Peuken: de etterbakjes onder het zwerfafval

Op 1 januari gestopt met roken? Held! U doet niet alleen uw gezondheid en uw portemonnee veel plezier, maar ook uw omgeving. Per jaar worden in Nederland volgens NederlandSchoon omstreeks tien miljard peuken op de grond gegooid.

Een sigaret doet er twee tot zelfs twaalf jaar over om af te breken. Eén peuk vervuilt ongeveer acht liter water. Vogels, vissen en honden (en houd kleine kinderen ook in de gaten…) kunnen de resten van uw sigaret voor iets lekkers aanzien, met alle gevolgen voor hun gezondheid van dien. 

Op de grond

Volgens cijfers gooit zo’n 75 procent van de rokers peuken op straat. Dat valt heus niet allemaal onder wangedrag, want veel rokers gooien hun sigaret juist expres niet in de afvalbak omdat ze bang zijn om brand te veroorzaken in de afvalbak. Op zich ook geen gekke gedachte. Wie een peuk weggooit doet er goed aan om de sigaret eerst goed uit te maken. Sommige rokers gebruiken een zakasbakje en gooien deze thuis leeg in de afvalbak. Ook vindt u op diverse plekken peukenpalen of andere asbakken. 

Klein niet fijn

Klein afval zoals peuken en kauwgom vormen een hardnekkig probleem. Ze zijn lastig te verwijderen omdat ze zo klein zijn en vaak op plaatsen liggen waar schoonmaakmachines niet kunnen komen.

Goede voornemens

We hopen natuurlijk dat het goed afloopt met de goede voornemers van alle stoppers! Maar voor wie toch voor de verleiding zwicht en voor wie zich nog niet aan een stop-voornemen gewaagd heeft, hebben we een voorstel voor een nieuw goed voornemen: Neemt u zich voor om in 2022 geen peuken meer op straat te gooien? Dan bent u een held!