Eenzaamheid

Samen tegen eenzaamheid door verbondenheid. Net even dat steuntje in de rug richting verbondenheid. Niet alleen voor elkaar, vooral met elkaar.

logoVlaardingen Veerkracht 

Vlaardingen Veerkracht is een netwerk voor verbondenheid. Het leven is balanceren en meerdere ballen in de lucht houden. Soms lukt dat niet en verliezen we de balans, bijvoorbeeld tussen eenzaamheid en verbondenheid. Het is fijn als je er niet alleen voor staat om die balans weer terug te vinden en veerkrachtiger te worden. Mensen kunnen veel op eigen kracht en initiatief, maar het helpt als er een iemand is die je even omhoog trekt of een duwtje in de goede richting geeft. De directe omgeving, maar ook de kapper, huisarts of de kassamedewerker kunnen hier een belangrijke rol in vervullen.

Hoe krijgen we dit voor elkaar?

De gemeente Vlaardingen wil mensen die zich graag meer verbonden willen voelen een steuntje in de rug geven. Wij vinden het belangrijk om dit niet alleen vanuit de gemeente te doen, maar met zoveel mogelijk partijen en mensen. Daarom bouwen wij een netwerk op van mensen die de acties en ideeën van Vlaardingen Veerkracht willen uitdragen. Ambassadeurs, (zorg)organisaties, inwoners en een ieder die zich graag inzet voor verbondenheid. De ambitie van Vlaardingen Veerkracht is om zoveel mogelijk in samenspraak nieuwe projecten op te zetten of bestaande projecten verder te ondersteunen. Wij staan open voor ideeën, meningen, ervaringen en initiatieven van iedereen! Daarnaast nemen wij een verbindende rol aan binnen het netwerk. Vlaardingen Veerkracht zet zich in om mee te denken en te helpen met nieuwe projecten en nieuwe initiatieven mogelijk te maken.

Welke activiteiten?

Met Vlaardingen Veerkracht zijn er samen met Veerkracht ambassadeurs diverse activiteiten ondernomen. Tijdens de Week tegen de Eenzaamheid is er aandacht voor een divers programma met ontmoetingen voor inwoners. Verder zijn er geregeld activiteiten in de wijken. Voor jongeren is in 2019 Join us gestart in Vlaardingen. Kijk voor meer informatie op www.join-us.nu.

Programma Week van de Ontmoeting 2021 

Donderdag 30 september

Opening door wethouder Jacky Silos in Het Buurtpunt
Wethouder Jacky Silos opent om 10.30 uur de Week van de Ontmoeting Vlaardingen met een activiteit in Het Buurtpunt. Er is elke donderdagochtend (van 10.00 tot 12.30 uur) een gymgroep onder begeleiding van een fysiotherapeut in de grote benedenzaal. Deelname is gratis.

KADE40: Koffie met tasje erbij? 
Iedereen kan langs komen voor een kopje koffie en docent  Suzanne gaat met iedereen een tasje naaien. Gezellig in de hal van KADE40 van 10.00-12.00 uur.   

Vrijdag 1 oktober

Tentoonstelling Bassie & Adriaan in Museum Vlaardingen 
Bezoek deze tentoonstelling met een schat aan herinneringen en drink erna nog een lekker kopje koffie of thee in het museum (gratis voor alle 60-plussers, leeftijdslegitimatie verplicht). Zie www.museumvlaardingen.nl.

De Stadsvrienden: Wilt u naar het theater, maar weet u niet met wie? 
De Stadsgehoorzaal heeft om de maand een theaterbijeenkomst voor mensen die het gezellig vinden om met andere mensen van een avondje uit te genieten. Zie www.stadsgehoorzaal.nl/stadsvrienden (gratis toegang, wel even aanmelden aub).   

Zaterdag 2 oktober

Wandeling in de Broekpolder
Van 10.00 tot 12.00 uur wandelen in de Broekpolder met een natuurgids en onderweg mooie foto’s maken (met camera of telefoon). Aanmelden kan tot uiterlijk 29 september via broekpoldergidsen@federatiebroekpolder.nl. Deelname is gratis en er is plek voor max 15 personen. 

Optreden Tributeband Frank Zappa
In de Kroepoekfabriek is er om 20.30 uur een optreden van een Tributeband van Frank Zappa. Er zijn 15 gratis tickets beschikbaar voor mensen die hier belangstelling voor hebben (1 ticket per persoon). Stuur vóór 1 oktober een mailtje naar info@kroepoekfabriek.nl met hierin uw volledige naam en vermelding ‘Week van de Ontmoeting.’

Zondag 3 oktober

Herfstwandeling met een wandelcoach
Twee wandelcoaches staan om 11.00 uur en om 13.00 uur klaar bij de Polderpoort om met u op pad te gaan voor een inspirerende herfstwandeling van max. 1,5  uur in een rustig tempo. Daardoor is er voldoende tijd voor een goed gesprek en verbinding met anderen. Er is plek voor max. 8 personen per groep. De wandeling is gratis. Graag aanmelden via ingrid.sonneveld@vlaardingen.nl.

Maandag 4 oktober

Inloopochtend vanaf 09.30 uur in De Windwijzer met een boekenmarkt en weggeefwinkel 

Dinsdag 5 oktober

Broodlunch in De Windwijzer
U bent welkom in de Buurtkamer van De Windwijzer voor een broodlunch met aansluitend een activiteit om nieuwe mensen te leren kennen. De lunch is van 12.45-15.30 uur en deelname is gratis.  

MediaCafé in de bibliotheek 
In het gezellige mediacafé kunt u tussen 10.00 en 11.30 uur en van 19.00-22.30 uur al uw vragen stellen over tablets, smartphones, laptops en e-readers. Onder begeleiding van deskundige vrijwilligers ligt het accent op het uitwisselen van ervaringen onder het motto: leer en deel. 

Contactochtend in ontmoetingscentrum De Bijenkorf
Vindt u het leuk om naar de film, een museum of uit eten te gaan, maar heeft u geen zin om dit alleen te ondernemen? Kom dan naar onze contactochtend op dinsdag van 10.00 -12.00 uur In Ontmoetingscentrum De Bijenkorf, Reigerlaan 100 en ontmoet leeftijdsgenoten met dezelfde interesse. Wij geven ook tips en een overzicht van “Wat te doen in Vlaardingen”. Aanmelden bij Marjolein van Dooren tel. 06- 57314468 of per mail naar mvandooren@seniorenwelzijn.nl  

Woensdag 6 oktober

KliK Vrijwilligers 
Medewerkers van KLiK Vrijwilligers vertellen van 10.00-11.30 uur en van 14.00-15.30 uur over vrijwilligerswerk en over de voordelen van het doen van vrijwilligerswerk. Wist u bijvoorbeeld dat vrijwilligerswerk mensen echt gelukkiger maakt. Iets betekenen voor een ander maakt jezelf ook blij. Tijdens het vrijwilligerswerk ontmoet u nieuwe mensen, leert u nieuwe dingen en heeft u gezellige contacten. Klik vertelt er graag meer over. U bent van harte welkom!
Locatie: Stadhuis Markt 11 Vlaardingen. Wilt u zich aanmelden, dan kan dat via het contactformulier onder het kopje contact op de pagina www.klikvrijwilligers.nl dan zorgen wij dat de koffie klaar staat. We kijken uit naar uw komst.  

Donderdag 7 oktober

Koffie met lekkers bij de Buurtvrouw
Bij De Buurtvrouw (Trimpad 32) bent u van harte welkom tijdens de wekelijkse inloop om 10.00 uur voor een kopje koffie en iets lekkers.  

Dansworkshop in park naast De Buurtvrouw
Na de koffie is er van 10.30-11.30 uur een Beweegactiviteit: Samen buiten bewegen is niet alleen gezond maar verbindt en verbroedert ook. Buiten in het park naast De Buurtvrouw neemt Vlaardingen in Beweging u mee om dit te ervaren tijdens een dansworkshop. Deze is geschikt voor iedereen! 

De wijkmanager is ook aanwezig en vertelt over de mogelijke bewonersinitiatieven in uw wijk . 

Afsluiting Week van de Ontmoeting
Tussen 14.00 -16.00 is iedereen welkom bij “Thee in de Tuin” in Buurtkamer de VOP. Kom kennismaken met deze gezellige buurttuin en je buren uit de VOP!

Warm Onthaal: Samen eten in De Windwijzer
Met elkaar eten geeft mooie gesprekken. Daarom organiseert De Windwijzer een etentje met een driegangenmenu voor € 5,00. Vrijwilligers staan achter het fornuis. U ontmoet nieuwe mensen en bent er even helemaal uit. Het Warm Onthaal staat iedere tweede en vierde donderdag van de maand op het programma, de inloop start om 17.30 uur. Aanmelden via aanmelden@dewindwijzer.nl

 

Heb jij een idee? Sluit je aan!

Het opzetten van een netwerk voor verbondenheid kunnen wij niet alleen. Ambassadeurs van Vlaardingen Veerkracht dragen onze ideeën uit en ondersteunen ons bij de uitvoering van projecten en acties. Iedereen kan ambassadeur worden of gewoon een keer langs komen om je ideeën, zorgen, of vragen met ons te delen. We organiseren geregeld bijeenkomsten en we zijn te vinden bij diverse activiteiten in de wijken.

Interesse?

Kom met ons in contact via www.vlaardingen.nl/contactformulier met als onderwerp 'Vlaardingen veerkracht'. Of bel (010) 248 4000. Vraag naar medewerkers van Vlaardingen Veerkracht.