Heb respect voor onze hulpverleners!

Medewerkers van brandweer, politie, toezicht en handhaving en ambulance, zorgpersoneel en mensen met een publieke functie worden helaas steeds vaker geconfronteerd met agressie of geweld. Dit is onacceptabel en kan en mag niet gebeuren.

Jaarlijks heeft meer dan de helft van de hulpverleners in Nederland te maken met agressie en geweld. De gevolgen van dit geweld zijn niet alleen merkbaar in hun werksituatie, maar het gaat zo ver dat ook hun privéleven eronder lijdt.                                                                                                              

Voor u

Hulpverleners met een publieke taak bieden hulp of service aan mensen die daar behoefte aan hebben. Zij zetten zich in om u zo goed mogelijk te helpen, maar vraagt daarbij wel wederzijds respect. De hulpverleners begrijpen emoties, maar agressie en geweld kan echt niet! Geef hen de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen op.

Fysiek geweld, bedreiging, mishandeling en belediging worden niet geaccepteerd. Verdachten worden gelijk aangehouden. De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld en doet altijd direct aangifte. Daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht.

Getuige?

Bent u er getuige van dat iemand met een publieke taak agressief of gewelddadig wordt behandeld?

  • Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan
  • Bel 112
  • Blijf bij het slachtoffer
  • Maak foto’s of filmpjes voor de politie en meld u als getuige