Wat te doen met herfstbladeren?

Geniet u op zonnige herfstdagen ook zo van het verkleuren van de stad? De warmte tinten van de prunus, het gouden geel van de populieren. Een feestje voor het oog. Maar ook is het seizoen aangebroken van de jaarlijks terugkerende discussie: wat te doen met al die herfstbladeren die neerdwarrelen in tuinen, groenperken, parken, op wegen en paden? Wegharken of koesteren?

Herfst in VlaardingenPakken we de hark en de bladblazer, of laten we het blad liggen waar het ligt? Voor de gemeente ligt die keuze niet zo zwart-wit. “Het gevallen blad vormt een belangrijke voedselbron voor de bodem en beschermt de grond bovendien tegen uitdroging. Verder schuilen planten en dieren onder zo een bladerdekentje tegen winterse kou en andere ontberingen,” aldus Edwin.

Glad op de weg

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar blad op wegen en paden zorgt toch ook voor problemen? “Ja, een paar herfstbladen is geen probleem, maar een dikke laag kan gladheid veroorzaken of er voor zorgen dat straatkolken verstopt raken. Daarom geven we waar nodig paden en wegen in de herfst een flinke veegbeurt. Ook verwijderen we zo nodig blad op grasvelden. Gras is niet bestand tegen een dikke bladerlaag,” vertelt Edwin. “In de parken en in groenstroken laten we het blad zoveel mogelijk liggen. Zo dragen we bij aan gezond groen en biodiversiteit in onze stad.”

Laat het liggen

Team Klavertje Vier pleit bij Vlaardingers om ook in tuinen herfstbladeren te laten liggen tussen de planten: “Wie al het herfstblad opruimt en in de GFT-bak gooit, harkt het leven uit de tuin! Die blaadjes hebben een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Merels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers, maar ook egels en padden zoeken er naar eten en beschutting. Zo levert u met uw tuin een mooie bijdrage aan onze groene stad.”