Verkeersprojecten uitgelicht: werken aan een veilige, mooie en stillere Reigerlaan

Dit jaar staan er behoorlijk wat werkzaamheden op stapel om Vlaardingen verkeersveiliger en fietsvriendelijker te maken. De gemeente gaat hiermee aan de slag, mede dankzij een subsidie van het Rijk en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) van bijna € 750.000. Die subsidie is bedoeld voor projecten, die bijvoorbeeld de omgeving van scholen en zorginstellingen veiliger maken, het oversteken verbeteren van drukke wegen voor wandelaars en fietsers en/of zorgen voor het uitbreiden van 30km-gebieden. De gemeente combineert de ingrepen zoveel mogelijk met gepland onderhoud en herstructureringswerk. Deze keer staat de aanpak van de Reigerlaan in de schijnwerpers.

Reigerlaan 2Ja, starten maar! Op maandag 17 mei gingen de werkzaamheden aan de Reigerlaan van start. Hard nodig, want de verharding had zijn beste tijd gehad en dat zorgde voor de nodige geluidsoverlast en trillingen. Bovendien krijgt de weg een nieuwe inrichting om onveilige verkeerssituaties aan te pakken. 

Met de werkzaamheden krijgt de Reigerlaan een flinke oppepper: de rijbaan, parkeerstroken en naastgelegen trottoirs worden opnieuw bestraat en de openbare verlichting wordt voorzien van LED-verlichting. 

Verkeersveiligheid

In het project is er volop aandacht voor verkeersveiligheid: een deel van de Reigerlaan wordt 30km-zone en de schoolzone wordt extra zichtbaar gemaakt door markering op de weg. De fietsstroken vanaf de Lepelaarsingel tot net voorbij de Fazantlaan worden verder doorgetrokken voor een duidelijke scheiding voor de verschillende weggebruikers. Bovendien kunnen de fietsers straks achter de bushalte langs rijden. De rijbaan wordt hierdoor iets smaller waardoor automobilisten bovendien minder snel de neiging krijgen om hard te rijden. Op de kruising Reigerlaan/Torenvalklaan komt een plateau te liggen. Ook dit helpt om bestuurders af te laten remmen.

Asfalt met tegelprintje

De rijbaan wordt verhard met asfalt. Asfalt blijft langer goed en neemt veel geluidsoverlast weg. Om er toch voor te zorgen dat de straat eruit komt te zien zoals past bij een 30km-zone, laat de gemeente een klinkerpatroon aanbrengen in de toplaag van het asfalt. Zo krijgt de weg wel de voordelen van asfalt, maar ziet het eruit alsof er klinkerbestrating ligt. 

Reigerlaan afgesloten

Reigerlaan 1De werkzaamheden zijn nu van start gegaan en duren naar verwachting tot eind juli. Tijdens de werkzaamheden is de Reigerlaan vanaf de Fazantlaan tot aan de Zwaluwenlaan volledig afgesloten. De lijnbus (RET lijn 56 en 156) rijdt gedurende de werkzaamheden om via Lepelaarsingel, Amsterdamlaan en Kopenhagenlaan. Daarom vervallen de bushaltes aan de Holiërhoek en Parijslaan in beide richtingen. U kunt gebruikmaken van de vervangende haltes aan de Kopenhagenlaan en de Amsterdamlaan. Meer weten? Kijk op de pagina over het project.