De vlag mag uit: jubileumjaar Vlaardingen 750 officieel geopend

Met het hijsen van de jubileumvlag gaf burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen zaterdag 7 januari het officiële startsein voor het jubileumjaar Vlaardingen 750, waarin we vieren dat graaf Floris V Vlaardingen in 1273 stadsrechten verleende.

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Vlaardingen 2023 Sander Schenkel 008

Tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op het Winterterras genoten de bezoekers van schaatsende grafen, van ijsacrobatiek, van de muziek van DJ Winston Post en van de gezelligheid met elkaar!

De burgemeester besloot zijn nieuwjaarstoespraak met de woorden: “Nu wil ik graag met u proosten op een prachtig feestjaar, waarin we volop Vlaardingen gaan doen!
Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag: Vlaardingen Doen!” 

U kunt hieronder de toespraak van de burgemeester lezen.

 

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen 2023

Beste mensen!

Goedemiddag en hartelijk welkom.

Natuurlijk om te beginnen mijn allerbeste wensen aan u voor het nieuwe jaar, 2023!

Het is een nieuw jaar, we gaan ervoor…! Een jaar van DOEN. 

We beginnen het nieuwe jaar vaak vol goede moed. En soms ook met goede voornemens. 
Ook ik had mijn mijmeringen over 2023 en ik las een passende tekst van de Dalai Lama, waarvan ik de strekking maar meteen met u deel:  

Er zijn twee dagen in het jaar 2023 waarop we niets kunnen doen. De ene heet gisteren en de andere morgen. Alleen vandaag kunnen we iets doen, iets doen wat ertoe doet: om elkaar geven, grote en kleine dingen regelen, iets organiseren of repareren, en genieten van het leven.

Vandaag kunnen we dingen doen. En dat geldt ook voor onze mooie gemeente Vlaardingen.

We lieten begin vorig jaar de coronacrisis achter ons en na de gemeenteraadsverkiezingen van maart zijn we met een nieuwe gemotiveerde gemeenteraad en een enthousiast collegeteam aan de slag gegaan. Samen met de inwoners, bedrijven en instellingen van Vlaardingen.

We hebben problemen en kansen geanalyseerd en vervolgens bedacht en gedroomd hoe het beter kan voor Vlaardingen en de Vlaardingers. Hoe laten we Vlaardingen groeien en bloeien? 
En we hebben, na het op orde brengen van de eigen financiën, op grote dossiers fantastische steun gekregen van het Rijk, de provincie, de metropoolregio, het Fonds Schiedam Vlaardingen en allerlei andere belangrijke partners. Op de acht belangrijkste onderwerpen zijn programma’s voor de stad uitgewerkt.

Kortom: we hebben de voorbereiding geregeld, en ook plannen en geld.

Nu gaat het om doen!

Om elke dag opnieuw de goede dingen voor en met de Vlaardingers te doen.
Iedereen die mij een beetje kent, weet dat de leus ‘geen woorden, maar daden’ mij dierbaar is en dat is dan ook mijn wens voor 2023:

Vlaardingen Doen!

Hierbij hebben wij oog voor mensen die het moeilijk hebben. De oorlog in Oekraïne leidt tot doden, gewonden en droefenis daar en leidt tot vluchtelingen hier, in onze stad. De energiecrisis maakt onzeker en raakt onze inwoners en ondernemers. De situatie op de woningmarkt zorgt ervoor dat allerlei Vlaardingers geen huis of niet het gewenste huis kunnen vinden.

Onze plicht is, zoals ik al zei, daadwerkelijk iets doen. Dat doet de gemeente en dat doen vele Vlaardingers en Vlaardingse organisaties. We staan om elkaar heen, stropen de mouwen op en doen wat we kunnen.

In Vlaardingen gaan we langs de deuren om mensen te wijzen op de tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten en om tips te geven over energiebesparing. We bieden mensen met een laag inkomen toegang tot een goedkope ziektekostenverzekering en we werken aan het verminderen van schuldenproblematiek.
 
In de Westwijk is een stevig programma opgetuigd om vooral kinderen de kansen te geven die ze verdienen. Bijvoorbeeld door een langere en rijkere schooldag krijgen zij extra les en ervaring met sport en cultuur.

We vangen vluchtelingen uit Oekraïne op, waarbij vooral de inzet van vrijwilligers hartverwarmend is.

Stap voor stap komen er nieuwe woningen op de markt, zoals onlangs de flexwoningen voor jongeren in de Rivierzone. Er staan grote woningbouwprojecten op stapel en er zijn projecten in uitvoering. 
De openbare ruimte en de infrastructuur in en rond de Rivierzone gaat op de schop en wordt waterveilig gemaakt. 

Ook de politie- en BOA-inzet in de wijken is toegenomen om mensen met slechte bedoelingen steviger in de wielen te rijden.

We versterken Vlaardingen als onderwijsstad, met name als het gaat om praktisch MBO-onderwijs waaraan volop behoefte is, zoals in de zorg en de voedselindustrie.

We werken aan het verhogen van duurzaamheid  - zoals met het warmtenet - en aan een groene en levendiger stad. Denk aan het programma voor de binnenstad en aan het tegels wippen.

Beste mensen, wij kijken in onze stad niet weg van problemen en tegelijk richten we ons op de positieve energie die er in de stad is.

En die is er!

Vandaag geven we het startsein van ons jubileumjaar, waarin we 750 jaar stadsrechten vieren. Volop positieve energie is wat ik tot nu toe zie, bijvoorbeeld bij de harde werkers van de Stichting Vlaardingen 750 en het blijkt ook uit het enthousiasme in de stad.

Het motto van het feestjaar is niet voor niets: Vlaardingen Doen!

We zijn vandaag begonnen en de vraag is: wat kunt u in dit feestjaar gaan doen?

U kunt meedoen in de wijkcrew van de Stadskaravaan. Dit reizende festival strijkt overal in Vlaardingen neer. Er komen zes festivals voor en door de wijkbewoners, met een groot eindfeest in december in de Stadsgehoorzaal. In de wijkcrew kunt u het festival mede bedenken en regelen!
Zo krijgen - misschien wel verborgen - talenten uit uw wijk een podium als het gaat om muziek, dans, theater, catering en wat er nog meer te bedenken valt. De mensen van de Stadskaravaan zijn hier vandaag aanwezig, dus maak even een praatje en doe mee!

U kunt meelopen in de middeleeuwse stadsrechtenstoet van Den Haag naar Vlaardingen en zo vergezelt u graaf Floris de Vijfde die op 14 mei onze stadsverjaardag in Vlaardingen komt vieren, maar u kunt ook het laatste stukje meewandelen als de stoet in Vlaardingen aankomt of u kunt de stadsrechtenstoet een warm onthaal geven langs de route en bij de aankomst op de Markt. En u kunt genieten van het feest in de stad na afloop.

U kunt gaan logeren op het ExpoCamp Vlaardingen in het Krabbepark en zo deze lente en zomer een actieve vakantie in eigen stad vieren.

U kunt naar het binnenstadsfestival op 20 mei waar onder andere een levende canon van de Vlaardingse geschiedenis te bewonderen zal zijn.

U kunt meedoen aan het Future Vlaardingen Symposium van het Museum Vlaardingen en creatief naar de toekomst van onze stad kijken.

U kunt de 100 mooiste plekken uit het boekje van Jan Anderson bekijken en zelf een mooie plek aan die lijst toevoegen.

En ga zo maar door.

De Stichting Vlaardingen 750 rolt binnenkort een lange en vrolijke agenda uit voor heel 2023.

Wat u misschien al gedaan hebt, is een Vlaardingen-750-vlag aanvragen. De beschikbare vlaggen zijn de afgelopen week in enkele dagen tijd allemaal besteld. Wat een succes! De vlag mag dus uit en met feestelijke vlaggen overal versieren we samen de stad. 

Ik ga de vlag ook aan mijn woning ophangen. En volgende week wapperen er drie vlaggen op de toren van de Grote Kerk. Straks ga ik hier de vlag hijsen. En daarmee zal ik het feestjaar officieel openen.

Beste mensen, het is een stijlvolle jubileumvlag. De kleuren zijn het Vlaardingse rood, geel en blauw. En dat doet me denken aan iets dat ik een paar weken geleden met velen deed, namelijk tijdens een feest meezingen met de Vlaardingse band De Vaart.

In hun Vlaardingen-lied zitten de woorden:
 
Ik wil rood, geel en blauw voor jou. De kleur van de liefde, de kleur van plezier, de kleur van je hart en van de rivier… en van bier!

Een heerlijk lied. 
Met de opbeurende zinnen uit het Vlaardingen-lied in gedachten hijs ik nu de jubileumvlag, maar beste mensen blijf nog wel even staan, want we gaan daarna nog proosten op komend jaar!

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Vlaardingen 2023 Sander Schenkel 006

Nu wil ik graag met u proosten op een prachtig feestjaar, waarin we volop Vlaardingen gaan doen!
Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag: Vlaardingen Doen! 

Proost op ons feestjaar!

Dank voor uw aandacht!