De hazelaar laat zich beminnen door de wind

Beschenen door het schrale winterzonnetje licht ze op tussen de andere beplanting: Corylus avellana of, in gewoon Nederlands, de hazelaar. Deze prachtig versierde dame is een van de eerste plantensoorten van onze inheemse flora die begint te bloeien. Soms siert ze haar takken al voor de jaarwisseling. Onze stadsecoloog kwam haar tegen in de Ridderstraat.

De hazelaar is een ‘eenhuizige’ struik hij/zij heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Kijk maar eens goed naar de foto. De lange katten strooien stuifmeel en de rode frutseltjes zijn de vrouwelijke bloemen, deze bestaan uit stijlen met stempels waar het stuifmeel door opgenomen wordt. Het stuifmeel wordt verspreid door de wind. De hazelaar heeft dus geen insecten nodig voor haar bevruchting. Na de bevruchting groeien de vruchtbeginsels uit tot een noot. 

Hazelaar in bloeiVerspreiding

Met het rijpen van de noten, breekt het moment aan dat de hazelaar dieren inzet om haar verspreiding te waarborgen. In het najaar worden ze verzameld door allerlei dieren die een wintervoorraad aanleggen. Eekhoorns, gaaien en bijvoorbeeld spechten zijn echte verzamelaars en maken een soort van voorraadkast in de natuur. Gelukkig weten ze naderhand niet elke voorraadkast terug te vinden en juist dan kunnen de hazelnoten in het voorjaar kiemen tot een nieuwe hazelaar. Verspreiding van zaden door dieren noemen we met een duur woord zoöchorie.

Kapen of kopen

De meeste kinderen zijn gek op hazelnootpasta, jullie stadsecoloog trouwens ook! Een leuke activiteit met uw kinderen, kleinkinderen, buurkinderen, neefjes of nichtjes (of gewoon lekker voor uzelf alleen): zelf hazelnootpasta maken! Op internet vindt u eenvoudig het recept. Een tip: Maak het uzelf makkelijk en koop gepelde gekweekte noten. Dan hoeft u niet eens tot het najaar te wachten. Gaat u in het najaar noten rapen, laat genoeg liggen voor de dieren want die hebben geen supermarkt waar ze hun karretje kunnen volgooien!

Stadsecoloog Melitta doet haar werk in het kader van het stadsprogramma Groen. De stadsecoloog zet zich in om met bewoners, aannemers, politiek en medewerkers van de gemeente onze stad groener en biodiverser te maken. En al doende, wijst ze ons graag op al het moois wat ze onderweg tegen komt! Geniet u mee? U vindt haar verhalen op www.vlaardingen.nl/wild.