Mantelzorgers: onmisbare superhelden

Woensdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag laten we onze waardering blijken voor al die mensen die vrijwillig zorgen voor een ziek familielid, een vriend of een buurman. Er zijn in Nederland wel vijf miljoen mantelzorgers. Ook in Vlaardingen zijn er een heleboel mensen die naast hun werk, hun gezin of school voor iemand zorgen. Dat is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder en verdient waardering.

logo Dag van de MantelzorgWethouder Jacky Silos: “Mantelzorgers zijn onmisbaar voor de samenleving. Ze zorgen er vaak voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en contacten met hun eigen vertrouwde kring mensen kunnen onderhouden. Vaak zien mantelzorgers niet in hoe belangrijk zij zijn en noemen ze het ‘gewoon voor elkaar zorgen’. Hierdoor zijn mensen zich vaak niet bewust van het feit dat zij mantelzorger zijn. Daar ligt voor ons als gemeente, samen met Minters Mantelzorg, een belangrijke taak. Mensen mogen zich bewust zijn dat het niet vanzelfsprekend is wat zij doen. Het is bijzonder en verdient waardering.” 

Zelfs superhelden hebben wel eens hulp nodig

Mantelzorgers zorgen uit liefde, vanuit de persoonlijke band die ze met iemand hebben. Dat is prachtig, maar het kan ook zwaar zijn en vragen oproepen. Daarom bieden we als gemeente ondersteuning aan mantelzorgers via mantelzorgconsulenten van Minters Mantelzorg. Zij kunnen naast emotionele ondersteuning, advies en informatie geven over allerlei onderwerpen, of zo nodig verwijzen naar, bijvoorbeeld een cursus of om de zorg even door een ander over te laten nemen. 

Ondersteuning van Mantelzorgconsulenten 

“Mantelzorgers weten niet altijd goed wanneer ze aan de bel kunnen trekken om hulp te vragen. Het is goed om te weten dat als je voor iemand zorgt, je altijd contact op kunt nemen voor ondersteuning. Het is geen teken van zwakte om hulp te vragen, maar juist een middel om het beter en langer vol te kunnen houden,” aldus wethouder Silos. Bent u zelf mantelzorger of kent u iemand die mantelzorger is in uw omgeving, maak deze dan attent op deze ondersteuning. U kunt in contact komen met de mantelzorgconsulenten via het wijkteam of kijk op  www.mintersmantelzorg.nl