Wees alert op babbeltrucs en misbruik

Het coronavirus heeft al gezorgd voor veel mooie initiatieven: bewoners die even checken of het goed gaat met hun oudere buren, mensen die elkaar de helpende hand bieden en een boodschap voor elkaar doen. Helaas zijn er ook mensen die misbruik proberen te maken van deze situatie.

Er verschijnen berichten in de media over mensen die langs de deur gaan en ouderen aanbieden om boodschappen te doen. Ze vragen de pinpas van de oudere én de pincode. Vervolgens wordt met de pinpas van deze mensen een groot bedrag van de rekening gehaald. Een tip voor ouderen die boodschappen door (onbekende) andere mensen laten doen: geef geen pinpas mee en betaal pas bij het afleveren van de boodschappen.

Inwoners die hulp of ondersteuning nodig hebben of die iets willen betekenen kunnen ook terecht op www.vlaardingenhelpt.nl

Cybercriminelen spelen in op coronavirus

Antibacteriële bankpassen, een COVID-tracker-app en talloze webwinkels die mondkapjes aanbieden: allemaal nep. De afgelopen weken waarschuwde de politie meermaals voor verschillende van deze oplichtingspraktijken. Dankzij ingrijpen van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie werden al 10 malafide webshops offline gehaald. Ook ging er een nep-mail van het RIVM rond, waarin malware zat en circuleerde er een WhatsApp-bericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die als gevolg van corona zonder werk zitten. Hiermee probeerden criminelen de hand te leggen op bankgegevens.

De politie roept op tot alertheid. Vanwege de focus van cybercriminelen op het coronavirus én omdat mensen aangeven in deze tijd sneller geneigd zijn op frauduleuze links of bijlagen te klikken. (bron: www.politie.nl)

Hoe controleer je of berichten wel kloppen?

tips om nepnieuws te herkenne