Maak van uw mondkapje geen zwerfkapje

Sinds de uitbraak van het coronavirus, letten we extra op onze hygiëne. We houden afstand, wassen vaker onze handen, en dragen mondkapjes - of sommige mensen zelfs ook handschoenen - als we bijvoorbeeld een winkel in gaan. Maar helaas belanden veel mondkapjes en handschoenen op straat. Dat is dan weer een stuk minder hygiënisch!

Afvaldames in de stad

Ieder mondkapje dat op straat belandt is er een te veel. Ten eerste natuurlijk omdat zwerfafval een vies en rommelig gezicht is. Daarnaast kunnen de kapjes ook zorgen voor verstoppingen in het riool als ze bij regen door een straatkolk het riool in komen. Ook vervuilen mondkapjes, handschoenen en ander zwerfafval de natuur. Zo komt veel zwerfafval uiteindelijk in het water terecht waar dieren er verstrikt in komen te zitten of vergiftigd raken doordat ze stukjes afval naar binnen krijgen. 

Gooi een gebruikt mondkapje daarom altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje! Geen afvalbak in de buurt of is de afvalbak vol? Het mondkapje past in elke jas- of broekzak en kan dus gemakkelijk meer naar huis genomen worden om daar weggegooid te worden.

Ook Vlaardingen haakt daarom aan op de campagne ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation met een oproep aan alle Vlaardingers om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. Zo maken we samen onze stad schoner en mooier.