Oud Vlaardings uurwerk is nu museumstuk

Ooit tikte hij er lustig op los in de toren van de Binnensingelkerk. Maar sinds de sloop van de kerk, was het uurwerk -een gietijzeren mechanisme zonder klokken, toren of wijzerplaat- opgeslagen. Afgelopen woensdag reisde wethouder Bart de Leede naar de andere kant van het land om het klokkengieterijmuseum in Heiligerlee te verblijden met deze aanwinst. Zo krijgt dit oude stukje Vlaardingen een nieuw leven op zijn eigen geboortegrond.

UurwerkDe klok van de Binnensingelkerk was ooit een geschenk van de gemeente aan de Oostwijk. Na de sloop van de kerk verloor het uurwerk (gemaakt door de gebroeders Van Bergen) haar functie. Herbestemming van zo’n uurwerk is lastig, doordat de aandrijving van uurwerken zich ontwikkelt; klokken hebben tegenwoordig elektrische mechanismes. Dus raakte de oude klok werkeloos.

Mooie aanvulling

Met de overdracht van het uurwerk komt er een einde aan een periode van langdurige eenzame opsluiting. Het uurwerk is een mooie aanvulling van de collectie van het klokkengieterijmuseum. Het museum is gevestigd in de voormalige klokkengieterij van de familie Van Bergen. De monumentale fabriek met oude oven en gietkuil komt uit 1862. In 1942 is er als showmodel ook een klokkentoren bij geplaatst. Een heel geschikte locatie om de historie te vertellen over het klokkengieten en wat daar allemaal bij kwam kijken. Het museum heeft een collectie torenuurwerken en carillons, die goed laat zien hoe de tijdsaanduiding en carillonbespeling zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben. 

Het Vlaardingse uurwerk is in goede staat en compleet. Het wordt permanent tentoongesteld in de tijdlijn waarmee het museum  de ontwikkeling van uurwerken laten zien aan bezoekers. Nieuwsgierig naar de nieuwe woonplaats van het Vlaardingse uurwerk? Neem een kijkje op www.museaheiligerlee.nl