Vlaardingse strooiers staan in de startblokken

De ene dag zit je nog in het zonnetje op een Vlaardings terras, de volgende dag sta je in je oranje jas je strooiwagen te controleren. De winter? Onze strooiers zijn helemaal klaar voor het nieuwe strooiseizoen. De strooiwagens en –materialen zijn getest, de strooiers geïnstrueerd; klaar om de Vlaardingse doorgaande wegen en fietspaden een winter lang begaanbaar te houden.

Foto van een strooivoertuig in de sneeuwMet een voorraad van 225 ton strooizout en allerlei soorten strooiwagens en sneeuwschuivers, gaat het strooiteam de winter in. Hoeveel er gestrooid moet worden, is ieder jaar weer een verrassing. Er zijn winters geweest waarin de strooiploeg niet vaker dan drie keer in actie kwam, in 2020 gingen de strooiers er twintig keer op uit en in 2021 vijftien keer. 

Kwakkelwinters en andere lastpakken

Vorst, natte sneeuw, ijzel, sneeuwstormen, de straten van de stad kunnen in het komend seizoen aan allerlei ontberingen blootgesteld worden. Het drukst heeft de strooiploeg het in kwakkelwinters of bij hevige sneeuw. Bij strenge vorst  is er geen dauw. Droge lucht bevriest niet en dus wordt het niet glad. Maar als het miezert, vochtig  of mistig is, dan kan dat met temperaturen rond het vriespunt zorgen voor veel gladheidsproblemen. 

Forse sneeuwbuien zijn grote lastpakken voor onze gladheidsbestrijders. Als er meer sneeuw valt dan we met sneeuwschuivers weg kunnen krijgen, verandert dat in combinatie met lage temperaturen, al snel in ijs. Als er dan ook nog eens weinig auto’s rijden, dan wordt het strooizout niet de ijslaag in gereden, waardoor de wegen bijna niet meer ijsvrij te krijgen zijn.

Strooiroute

De gemeente strooit met glad weer 180 kilometer doorgaande wegen en 150 kilometer fietspaden in Vlaardingen. Het gaat dan om de hoofdwegen, wegen die de wijken ontsluiten, bruggen, doorgaande fietsroutes en routes waarover het openbaar vervoer rijdt. Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 30 km/h op doorgaande wegen en 15 km/h op fietspaden betekent dit dat in totaal 16 mensuur nodig is om een volledige strooiactie uit te voeren. De strooiroutes zijn zo ingericht dat het strooiteam deze binnen 1,5 à 2,5 uur kan rijden.

Niet alle wegen worden dus gestrooid. Het is niet mogelijk alle straten en paden sneeuw- en ijsvrij te houden. In woonwijken is strooien ook niet zo effectief. De pekel werkt namelijk pas goed als er veel verkeer overheen rijdt. In rustigere straten vriest het wegdek binnen de kortste keren weer op.

Wilt u weten welke straten sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden? Kijk dan op pagina over strooien