Herdenking 1 jaar oorlog Oekraïne

Afgelopen zondag heeft een grote groep Oekraïners en Vlaardingers samen stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Vanaf de opvanglocatie Casa Nova in District U vertrok een stille tocht met ruim 100 volwassenen en kinderen richting het stadhuis. Daar werden ze ontvangen door de burgemeester. Er heerste een sfeer van saamhorigheid en er waren meerdere toespraken om de Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen en de mensen die omgekomen zijn te herdenken.

Foto herdenking Oekraine 3Vrijdag 24 februari was het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Zondag was het bovendien negen jaar geleden dat de Krim werd bezet. 

De burgemeester sprak zijn steun uit voor de Oekraïense bevolking. “Ik voel drie emoties. Ten eerste ben ik boos dat een slecht land met een slechte leider deze oorlog kan beginnen en volhouden. Ik ben ook verdrietig, voor het leed dat u en uw dierbaren moeten ervaren. En tegelijkertijd heb ik ook hoop: Nederland en veel andere landen steunen Oekraïne en ik heb de hoop dat Oekraïne de oorlog wint.”
Verder vertelde de burgemeester dat de Oekraïense mensen welkom zijn in de gemeente Vlaardingen en dat de gemeente en vele inwoners, ondernemers en vrijwilligers de Oekraïners steunen. Hij gaf ook aan blij te zijn dat binnenkort mensen tijdelijk een woning kunnen krijgen in Mrija.  

Naast de burgemeester spraken vertegenwoordigers van de Russische ambassade, Stichting Spoetnik, De Wijzer en PAX. Ook spraken enkele Oekraïense mensen. De jonge Oekraïense zangeres Veronika Morska zorgde voor kippenvel toen zij het Oekraïense volkslied en vervolgens in kraakhelder Nederlands het Nederlandse volkslied zong. Oekraïense kinderen doopten hun handen in de verf en zetten hun hand op een doek waarop het land Oekraïne was afgebeeld. De bijeenkomst werd afgesloten met het leggen van bloemen bij het Geuzenmonument.