Eikenprocessierups: van lastpak tot peuzelhapje

Bent u ze al tegengekomen? De eikenprocessierups? De rupsjes hebben hun babyjasje inmiddels verruild voor een stekeliger harig velletje. En daar zaten we nou net niet op te wachten! Gelukkig hebben we dit jaar nog niet veel overlastgevende nesten.

Foto van eikenprocessierupsenDe eikenprocessierups is een eeuwenoud verschijnsel: de oude Romeinen kregen er al bultjes van! Eind 19e eeuw schijnen de diertjes veel overlast  veroorzaakt te hebben in het zuiden van Nederland. Daarna leken ze een poosje  verdwenen. Sinds 1990 komen ze weer steeds vaker voor en verspreid door heel Nederland. 

Op de loer

We laten onze zomers natuurlijk niet graag verpesten door rupsen! Maar wie houdt ze tegen? Gelukkig hebben ze natuurlijke vijanden. Zo wordt een deel van de eieren verwoest door parasieten, insecten, virussen en bacteriën. Grootoorvleermuizen peuzelen met smaak van nachtactieve vlinders waaronder de eikenprocessievlinder. Veel vogelsoorten pikken bovendien graag een jong rupsje mee en de koolmees en de koekoek durven zelfs zo’n stekelig volgroeid exemplaar wel aan! Kort samengevat: biodiversiteit helpt de overlast van eikenprocessierupsen terug te dringen.

In de aanval!

Door de stad heen hangen nabij eiken in parken en groenstroken nestkastjes. Prachtig wonen voor de vogels: een villa bij een heerlijke stekelige voedselbron! Bijna alle nestkastjes waren vorig jaar bezet. U kunt zelf ook een handje helpen door een mezenkastje op te hangen of de tuin vogelvriendelijk te maken door lekker veel groen met bessen aan te planten. Daarmee trekt u ook insecten die de natuurlijke vijand van het stekelrupsje zijn én het ziet er nog leuk uit ook. Haalt u voor die plantjes wat tegels uit de tuin? Vergeet ze niet aan te melden voor het nk-tegelwippen.nl!

Ondanks de hongerige Vlaardingse mezen, komen er toch nog nesten van de eikenprocessierups voor. Daar waar de rupsen voor overlast zorgen, schakelt de gemeente een bedrijf in. Als er genoeg nesten zijn voor een dag werk, dan komt dit bedrijf de nesten - inclusief zoveel mogelijk branderige haartjes!- opzuigen. Zeker als ze bijvoorbeeld in colonnes rondmarcheren bij scholen, sportverenigingen of op plekken waar gerecreëerd wordt, is het fijn als u een melding maakt via de Buitenlijn of de Buitenbeterapp! 

Minder overlast

De aanpak lijkt redelijk te werken. Per jaar loopt het nog wel uiteen, maar de overlast lijkt zeker niet toe te nemen: moesten we in 2018 ongeveer 50 nesten weghalen, in 2019 waren het er nog ongeveer 30, in 2020 waren het er ongeveer 40 en in 2021 maar 12. Dit jaar is de tussenstand 4. Niks tegen rupsen natuurlijk, maar eigenlijk vinden we het er wel genoeg!