Food Innovation Academy officieel geopend

- Krachtige samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs -

Burgemeester Bert Wijbenga heeft op maandag 20 juni officieel de Food Innovation Academy (FIA) aan de Industrieweg geopend. In het gebouw werken het regionaal foodbedrijfsleven en het mbo- en hbo-onderwijs (Lentiz, Hogeschool Inholland en Albeda) nauw samen. Daardoor stromen jongeren die optimaal gekwalificeerd zijn voor de arbeidsmarkt snel door naar de betrokken organisaties die daarmee hun positie versterken. Een win-win dus.

Foto van burgemeester Bert Wijbenga bij opening FIA (fotograaf-Richard Kok)Burgemeester Bert Wijbenga: “We leveren graag samen met ondernemers, met het onderwijs en met andere overheden een bijdrage aan oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt in onze regio. Ik ben er trots op dat we de FIA in onze stad hebben. Het is een omgeving die jongeren perspectief biedt, maar ook plaats biedt voor mensen die zich willen om- of bijscholen. Bovendien is de samenwerking ook een goede voedingsbodem voor innovatie.”

Doelstelling

Doel van de ondernemingen en de scholen die samenwerken in de FIA is om 100 mbo-en 20 hbo-foodmedewerkers per jaar op te leiden tot foodoperators, kwaliteitsmedewerkers en bakkers, te werken aan producten en technieken van de toekomst (gezond, duurzaam) én om te laten zien hoe boeiend het is om te werken in de voedingsmiddelenbranche.

Inspirerende plek

Het FIA-gebouw is de plek waar bedrijven en scholen uit de regio elkaar vinden en ontmoeten. Dit voormalige gemeentekantoor is omgebouwd tot een inspirerend praktijkhuis van de voedingsmiddelensector. Onderwijs, bedrijven en overheden hebben hierin samen geïnvesteerd. Studenten van Lentiz |LIFE College en Inholland, cursisten van het Lentiz IJscentrum én de bakkerijstudenten van Albeda krijgen hier hun praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties.

Bakery Innovation Academy

Een luchtbrug tussen het pand van de FIA en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot de Bakery Innovation Academy (BIA) waar het bakkerijdeel van de FIA is ondergebracht en waar de Albeda-studenten hun opleiding volgen.

Foto van burgemeester Bert Wijbenga  met de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties bij opening FIA (fotograaf-Richard Kok)