Luchtruim gebruiken, landen en opstijgen

Voor het landen of opstijgen met bijvoorbeeld een helikopter, heteluchtballon of parachute moet u een ontheffing aanvragen bij de provincie Zuid-Holland. U moet het landen of opstijgen via het meldingsformulier melden aan de gemeente.

Direct regelen

Meldingsformulier landen en opstijgen

Hoe werkt het
  • Vraag een ontheffing voor Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (TUG) aan bij de provincie Zuid-Holland via www.zuid-holland.nl.
  • Als u de ontheffing heeft, moet u het landen of opstijgen minimaal 24 uur van te voren bij de gemeente melden via het digitale meldingsformulier. De gemeente brengt vervolgens de brandweer en de politie op de hoogte.
  • Op het gebied van de openbare orde heeft de burgemeester de mogelijkheid het uitvoeren van de gemelde vlucht te verbieden (art 172 en 174 Gemeentewet).
  • U ontvangt binnen 5 werkdagen het besluit van de gemeente over het gebruik van het luchtruim.
Kosten

Melding doen bij de gemeente is gratis.

Heeft u nog vragen? Bekijk de vragen en antwoorden. U kunt ook een bericht sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.

Voor meer informatie over de TUG-ontheffing kunt u contact opnemen met de provincie Zuid-Holland, afdeling Vergunningen, telefoon (070) 441 6611 of via www.zuid-holland.nl.