Naturalisatieceremonie weer in het stadhuis

Voor de coronapandemie was er in Vlaardingen elke eerste dinsdag van de maand een naturalisatieceremonie, het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Door de pandemie was het de afgelopen jaren niet mogelijk om hiervoor bij elkaar te komen maar vorige week woensdag kon het weer. Burgemeester Bert Wijbenga nam de verklaringen van verbondenheid af.

De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden, zijn verplicht aan de ceremonie deel te nemen. Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. 

Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit. Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. Men belooft hiermee de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. En ten slotte de plichten te vervullen. Iedereen vanaf 16 jaar is verplicht de verklaring van verbondenheid af te leggen. Er zijn twee versies van de verklaring van verbondenheid: 1 voor gelovigen en 1 voor niet-gelovigen.

De gemeente reikt de besluiten van Nederlanderschap uit nadat de verklaring van verbondenheid  is afgelegd. Daarna is men officieel Nederlander.

foto van de naturalisatieceremonie van 06-07-2022

Deze mensen kregen op 6 juli 2022 de Nederlandse nationaliteit. Van harte gefeliciteerd!