Minder blikjes? Yes we can

Cola, half leeggedronken biertjes, energiedrankjes… Wie zwerfafval opruimt, ziet ze in een niet aflatende stroom voorbij komen: blikjes! Minder zwaar dan glas en zonder statiegeld, dus ideaal voor onderweg en om dan gewoon uit je handen te laten vallen als je er klaar mee bent. Nou, daar zijn we dus allemaal meer dan klaar mee! Per 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd.

NL_Yeswecan_Campagneposter3Blikjes vormen een aanzienlijk deel van het zwerfafval in onze bermen, onze winkelcentra, op onze trottoirs en daardoor ook in onze haven en sloten. Een janboel om naar te kijken om nog maar te zwijgen over de vervuiling van het milieu en het risico dat het scherpe blik oplevert voor dieren. Vandaar dat ook Vlaardingen zich aansloot bij de Statiegeldalliantie die onder het motto ‘Statiegeld op blikjes? Yes we can!’ zich in aanloop naar deze beslissing hard maakte voor statiegeld.

Ook kleine plastic flesjes

De meest effectieve manier om zwerfafval tegen te gaan, is voorkomen dat mensen hun afval op straat gooien. Op elk blikje komt daarom straks 15 eurocent statiegeld. Eerder al werd besloten om vanaf komende zomer 15 cent statiegeld in te voeren kleine plastic flesjes, die momenteel ook een flink aandeel hebben in de steeds groeiende stroom zwerfafval. Daarnaast worden plastic wegwerpartikelen zoals vorkjes, rietjes en wegwerpborden vanaf die tijd geweerd.

Meer informatie op www.statiegeldalliantie.org.