Stralende feestdagen en een blinkend riool

Hoort u in gedachten het kerstgebraad al in de pan pruttelen? Staat de olie al klaar voor de oliebollen? De decembermaand is een maand vol warmte en gezelligheid, maar helaas vaak ook een flinke aanslag op het riool. Onze rioolmedewerkers liggen er sinds Sinterklaas al wakker van.

Veel van het vet uit onze keukens wordt door toilet of gootsteen weggespoeld. Het lijkt een handige manier om van dat vet af te komen. Maar die schijn bedriegt. Waar het vet eerst nog probleemloos vloeibaar door het afvoerputje stroomt, gaat het mis zodra het uit zicht is. Verderop in het riool gaat het vet stollen en aankoeken, waardoor u rioolproblemen kunt krijgen: rioolproblemen bij u thuis, bij de buren of verderop in de straat of in de wijk.

Rioolridders

Nu denkt u misschien; ‘daar heb ik anders nooit iets van gemerkt’. Dat is goed mogelijk, want onze rioolridders springen geregeld voor u in de bres. Daar waar problemen ontstaan, zorgen zij er voor dat het riool ontdaan wordt van vastgelopen ophopingen van drek en derrie. Dat doen zij graag, maar nog liever doen ze het niet! Want ophopingen door vet brengen allerlei nadelen en risico’s met zich mee: extra kosten voor rioolonderhoud, rioolproblemen bij mensen thuis, maar ook extra kans op wateroverlast doordat verstopte riolen ook niet meer optimaal regenwater af kunnen voeren.

Een goed werkend riool? Daar hebben we allemaal wat aan! U kunt hier uw bijdrage aan leveren door vette pannen voor het omspoelen eerst met een stukje keukenrol af te nemen. Frituurvet kunt u inleveren bij de Milieustraat of bij een van de inleverpunten die u bijvoorbeeld bij supermarkten vindt. Op www.frituurvetrecyclehet.nl vindt u een overzicht van inleverpunten.