Paarse handen tijdens een Vlaardings fruitfeestje
1000e boom van het boomplantseizoen
Het is maart en daarmee zijn we aanbeland in het staartje van het boomplantseizoen. We eindigen dit boomplantseizoen met een klapper: een hele boomgaard! Op de dierenweide in het Marnixplantsoen kunt u onze nieuwe fruitbomen komen bewonderen en over een poosje mogelijk zelfs een lekker fruithapje bij elkaar plukken.
Denkt u bij een boomgaard aan een boerderij ergens ver tussen de landerijen? Waarom niet gewoon in de stad? Zo dacht althans onze bomenplanner en ook de nieuwe beheerder van de dierenweide had er wel oren naar. Behalve dat deze bomen lekkere vruchten afgeven en er fraai uitzien wanneer ze bloeien, is het voor de dieren ook fijn om op hete zomerdagen in de schaduw te kunnen zitten. En het fruit dat we niet plukken kunnen zij natuurlijk lekker opsmikkelen!
Smakelijke rozenfamilie
In totaal zijn er acht verschillende bomen op de weide geplant, allemaal verschillende soorten. Niet per se omdat de geiten moeilijke eters zijn, maar een beetje (bio)diversiteit in je fruitsalade is tenslotte wel zo fijn! Er is gekozen voor: de zwarte moerbei (Morus nigra), de Elstar-appel (Malus domestica ‘Elstar’), de zoete kers (Prunus avium), twee soorten peer (Pyrus communis ‘Beurre Hardy’ en ‘Beech Hill’, de pruim (Prunus domestica ‘Opal’), de Jonagold-appel (Malus domesica ‘Jonagold’) en de perzik (Prunus persica). Op de moerbei na zijn de bomen trouwens allemaal aan elkaar verwant; zowel de Malus en de Prunus als de Pyrus maken deel uit van de rozenfamilie.
Superfood
De minst bekende vrucht in deze fruitmand-in-wording is de zwarte moerbei. Deze boom krijgt fraaie donkere vruchten die lijken op bramen en een zoete smaak hebben. Ze zijn erg fragiel, dus wie aan het plukken slaat, moet zich voorbereiden op paarse handen! Met een beetje geluk kunnen we ze over enkele jaren de hele zomer lang oogsten. De vruchten zitten vol met mineralen, vezels, anti-oxidanten, vitamines en nog veel meer. Zwarte moerbeien worden dan ook nog wel eens een superfood genoemd.
Zwarte zwartbes
De naam Morus kan verwijzen naar ‘mora’. Dit betekent ‘laat’ en kan verwijzen naar het feit dat de boom laat in blad staat. Een andere theorie is, dat het verwijst naar het Griekse ‘moron’, dat verbonden wordt met het Armeense mor dat zwartbes betekent. Die benaming ziet u bijvoorbeeld ook terug in de Moren, het Afrikaanse volk dat in de middeleeuwen van het Iberische schiereiland werd verdreven. Ook zijn tweede naam, nigra, betekent zwart. Een beetje dubbelop, maar het onderscheidt hem wel van de Morus alba, de witte moerbei.
Website
Wilt u de verhalen over de nieuwe aanwinsten van het Vlaardingse bomenbestand nog eens op uw gemak teruglezen? We hebben ze voor u verzameld op www.vlaardingen.nl/bomen.