 onder i van de Wet Open Overheid, gelegd.
Bijlage:
- Rm Resultaat ENSIA-Audit informatieveiligheid 2024 (pdf, 402 kB)
Toelichting:
Het college verklaart dat de ENSIA-audit in 2024 conform de eisen is uitgevoerd. De gemeente toetst jaarlijks haar eigen informatieveiligheid door middel van deze audit. ENSIA staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Door het vaststellen van de verklaring en bijbehorende stukken geeft het college aan dat de informatieveiligheid binnen de gemeente in 2024 volgens de daarvoor opgestelde richtlijnen is geregeld. Wel zijn er enkele verbeterpunten geformuleerd op het gebied van DigiD met name over de vastlegging van de controles op de werking van DigiD. Hiervoor is inmiddels een verbeterplan opgesteld.
Beleid Artificiële Intelligentie (AI) gemeente Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft:
- Het Artificiële Intelligentie (AI) beleid van de gemeente Vlaardingen vastgesteld.
- Raadmemo beleid Artificiële Intelligentie vastgesteld.
Bijlage:
- Rm Beleid Artificiële Intelligentie (pdf, 701 kB)
Toelichting:
Het college ziet kansen in het gebruik van AI om de kwaliteit, efficiëntie en transparantie van de gemeentelijke werkzaamheden te verbeteren. Daarbij willen we als gemeente niet voorop lopen, maar wel de kansen en ervaringen gebruiken die er zijn. Om dat op een gecontroleerde en veilige manier te doen, is er AI-beleid opgesteld. Dit beleid biedt kaders voor het gebruik van AI binnen de gemeentelijke processen. De gemeente gaat daarbij uit van het 'Ja, mits-principe'. Het inzetten van AI is toegestaan mits de gemeente weet hoe de AI-toepassingen zijn getraind, waar deze draait (binnen de EU) en de gemeente de betrouwbaarheid van de uitkomst van de toepassing kent. “Hiermee kan de gemeente op een veilige manier de kansen benutten die het inzetten van AI biedt. Met het vastgestelde AI-beleid creëren we ruimte om veilig te innoveren Daarmee nemen geen blinde sprong in het diepe, maar kunnen we wel een doordachte stap vooruit zetten”, aldus wethouder Kegel (ICT).