Nest Aziatische hoornaar aangetroffen

Het vliegt, het heeft donkere en gele strepen en een angel. Oh ja…. het is ook nog eens groter dan u lief is! Bewoners ontdekten een nest van de Aziatische hoornaar aan de Van Maerlantlaan. Nu hebben we niets tegen een hoornaar meer of minder, behalve dan als het de Aziatische hoornaar betreft… Hij is niet zo zeer een lastpak voor ons mensen, maar heeft nogal een vernietigende voorkeur voor onze geliefde inheemse bijtjes.

hoornaar 2023 Van MaerlantlaanGeen paniek

Oké, ze zien er niet heel knuffelbaar uit, maar hoornaars zijn niet de monsters waar mensen ze nogal eens voor aanzien. Een steek van een hoornaar is iets pijnlijker dan een wespensteek, maar daar waar wespen graag om, op of in uw mond rondzwermen (ieks!!) heeft de hoornaar weinig interesse in de mens. Hij eet liever een lekker insectje dan dat hij meenipt van uw cola of een stukje pizza tussen uw tanden vandaan rooft. Zolang u niet in de buurt van zijn nest komt, heeft een hoornaar geen enkele behoefte aan ontmoetingen met mensen.

Akelig neefje

De meeste hoornaars in Nederland zijn Europese hoornaars. Ziet u een groot wespachtig insect met roodbruine kop en poten? Dan heeft u goede kans dat u de Europese hoornaar gespot heeft. Deze komt van nature voor in ons ecosysteem en levert daar een goede bijdrage aan. 
Het probleem zit bij zijn Aziatische neefje. Deze uitheemse soort is iets kleiner dan de Europese, maar heeft de akelige gewoonte om hele stammen bijen en andere insecten uit te moorden. Daarmee brengt hij grote schade toe aan ons ecosysteem.

Melden

Het is zaak om nesten van de Aziatische hoornaar bijtijds te ruimen, nog voordat de koningin, die voor nageslacht zorgt, uit kan vliegen. Denkt u dus een nest te zien van de Aziatische hoornaar? Maak daar dan melding van via waarneming.nl. Specialisten kijken dan of het inderdaad om de Aziatische gaat waarna zo nodig het nest geruimd kan worden.