Vuurwerkangst bij huisdieren

BAM!! De jaarwisseling is nog ver weg, maar dat lijkt sommige Vlaardingers niet te deren. Wie zijn hond uitlaat houdt er al rekening mee: de vroegknallers die hun trouwe viervoeters de stuipen op het lijf jagen. In de aanloop naar het einde van het jaar wordt dat vaak alleen maar erger. Goed om bijtijds na te denken hoe u uw huisdier de komende periode door gaat helpen.

Schrikken van vuurwerk kan grote gevolgen hebben voor huisdieren. Een hond kan van een knal bijvoorbeeld in paniek weglopen. Maar angst voor knallen kan ook ontaarden in een echte fobie waarbij het dier dat een of enkele malen flink geschrokken is van een harde knal, vervolgens ook stress krijgt van minder harde geluiden.

Stressvrij en gechipt

Op internet vindt u tips om vuurwerkangst bij huisdieren te verminderen of te voorkomen. Lukt dat niet, dan zijn er ook volop tips om de jaarwisseling voor uw huisdieren zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. Zorg er in ieder geval voor dat uw dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Als hij in paniek op de vlucht gaat, kan hij zo sneller met u herenigd worden. 

Hart voor uw buurdier

Enne… lieve buren, gillende keukenmeiden en andere knalkoppen… al heeft u zelf geen huisdieren, denkt u toch ook een beetje om uw dierlijke buurtgenoten? En geeft u dat ook mee aan uw eventuele kinderen? 

Vuurwerkverbod 

De komende jaarwisseling geldt een landelijk vuurwerkverbod. Wie het stoer vindt om alle regels aan zijn of haar laars te lappen, vragen we om zich toch vooraf even af te vragen of het ook stoer is om dieren te treiteren.


Lees meer over dieren en vuurwerk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG): www.licg.nl en op de site van de dierenbescherming: www.dierenbescherming.nl.