Duurzaam cadeau van bewoner Dennis Vermaas

Tegel er uit? Groen er in! Dat kan niet alleen bij Vlaardingers met een tuin; de gemeente heeft ook genoeg bestrating om kritisch naar te kijken. Onlangs kreeg de gemeente 1.000 planten van een betrokken bewoner. En dan is het nog niet eens Sinterklaas!

Viburnum lantana (wollige sneeuwbal)

Vlaardinger Dennis Vermaas liep tegen 1.000 Sneeuwballen’ (Viburnum lantana) aan in Amstelveen die vernietigd zouden worden omdat het project waar ze voor bestemd waren, niet door ging. Hij redde ze van vernietiging en haalde ze naar Vlaardingen. Extra duurzaam doordat hij daarbij ook nog eens een volledig elektrische wagen gebruikte.

Holy boft!

Maar waar laat je nu een cadeau van 1.000 planten in een stad vol straten, parkeerplekken, afvalcontainer en bermen, parken en groenstroken die al vol planten staan? De gemeente vond drie locaties in de wijk Holy waar we wel met een paar tegels minder kunnen. Daarnaast is er Park ’t Nieuwlant nog plek voor extra groen en in Vlaardingen West vinden ook enkele sneeuwballen hun nieuwe groeiplek.

Groene tuinen

Fijn natuurlijk, dat de planten gered zijn en onze stad een stukje fraaier wordt. Maar, er zijn nog meer voordelen van dit extra groen; meer groen is ook belangrijk om Vlaardingen beter bestand te maken tegen de heftige regenbuien en extreme hitte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Door de grote hoeveelheid straten, gebouwen, pleinen en betegelde tuinen kan het water niet goed in de grond wegzakken. Om de kans op wateroverlast te verkleinen, is het belangrijk dat de gemeente, bewoners en ondernemers zoeken naar mogelijkheden voor meer ruimte voor water: Groen in de tuin, groene daken of de aanschaf van een regenton, alle beetjes helpen. Bovendien zorgt groen voor verkoeling op hete dagen. Zo zorgen we samen voor een stad die tegen een klimaatstootje kan!

Sneeuwbal