Handel en Wandel in middeleeuws Vlaardingen

Handel en nijverheid zijn in Vlaardingen altijd van groot belang geweest. De stad ligt direct aan een rivier die al eeuwen een belangrijke handels- en verkeersader is. In 1018 was tolheffing de aanleiding tot de befaamde veldslag en in 1273 werden marktrechten in het stadsrecht vastgelegd. Eeuwen later werd Vlaardingen een van de vooraanstaande vissersplaatsen in Holland en zagen we de opkomst van nijverheid en industrie. Dankzij de economische mogelijkheden wisten al in de Middeleeuwen immigranten de weg naar Vlaardingen te vinden.

HandelWandel_homeTijdens de Nationale Archeologiedagen op 18 en 19 juni 2022 vinden in het kader van Handel en Wandel de volgende activiteiten plaats:

Flardinga ArcheoShop
23 mei t/m 18 juni 2022, Fransenstraat 14, Vlaardingen

Flardinga jaarmarkt 
Zaterdag 18 juni 2022, Veerplein, Vlaardingen

Handelsnederzetting
Zondag 19 juni 2022, Educatief Archeologisch Erf – Masamuda - Broekpolder, Vlaardingen

Archeoshop

Archeoshop_banner

In de archeoshop kan je zelf archeologische opgravingen doen. Superspannend want de archeobakken bevatten echte archeologische vondsten uit de Vlaardingse bodem. Misschien vind jij wel een voorwerp van honderden jaren oud!
Je leert hoe een archeoloog opgravingen doet, determineert (wat is het opgegraven voorwerp en hoe oud is het) en hoe je een vondst kan exposeren. Naast de archeoworkshop kan men veel te weten komen over hoe men in de Middeleeuwen leefde, wat de mensen aten en welke kleding ze droegen. De archeoshop is bijzonder geschikt voor kinderen van 7-10 jaar.

Wanneer

Maandag 23 mei t/m zaterdag 18 juni

Waar

Fransenstraat 14, Vlaardingen

Openingstijden

Publiek

  • Woensdagmiddag: 14:00 tot 16:00 uur
  • Zaterdag: 14:00 tot 16:00 uur

Schoolklassen

  • op afspraak

U kunt uw groep opgeven bij KADE40, Loes Broek, e-mail: loesbroeg@kade40.nl

Middeleeuwse jaarmarkt

Jaarmarkt_banner

Op zaterdag 18 juni strijkt de middeleeuwse jaarmarkt neer op het Veerplein in Vlaardingen. Je vindt er typisch middeleeuwse handelaren die hun waren aan de man proberen te brengen vanuit middeleeuwse kramen. Op de jaarmarkt zijn ook ambachtslieden te vinden die ambulant hun ambachten uitvoeren. Daarnaast wordt het publiek getrakteerd op re-enactorsgroepen die diverse voorstellingen geven op het marktplein. Ook zal middeleeuwse muziek niet ontbreken. Middeleeuws Vlaardingen komt wederom tot leven.

Wanneer

Zaterdag 18 juni 2022 - 10:00 tot 16:00 uur

Waar

Veerplein, Vlaardingen

Handelsnederzetting

Handelsnederzetting_banner

Op het Educatief Archeologisch Erf – Masamuda komen op zondag 19 juni de Middeleeuwen in volle glorie tot leven. De beide middeleeuwse huizen Rotta en Spijkenisse worden authentiek ingericht en op de brink tussen de huizen in is het een komen en gaan van handelaren en ambachtslieden. Het publiek kan er kennis maken met typisch middeleeuwse producten en ambachten uit deze streek maar ook producten uit verre oorden die via de handelsroutes worden aangeleverd. De bezoeker kan zelf ook een gedeelte van de handelsroute wandelen en daadwerkelijk handelen in diverse producten. De route voert langs diverse kramen waar spelenderwijs producten verkregen kunnen worden…maar kijk uit voor struikrovers en hinderlagen!

Wanneer

Zondag 19 juni 2022, 10:00 tot 17:00 uur

Waar

Educatief Archeologisch Erf – Masamuda, Broekpolder, Vlaardingen

Doe mee en versterk de gelederen

Voor de activiteiten van 2022 zijn we opzoek naar enthousiaste vrijwilligers. Heb je zin om een ochtend of middag te assisteren in de archeoshop of op 18 of 19 juni mee te helpen op de Jaarmarkt of Handelsnederzetting? 
Laat het ons weten via: wibo@bcreative.agency