Pas op voor WhatsApp-fraude

Vraagt een familielid, vriend(in) of bekende via WhatsApp of u snel geld over kunt maken? Bel hem of haar altijd eerst even op, want fraudeurs worden steeds slimmer. Whatsapp-fraude, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd, komt helaas steeds vaker voor.

Illustrerende afbeelding WhatsappfraudeEen vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De bekende is zijn geld, telefoon en papieren kwijt en kan daarom niet internetbankieren. Deze ‘bekende’ vraagt u om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn. Het kan ook zijn dat de oplichter een vals account of een nieuw telefoonnummer gebruikte. De echte bekende in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Deze vorm van fraude wordt ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Dit komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Iedereen kan slachtoffer worden van WhatsApp-fraude. Criminelen richten zich niet op een bepaalde doelgroep. Uit cijfers blijkt wel dat het gemiddelde slachtoffer 59 jaar is en over het algemeen vaker een vrouw dan een man.

Zo voorkomt u WhatsApp-fraude (vriend-in-noodfraude)

•    Scherm uw gegevens op sociale media zo veel mogelijk af.
•    Wees kritisch op het invullen van online formulieren en het delen van persoonlijke gegevens.
•    Krijgt u zo’n verzoek? Betaal nooit direct maar neem altijd eerst telefonisch contact op met degene die om geld vraagt.

Slachtoffer? Dit kunt u doen 

•    Bel direct naar uw bank en laat uw rekening blokkeren.
•    Doe online aangifte bij de politie. Dat kan via www.politie.nl/aangifte. U hebt daarvoor uw DigiD nodig.

Let op: wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw WhatsApp-account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, kunt u hiervan geen online aangifte doen. Neem in deze gevallen contact op met de politie via 0900 – 8844 of kijk voor meer informatie over identiteitsfraude op www.politie.nl.