“Bij ons thuis vinden ze onderdak en rust”

In Vlaardingen worden momenteel rond de 60 Oekraïense vluchtelingen opgevangen door gastgezinnen. Joeri van der Lugt (38) en Esther van Wieringen (36) vormen zo’n gastgezin en hebben sinds de zomer van 2022 twee vluchtelingen in huis. Via Takecarebnb, het Rode Kruis en het Leger des Heils kwam de procedure tot stand. Vluchtelingen particulier opvangen is iets nieuws en in het begin was het daardoor flink pionieren. Binnenkort verhuizen de tijdelijke huisgenoten naar Mrija.

Marina en Alla zijn twee Oekraïners die de oorlog hebben ontvlucht. Voordat ze bij het gastgezin terecht kwamen, woonden ze tijdelijk op cruiseschip de Volendam in Rotterdam. Joeri en Esther besloten zich in te schrijven op Takecarebnb nadat ze hoorden over de stroom vluchtelingen uit Oekraïne. Esther: “Door mijn werk als docent in het voortgezet speciaal onderwijs en mijn inzet als gemeenteraadslid in Vlaardingen ben ik maatschappelijk betrokken. Ook maakte ik mij zorgen over de asielcrisis in Nederland. Toen we op zoek gingen naar de mogelijkheden om te helpen, kwamen we terecht bij Takecarebnb.” Joeri vult aan: “We wilden graag iets anders doen dan onze portemonnee trekken en een donatie doen. Daarnaast hadden we een kamer beschikbaar en ontdekten we de mogelijkheid om gastgezin te worden. Binnen tien minuten was de beslissing gemaakt.” Via een online formulier werden de voorwaarden en beschikbaarheid genoteerd. Na enkele maanden wachten werd een kennismaking gepland. Het Rode Kruis had een match gevonden en samen met een tolk werd het gesprek gevoerd met Marina en Alla.

Samen op zoek naar de juiste invulling

Tijdens de kennismaking is het belangrijk om verwachtingen uit te spreken. Wat kan er wel en wat kan er niet in huis. Over de ontmoeting zegt Esther: “Het draait ook om het gevoel wat er ontstaat tijdens het gesprek. We zagen twee mensen binnenkomen die duidelijk wat hadden meegemaakt. Naderhand kregen we zowel wij als de vluchtelingen het advies om na te denken. Wij hadden al snel onze beslissing gemaakt.Ze waren van harte welkom bij ons thuis.” Na een bezoek aan het huis van Esther en Joeri in Vlaardingen en een kijkje in de kamer, kwam het moment van de eerste drie maanden inwonen. Na deze termijn wordt de opvang met telkens drie maanden verlengd. Het lokale Leger des Heils zorgt voor de verdere communicatie na de plaatsing. Joeri: “De contactpersoon kwam na twee maanden langs. We hebben veel zelf uitgezocht in die eerste periode. Alles was nieuw en veel informatie was nog niet beschikbaar. We zitten in een appgroep met andere Vlaardingse gastgezinnen en wisselen ervaringen uit. Toch gebeurt veel vanzelf en inmiddels zijn we enkele maanden verder in het proces.”

Voorzichtig kijken naar de toekomst

De twee vrouwen voelen zich steeds meer thuis en gaan vijf dagen in de week naar hun werk in Den Hoorn waar ze dozen inpakken. Joeri rijdt ze elke dag naar het werk: “Ik werk als manager bij een bedrijf in de buurt van Amsterdam. In de auto hebben we misschien nog wel de meeste gesprekken. Ze zijn enorm dankbaar voor het werk en hebben daardoor ook meer vrijheid. Hoewel ze bijna geen Engels spreken, begrijpen we elkaar.” De verantwoordelijkheid voor en zorg over de vluchtelingen is groot. Esther zegt hierover: “Vluchtelingen hebben onderdak en rust nodig. Dat vinden ze hier. Ook na hun verblijf is het moeilijk om ze los te laten. Zelf zijn ze niet zo bezig met de toekomst, omdat nu alles is wat ze hebben. Als gastgezin kunnen we bijdragen aan de opvang en licht schijnen op de asielcrisis. Natuurlijk is het nodig om je aan te passen en zometeen ervaren we meer privacy, maar deze ervaring hadden we voor geen goud willen missen.”

Gastgezin
Joeri en Esther in hun tuin bij hun woning in Vlaardingen