Herken jij Whatsapp-fraude?

Mam, kun je me helpen? Ik heb geld nodig. Het kan een Whatsapp-fraudebericht zijn. Herkennen jouw ouders, opa, oma, buurman, buurvrouw of andere vrienden of bekenden Whats-appfraude? Je komt erachter door hen een WhatsNep te sturen via de veilige campagnewebsite whatsappfraude.echt-nep.nl/.

whatsnep.PNGEen WhatsNep is een nep WhatsApp-bericht. Trappen ze erin? Dan kunnen ze meteen de WhatsApp fraudequiz doen. Geen zorgen als ze op de betaallink hebben gedrukt. Het kost ze echt geen geld.
Houd familie en vrienden met een WhatsNep bij de les!

Jaarlijks worden duizenden mensen slachtoffer van WhatsApp-fraude. Een oplichter doet zich voor als een bekende met een nieuw nummer. Vervolgens wordt er met een smoesje gevraagd om geld over te maken. Door te benadrukken dat de betaling haast heeft, probeert men te voorkomen dat de ontvanger twijfels krijgt. Sommige WhatsApp-oplichters komen erg geloofwaardig over. Zij gebruiken foto’s en informatie van internet waardoor het net lijkt alsof je met een bekende aan het appen bent.   
Wees dus altijd alert als je via Whatsapp zo’n verzoek krijgt. Bel altijd eerst met degene die het vraagt, op het nummer dat je al kent.
Lees op whatsappfraude.echt-nep.nl/ wat je verder kunt doen om fraudeurs te slim af te zijn. 

De campagne Echt-Nep, een initiatief van VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam en de gemeente Rotterdam, richt zich op het bewust maken van de risico’s bij WhatsApp-fraude.