Kandelaberen van Vlaardingse wilgen

De gemeente werkt aan het beheer van bomen in de stad. Vorige week begon de kap van zieke iepen, inmiddels is begonnen aan het kandelaberen van treurwilgen. Kandelaberen? Een mooi woord voor het spelletje galgje, maar wat is dat eigenlijk?

Kandelaberen is het kort terugzetten van een boom tot aan de grote takken. Hierdoor doet de boom na het kandelaberen een beetje denken aan een kandelaar. Kandelaberen lijkt wat op knotten, maar bij knotten wordt de boom helemaal teruggesnoeid tot de stam. Niet alle bomen kunnen kandelaberen of knotten verdragen, maar wilgen staan erom bekend dat ze hier goed tegen kunnen!

Extra zorg voor ouwetjes

Veel treurwilgen in Vlaardingen zijn al oud, gemiddeld rond de 50 jaar. Voor een wilg is dat al een flinke leeftijd. Hun gezondheid gaat dan ook achteruit en de bomen hebben hierdoor meer aandacht nodig. Doordat wilgen snel groeien en zacht hout hebben kunnen ze gevoelig worden voor rot en schimmels.  Wanneer de boom zwakker moet de gemeente afwegen of het nodig is om de wilg te verwijderen of dat met kandelaberen de rotte plekken nog weggesnoeid kunnen worden.
Kandelaberen moet minstens één keer per vijf jaar gedaan worden, omdat de takken anders te groot worden en kunnen uitbreken.

Faunacheck

Voordat de aannemer begint met snoeien wordt altijd een faunacheck gedaan. We willen er immers zeker van zijn dat er geen broedende vogels of andere dieren in zitten. Als dat niet het geval is, worden de takken met een zaag verwijderd. Doordat wilgen zo snel groeien zullen er dit jaar al nieuwe takken op gegroeid zijn!