Onderzoek naar herstemming: wordt de Grote Kerk straks de bibliotheek?

Als er 1 gebouw is dat het hart van onze stad vormt, dan is het wel de Grote kerk. Net een beetje hoger gelegen dan de rest van het stadshart, omringd door de grote lindenbomen op de Markt. Het nieuws dat de Protestantse Gemeente Vlaardingen (PGV) de kerk gaat verkopen, was dan ook groot nieuws, niet alleen voor gemeenteleden van de kerk, maar voor de hele stad. De PGV, Stadsherstel Maassteden, Bibliotheek de Plataan en de Gemeente Vlaardingen zetten zich gelukkig in om het pand met zijn rijke historie ook een rijke toekomst te geven.

intentieovereenkomst Grote Kerk

Het was voor de PGV en alle betrokkenen een moeilijk besluit om de kerk te gaan verkopen, een besluit ingegeven door teruglopend aantal kerkbezoekers en stijgende onderhoudskosten. In samenwerking met de andere partijen ontstond een idee voor een waardevolle nieuwe invulling van het rijksmonument: Stadsherstel Maassteden ziet kansen om de Grote Kerk aan te kopen en hier de bibliotheek in te vestigen. Voor de bibliotheek is dit een mooie kans op een huisvesting die nog beter past bij de ambitie om letterlijk een centrale plek in de stad in te nemen waar alle Vlaardingers welkom zijn. De betrokken partijen hebben op 7 september een overeenkomst afgesloten waarin ze afspreken dat ze dit jaar een onderzoek starten naar de haalbaarheid van dit idee. 

Maar de Grote Kerk is meer dan een kerkgebouw; het heeft ook een belangrijke publieke functie in Vlaardingen. Jaarlijks vindt hier de uitreiking van de Geuzenpenning plaats, zijn er talrijke kooroptredens, orgelconcerten op het fameuze Van Peteghem-orgel en andere evenementen. Er wordt onderzocht hoe ook deze functies zoveel mogelijk ingepast kunnen worden bij de nieuwe bestemming. 
Wethouder Lianne van Kalken: “Het is belangrijk dat zo’n markant gebouw in het hart van onze stad een stabiele nieuwe invulling krijgt. Daarbij willen we vooral ook dat het toegankelijk blijft voor de Vlaardingers. Met Stadsherstel Maassteden als beoogd eigenaar en een functie als bibliotheek moet dat zeker gaan lukken.” 

Bijzondere plek

De Grote Kerk is een Rijksmonument en staat in het hart van Vlaardingen. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot de achtste eeuw, toen op deze plek een houten kerkje werd gebouwd dat gewijd werd aan Willibrord. Hiermee heeft Vlaardingen een van de oudste kerken van het westen van Nederland. 
De eerste stenen kerk werd omstreeks 1156 gebouwd. De kerk is vervolgens in de loop van de eeuwen vele malen uitgebreid en deels herbouwd. De toren (waar ook het Oranje-carillon te vinden is) en de waag zijn momenteel in bezit van de Gemeente Vlaardingen, de PGV is eigenaar van de kerk. De Grote Kerk heeft een bijzonder orgel dat in 1763 door Pieter van Peteghem werd gebouwd voor de Bernardijner-abdij van Baudeloo te Gent. Dit orgel is in 1819 aangekocht