Einde aan hondenbelasting

Het gonst rond op de hondenuitlaatveldjes in onze stad: heb ik nou goed gehoord dat de hondenbelasting afgeschaft gaat worden? Ook op het stadskantoor kwamen er al heel wat telefoontjes binnen over de kwestie. De bron van alle verheugde onrust: een voorstel in de gemeenteraad.

HondDe gemeenteraad heeft vorige week gesproken over de begroting. Doordat er diverse meevallers waren, vond de raad dat er dan ook weer wat geld over is om mooie dingen te doen voor de stad en onze inwoners. Een van de mooie dingen die voorgesteld werden, is het afschaffen van de hondenbelasting per 1 januari 2022. Binnen de raad is er flink wat steun voor deze afschaffing.

Eén van de oudste 

De hondenbelasting is één van de oudste belastingen die een gemeente mag heffen. Hondenbaasjes betalen in Vlaardingen over 2021 €77,55 voor een eerste hond. Wie meerdere honden heeft, moet dieper in de buidel tasten: voor een tweede of iedere volgende hond wordt zelfs €155,10 in rekening gebracht.

De meningen over hondenbelasting lopen sinds mensenheugenis flink uiteen. Daar waar de een het prima vindt dat hondenbaasjes betalen voor hun trouwe viervoeter, vraagt de ander zich af waarom het hondenbaasje wel moet betalen terwijl kattenbezitters of de eigenaren van paarden deze belasting niet hoeven te betalen. Die dieren zorgen immers ook voor de nodige vervuiling van de openbare ruimte. 

Het afschaffen van zo een belasting betekent simpelweg ook minder inkomsten voor de gemeente. Toen de gemeentelijke financiën er slecht voor stonden, werd dit idee dan ook even ter zijde geschoven. Nu het financieel wat beter gaat, kwam het idee weer oppoppen bij verschillende raadsfracties.

Nog niet helemaal officieel

Is de hondenbelasting dan nu echt afgeschaft? Nog niet helemaal officieel: het besluit om deze belastingvorm af te schaffen, wordt pas in de decemberraad definitief vastgesteld.